Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας




Την προσήλωση στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, στη διαφύλαξη της Ειρήνης και της Ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και τη συναντίληψη στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, εξέφρασαν κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Robert (Bob) Menendez.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-ΗΠΑ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γραμματέας της ίδιας Ομάδας Φιλίας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

Τον κ. Μενέντεζ συνόδευσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μας και η τιμή που νιώθουμε εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, από τη σημερινή επίσκεψη του κ. Μπομπ Μενέντεζ, διακεκριμένου πολιτικού των ΗΠΑ και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μενέντεζ είναι ένας διαπρεπής πολιτικός στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αναγνώριση της σημασίας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Η ειρήνη, η ηρεμία, η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και οι καλές σχέσεις των χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τα παγκόσμια πράγματα και τη διεθνή ειρήνη.

Έχει σταθεί αρωγός, με πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία έχει καταφέρει να διαδοθούν ευρύτατα στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, στις υποθέσεις που αφορούν τα καλώς εννοούμενα και δίκαια συμφέροντα της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.

Έχει αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και κάθε φορά που η γειτονική χώρα μας εξ ανατολών, κάθε φορά που η Τουρκία, με τρόπο που παραβιάζει όλες τις αρχές του σύγχρονου δυτικού κόσμου, υπονομεύει αυτές τις προοπτικές κι αυτές τις αξίες που περιέγραψα προηγουμένως, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, είναι εκεί, για να βάλει την Τουρκία στη θέση της και να εξηγήσει στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το υψηλό κύρος του, ότι αυτή η συνεχιζόμενη, η απαράδεκτη προκλητικότητα πρέπει να λάβει ένα τέλος.

Δεν φρόντισε μόνο για την περίφημη East Med Act (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act), που είναι ήδη νομοθεσία στις ΗΠΑ και προωθεί την τριμερή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Φροντίζει και για μία άλλη σημαντική νομοθεσία, μια νομοθεσία ειρήνης και προκοπής, που αφορά την αμυντική και κοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Μία συνεργασία που η Βουλή των Ελλήνων είναι πολύ πρόθυμη και πολύ ευοίωνα διακείμενη στο να την εφαρμόσει».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας κ. Μπομπ Μενέντεζ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία των σχέσεων με την Ελλάδα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά παγκοσμίως, και τόνισε πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στον θεμελιώδη ρόλο των κοινοβουλίων σημειώνοντας ότι τα κοινοβούλια είναι εξίσου σημαντικά με τις κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων, των διμερών σχέσεων εν προκειμένω. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής επεσήμανε εξάλλου τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως οι πυρκαγιές που αντιμετώπισε πρόσφατα η Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ένας ιός που δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις με διάφορους τρόπους, όπως με τον νόμο East Med Act και τη νομοθεσία για την άμυνα και τη διακοινοβουλευτική συνεργασία η οποία ενισχύεται όλο και περισσότερο. Προανήγγειλε επίσης ότι αναμένεται να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών που θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την αμυντική συνεργασία κι ενδεχομένως να υπάρξει και επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας. «Κάποιος ίσως θα έλεγε ότι ο ήλιος δύει. Εγώ διαφωνώ, θεωρώ ότι ο ήλιος σιγά σιγά ανατέλλει» κατέληξε ο κ. Μενέντεζ.

Μετά το πέρας των επισήμων δηλώσεων, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον κ. Μενέντεζ στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής επισκέπτεται τη χώρα μας επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more