Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ύστερα από παρέμβαση Καρασμάνη-Ιγνατιάδου, μένει το ΕΦΚΑ στην Σκύδρα

 


Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, με θέμα: Αίτημα του Δήμου Σκύδρας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ Σκύδρας.

   Το πλήρες κείμενο της επιστολής (αρ.πρ.8164/11-8-2021),η οποία ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε στον Διοικητή e –ΕΦΚΑ, στους Βουλευτές, στον Αντιπεριφερειάρχη, στην Κ.Ε.Δ.Ε. και στην Π.Ε.Δ./Κ.Μ., έχει ως εξής:

   Αξιότιμε κ.Υπουργέ

   Επιτρέψτε μας ν΄απευθυνθούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί σας, μέσω της παρούσας επιστολής, θέτοντας υπόψη σας τη δικαιολογημένη αντίδραση κι οργή μας για την ξαφνική απόφαση της Διοίκησης του e –ΕΦΚΑ για το κλείσιμο του αντίστοιχου Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ στο Δήμο Σκύδρας και ταυτόχρονα να σας υποβάλλουμε το αίτημα του Δήμου Σκύδρας για την άρση κι αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται σε βάρος των πολιτών του Δήμου μας, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του προαναφερόμενου τοπικού καταστήματος ΕΦΚΑ στην έδρα του Δήμου μας, τη Σκύδρα.

  Δυστυχώς, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τον άμεσο εκπρόσωπο και εκφραστή τους, την τοπική αυτοδιοίκηση, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε εν κρυπτώ κι ανακοίνωσε  με ωμό κι αιφνιδιαστικό τρόπο την κατάργηση τοπικών καταστημάτων , μεταξύ των οποίων και του Δήμου Σκύδρας.

   Το τοπικό κατάστημα Σκύδρας συστάθηκε για να καλύψει κατά το δυνατόν το κενό που δημιουργήθηκε από τη διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος ΙΚΑ Σκύδρας.

   Η απόφαση αυτή για το κλείσιμο του τοπικού καταστήματος είναι απαράδεκτη και υποτιμητική για το Δήμο Σκύδρας, μιας κι ο Δήμος Σκύδρας είναι ένας δυναμικός Δήμος είκοσι ενός χιλιάδων κατοίκων, με χιλιάδες εργαζομένους (εντός κι εκτός Δήμου) λόγω του γεγονότος ότι στη διοικητική μας περιφέρεια δραστηριοποιούνται πάρα πολλές βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες με βάση την αγροτοκτηνοτροφία. Βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας. Εδώ εδρεύει το Τελωνείο της Π.Ε. Πέλλας, το Χημείο του Κράτους που εξυπηρετεί και τη γειτονική Π.Ε. Ημαθίας, όπως, επίσης, εδώ βρίσκεται και ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα».  Πρόκειται δηλαδή για ένα Δήμο με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σ΄όλους τους παραγωγικούς τομείς  συμβάλλοντας τα μέγιστα στην περιφερειακή κι εθνική οικονομία.

   Χωρίς, λοιπόν, να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της εγγύτητας, της ίσης μεταχείρισης κι εξυπηρέτησης των πολιτών και η δυναμική του Δήμου μας, λήφθηκε μια απόφαση που έρχεται να καταδικάσει έναν ολόκληρο Δήμο και να του στερήσει τις υπηρεσίες από ένα σημαντικό τομέα.

   Πρέπει να υπενθυμιστεί και να τονιστεί  ότι το τοπικό κατάστημα Σκύδρας στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Δήμο Σκύδρας, άρα δεν υπάρχουν λειτουργικά έξοδα. Μάλιστα, εξυπηρετεί καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό πολιτών  οι οποίοι πλέον θα είναι αναγκασμένοι, επειδή έτσι αποφασίστηκε για εμάς χωρίς εμάς, να μετακινούνται προς την Έδεσσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, κόπο, κόστος κι ασφάλεια μετακινήσεων.

   Η αναλγησία και η έλλειψη ευαισθησίας όσων κάνουν ασκήσεις επί χάρτου παραγνωρίζοντας τη δυναμικότητα του Δήμου Σκύδρας και τις κοινωνικές ανάγκες, τις πολιτικές της αποκέντρωσης και της στήριξης της περιφέρειας είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η αποψίλωση και η κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους πολίτες δεν μπορεί να γίνεται με μια απόφαση κεντρικά χωρίς το διάλογο κι ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επίκληση της σύγχρονης τεχνολογίας δεν μπορεί να λειτουργεί ισοπεδωτικά κι ως πανάκεια, διότι, όπως υποστηρίζουν και τα στελέχη των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ δε περισσότερο στην επαρχία, απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών – ασφαλισμένων και κάθε συναλλασσόμενων, για να εξυπηρετηθούν.

   Επειδή, λοιπόν, η απόφαση αυτή έχει ληφθεί χωρίς καμιά ενημέρωση και διάλογο με το Δήμο μας.

  Επειδή η αποψίλωση υπηρεσιών υποβαθμίζει και υποτιμά το Δήμο μας.

  Επειδή πλήττει την οικονομική, κοινωνική και χωρική συνοχή που ειδικά στις περιόδους κρίσης που διανύουμε είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

  Επειδή, επιτέλους, κανείς δεν δικαιούται να διαμορφώνει αυθαίρετα τη μοίρα ενός τόπου, ενός Δήμου δυναμικού, όπως είναι ο Δήμος Σκύδρας, όπου θα πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν τουλάχιστον όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και σε κάθε Δήμο της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν:

   Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης και τη συνέχιση της λειτουργίας του τοπικού καταστήματος ΕΦΚΑ στο Δήμο Σκύδρας, έτσι, ώστε ν΄αποκατασταθεί η δίκαιη κι  ισότιμη  παροχή διευκολύνσεων κι εξυπηρετήσεων  για όλους τους πολίτες.

                                                                                                           Με εκτίμηση

                                                                                                   Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                                     Κατερίνα Ιγνατιάδου

                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more