Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Συμμετοχή της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου σε ημερίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την ανάδειξη της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου

  

  Ημερίδα στο νέο μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, με τίτλο: « Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Μνήμη, Μνημεία και Αειφορία», διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με συντονίστρια τη Δρ Αγγελική Κοτταρίδη Αρχαιολόγο, Διευθύντρια της ΕΦ.Α. Ημαθίας.

   Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είναι η συμπλήρωση κι εορτασμός για τα 130 χρόνια από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Μοναστηρίου και την ανακήρυξη του έτους 2021 ως Ευρωπα'ι'κού Έτους Σιδηροδρόμου από την Ευρωπα'ι'κή Επιτροπή.

   Στόχος της ημερίδας η ανάδειξη της σημασίας και της αρχιτεκτονικής – μνημειακής αξίας του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δικτύου και ιδίως των κτηρίων των σταθμών και η ανάγκη συντήρησης – ανάδειξης, επανάχρησης κι αξιοποίησή τους.

   Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου αναφερόμενη στις εργασίες της ημερίδας μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε τα εξής: Ανταποκρίθηκα μ΄ευχαρίστηση στην τιμητική πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για να χαιρετίσω και να συμμετάσχω στις εργασίες της ημερίδας που μόλις περατώθηκε. Μίλησαν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σταματόπουλος και Βασίλης Κολώνας, ο Γιώργος Λιόλιος Δικηγόρος- Συγγραφέας, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης των διαδραστικών εκδηλώσεων στους ενδιάμεσους σταθμούς της γραμμής Θεσσαλονίκης- Μοναστηρίου και τον οποίο ολόθερμα ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος- Προ'ι'σταμένη Τμήματος Συλλόγων Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ο Κωνσταντίνος Σφήκας Ξεναγός- Δημοσιογράφος κι ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Σ.Ε. Αθανάσιος Κοτταράς.

   Μία ημερίδα σημαντική στην οποία μου δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσω την ιστορία και το θέμα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σκύδρας και των κτηρίων του, να ζητήσω την εκτέλεση του έργου συντήρησης του σταθμαρχείου κι αξιοποίησης των κτηρίων, τα αιτήματά μας για επιστροφή της ιστορικής ατμομηχανής, καθώς και της παραχώρησης παροπλισμένων βαγονιών για τη δημιουργία έκθεσης σχετικής με το  Σιδηρόδρομο στη Σκύδρα, με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τις μεταφορές των ροδακίνων με τα τρένα στο Μόναχο...

  Ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος στη συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο της ημερίδας υποσχέθηκε ότι θα τα δει και θα τα εξετάσει όλα και βεβαίως τον κάλεσα να επισκεφτεί τη Σκύδρα και να διαπιστώσει ο ίδιος την ομορφιά του σταθμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more