Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το εισαγωγικό εργαστήριο σχετικά με το ευρωπαϊκό έργο “SinCE-AFC” για την κυκλική οικονομία στο κλάδο της Αγροδιατροφής


     


         

Το Import workshop (Εισαγωγικό εργαστήριο) του έργου “SinCE-AFC”- “Enhancing the Entrepreneurship of SMEs in Circular Economy of the Agri-Food Chain”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE, διοργάνωσε και υλοποίησε διαδικτυακά το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021.

          Αντικείμενο του εισαγωγικού εργαστηρίου ήταν, σε πρώτη φάση, o εντοπισμός καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της Aγροδιατροφής από τις συμμετέχουσες Περιφέρειες του έργου. Στη συνέχεια, το εργαστήριο επικεντρώθηκε στη μεταφορά γνώσης καλών πρακτικών από τους εταίρους του έργου,  που έχουν εντοπισθεί, έχουν δυνατότητες εφαρμογής και αποτελούν πηγή έμπνευσης για την περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», της Μητροπολιτικής πόλης της Μπολόνια, οι οποίοι αποτελούν εταίρους του έργου, καθώς και του φορέα ENEA της Ιταλίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος  καλωσόρισε τους εταίρους από την Ιταλία. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο κ. Marino Cavallo, ως εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής πόλης της Μπολόνια, ο οποίος  ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συγκεκριμένη αναφορά στις δράσεις που θα συμπεριληφθούν στο τελικό Σχέδιο. Ακολούθησε ομιλία από την κ. Erika Mancuso, εκπρόσωπο του “ENEA” (Εθνικός Οργανισμός για τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη). Η κ. Mancuso παρουσίασε την πλατφόρμα “ICESP” (Πλατφόρμα για ενδιαφερόμενα μέρη της Ιταλικής Κυκλικής Οικονομίας) και τον τρόπο λειτουργίας της. Η πλατφόρμα “ICESP”,  η οποία ενσωματώνεται στο “ECESP” (Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενδιαφερόμενων για την κυκλική οικονομία), δημιουργήθηκε το 2018 και ουσιαστικά αποτελεί ένα δίκτυο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εθνική σύγκλιση σε πρωτοβουλίες, εμπειρίες, κρίσεις και προσδοκίες για την κυκλική οικονομία, που πρέπει να εκπροσωπεί η Ιταλία στην Ευρώπη.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στο εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Erika Mancuso, εκπροσωπώντας τον φορέα ΕΝΕΑ, ανταποκρίθηκε σε πλήθος ερωτήσεων και αποριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας “ICESP”. Έδωσε αναλυτικές διευκρινήσεις για τα στοιχεία που κάνουν όλο αυτό το εγχείρημα εξαιρετικά επιτυχημένο: ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται και συνδέεται η ιταλική πλατφόρμα για την κυκλική οικονομία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πλατφόρμα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα συμμετέχοντα μέρη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται τα εμπλεκόμενα μέρη. Μέσα από τις διεργασίες και το διάλογο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου, δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό των δράσεων που θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κυκλική οικονομία.

          Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα του έργου "SinCE-AFC" στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://www.interregeurope.eu/since-afc/

     Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στο newsletter του "SinCE-AFC"  για να λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του έργου στο σύνδεσμο:  

   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTCFmYSZdzLrJUAjd3cq9Ost4frGyklKOJNTDImL7-C4cK6w/viewform

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more