Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟΥ 2021

 



Ο Γιώργος Καρασμάνης από την πρώτη στιγμή έχει παρέμβει για ακόμη φορά με συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανακούφιση των πληγέντων από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021.

Όπως επίσης, ο πρώην Υπουργός παρακολουθεί βήμα βήμα την εξέλιξη των αποζημιώσεων.

Ενώ ταυτόχρονα, έχει ζητήσει επανειλημμένα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τις προσωρινές, τις οριστικές και τις λανθασμένες δηλώσεις ζημιάς, λόγω του περσινού πρώτου σκληρού ¨λοκ ντάουν¨,  με δεδομένο ότι υπάρχει διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι δεν θα μείνει κανένας πολίτης απροστάτευτος από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Παραθέτουμε τις απαντήσεις : 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση     : Αχαρνών 2 Ταχ. Κώδικας: 10432, Αθήνα Τηλέφωνο      : 210 212 4331

Ηλ. Ταχυδρ. : koinovouleftikos@minagric.gr

 

 

Αθήνα, 24-8-2021

Αρ. πρωτ.: 1100/211505

 

ΠΡΟΣ:

Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Αναφορών

 

 

ΚΟΙΝ.: Ως ΠΑ

 

ΘΕΜΑ: «Ζημιές από τους παγετούς της Άνοιξης του 2021 στις δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας»

 

ΣΧΕΤ:   Η ΠΑΒ 3497/30-7-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Καρασμάνης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ως προς το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια και είχε να πλήξει τη χώρα μας από το 2003, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, ενέσκηψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Όλο αυτό το διάστημα έγιναν και γίνονται εντατικές διεργασίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του παγετού μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τηρώντας τη δέσμευσή μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα στις 16.6.2021 τον οδικό χάρτη για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, ενώ στις 22.7.2021 ψηφίσθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου μας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις», η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

Ειδικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από 15.2.2021 έως 20.4.2021, σε διαδοχικές χρονικές περιόδους στις Περιφέρειες της χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, λόγω της μοναδικής φύσης του, ορίζεται ότι:

α) Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, όπως αυτό υπολογίζεται από τον ΕΛΓΑ.

β) Ο ΕΛΓΑ μπορεί να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται, και να καθορίζει ποσοστό προκαταβολής διαφορετικό ανά ζημιογόνο αίτιο ή ανά προϊόν ή ανά γεωγραφική ζώνη.

γ) Δύνανται να λάβουν αποζημίωση, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και προκαταβολές μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο, εντασσόμενες στο Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» 15.2.2021 έως 20.4.2021, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

δ) Ρυθμίζονται τα θέματα αμοιβών και υπερωριών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ κλπ, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το σχετικό έργο.

Μάλιστα, όσον αφορά στη χορήγηση προκαταβολής, ορίζεται στην ανωτέρω τροπολογία, ότι αυτή θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Σημειώνουμε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300 εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών.

Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση στέκεται για ακόμα μία φορά αρωγός στους Έλληνες αγρότες, προσφέροντάς τους την οικονομική στήριξη που χρειάζονται ψηφίζοντας την ανωτέρω τροπολογία, μόλις τρεις μήνες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο του παγετού παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.

Επίσης, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι πρωτοφανείς σε μέγεθος και έκταση πυρκαγιές, καταβάλλονται από την Πέμπτη 12 Αυγούστου, όπως είχε προαναγγελθεί, προκαταβολές ύψους 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» στους δικαιούχους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Π.Ε. Λάρισας.

Η δε ροή των πληρωμών, θα είναι συνεχής, αφού όσα πορίσματα εκτίμησης ζημιών ολοκληρώνονται και υποβάλλονται στον ΕΛΓΑ θα πληρώνονται.

Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν τον σχεδιασμό τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές μέχρι τις 31.10.2021 και η συνολική καταβολή των αποζημιώσεων έως τις 31.12.2021.

Για περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά στην αποτύπωση της ζημίας στις καλλιέργειες, καθώς και στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 9792/3- 8-2021 έγγραφό του.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

                                                                                                      ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ


SPYRIDON PANAGIOTIS LIVANOS


Ψηφιακά υπογεγραμμένο από SPYRIDON PANAGIOTIS LIVANOS

Ημερομηνία: 2021.08.24

17:01:52 EEST


 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

Το με αριθμ. πρωτ. 9792/3-8-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :

 

1. Υπουργείο Οικονομικών

-  Γραφείο κ. Υπουργού

2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

- Γραφείο κ. Υπουργού

3. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

- Γραφείο κ. Υπουργού

4. Βουλευτή κ. Γ. Καρασμάνη

 

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

                                         

 

ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ                                                               EΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ

ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ


ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Μεσογείων 45-ΤΘ 14103-ΤΚ.11510

Πληροφορίες :Γερ. Θεοχάρης Τηλ.: 210 74 90 516

Fax : 210 74 90 490

ΥΣ : 330


Αθήνα 3– 8- 2021

Aριθμ. Πρωτ .9792

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΟΙΝΟΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΑΒ. 3492,3497 /30-7-2021


Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α από τους παγετούς της Άνοιξης ζημιές προξενήθηκαν σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας Ειδικότερα οι ζημιές επικεντρώνονται κυρίως σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες Σημειώνεται ότι το έργο των επισημάνσεων ολοκληρώθηκε έγιναν 480 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 26.524 δηλώσεις

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευαίσθητες καλλιέργειες στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες των δενδρωδών καλλιεργειών και συνεχίζεται και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Στη συνέχεια μετά το πέρας της εκτιμητικής διαδικασίας θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Η πολιτεία όπως στην περίπτωση του Ιανού έτσι και τώρα ενεργώντας στις καταστροφές που προξενήθηκαν στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις περιοχών της χώρας από τους συνεχόμενους παγετούς κυρίως της Άνοιξης έχοντας σαν γνώμονα ότι, κανένας παραγωγός που επλήγη από τον παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση, καμία α ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη , όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία προχώρησε στις νομοθετικές ρυθμίσεις (ν.4820/23/7/2021 ),με σκοπό την έγκαιρη διαδικασία όλων των περιπτώσεων καθώς και της ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων.

Κατόπιν τούτων υπήρξε άμεση προκαταβολή πλέον του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ η οποία προκαταβολή ξεκίνησε πριν το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου για διάφορες περιοχές της χώρας και θα συνεχιστεί μέχρι της 31 Οκτωβρίου 2021 .

Ειδικότερα την Πέμπτη 12 Αυγούστου, καταβλήθηκαν συνολικά προκαταβολές ύψους €36,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Παγετό Άνοιξη 2021 στους δικαιούχους αγρότες διαφόρων περιοχών της χώρας (περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Λάρισας) που επλήγησαν από τους προαναφερόμενους παγετούς συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας.

Επιπλέον πρέπει να γίνει σαφές ότι η ροή των πληρωμών θα είναι συνεχής, και με την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών και των πορισμάτων ο ΕΛΓΑ άμεσα θα καταβάλει τις σχετικές προκαταβολές. Μάλιστα με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας, της καταχώρησης των πορισμάτων και της καταβολής η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, έχει ήδη διαθέσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα έκτακτο προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί και υπερωρίες για τους εργαζομένους σε αυτά.

Τέλος επισημαίνεται πως η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν το σχεδιασμό τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές μέχρι τις 31.10.2021 και η συνολική καταβολή των αποζημιώσεων έως τις 31.12.2021.

Το ποσό που θα καταβληθεί, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια. Οι προκαταβολές που θα πραγματοποιηθούν θα γίνονται βάσει των εκτιμητικών στοιχείων του ΕΛ.Γ.Α. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Επίσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που δεν ευρίσκοντο σε καλυπτόμενο στάδιο θα αναζητηθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημίωση τους. Μάλιστα για το σκοπό αυτό με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού άνοιξαν αναγγελίες για υποβολή δηλώσεων στις καλλιέργειες που οι ζημιές τους δεν καλύπτονταν από τον ΕΛ.Γ.Α, όπου είχε εντοπιστεί η ζημιά από τις επισημάνσεις ,στην συνέχεια θα διενεργηθούν εκτιμήσεις και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για αυτές τις καλλιέργειες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σύμφωνα με την οδηγία της Πολιτείας.

Ειδικότερα οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές του φυτικού κεφαλαίου oi οποίες ήταν μη καλυπτόμενες σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. δηλαδή ευρίσκοντο σε προανθικό στάδιο διενεργούνται εκτιμήσεις για την ακριβή τεκμηρίωση των ζημιών με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021 όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το παγετό Άνοιξη 2021 και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε. και για τις οποίες προβλέπεται προκαταβολή έως 40% επι της συνολικής ζημιάς.

‘Επιπλέον για το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α Βέροιας , στην αρμοδιότητα των οποίων είναι οι παραπάνω περιοχές το εκτιμητικό έργο διενεργείται πέρα των μονίμων γεωτεχνικών του ανωτέρω Υποκαταστήματος , και με επιπλέον 11 γεωτεχνικών από μετακινήσεις άλλων Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α., 24 γεωτεχνικών εποχικών μέσω ΑΣΕΠ καθώς και με 68 εποχικούς γεωτεχνικούς σύμφωνα με το ν. 2190/1994 ενεργοποιώντας το άρθρο 20 που αφορά τις έκτακτες ανάγκες. Συνολικά το έργο το εκτιμητικό διενεργείται με 115 γεωτεχνικούς με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των αποζημιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση μέλημα της πολιτείας είναι οι ζημιές οι οποίες προξενήθηκαν από τους παγετούς της Άνοιξης 2021 να αποζημιωθούν μέσω της ελληνικής αλλά και της Κοινοτικής νομοθεσίας και ειδικότερα οι καλυπτόμενές ασφαλιστικά ζημιές να αποζημιωθούν μέσω του ΕΛ.Γ.Α. ενώ οι μη καλυπτόμενες να αποζημιωθούν όπως ορίζεται από την Κοινοτική νομοθεσία μέσω ίδρυσης νέου καθεστώτος και χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό βάσει των στοιχείων του ΕΛ.Γ.Α.

2. Τα υπόλοιπα θέματα        που αναφέρονται στο έγγραφο του Επιμελητηρίου Ημαθίας δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του ΕΛ.Γ.Α.


 

 

26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021                         ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more