Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους!

 

S.O.S. από αγρότες του νομού μας 


Υπάρχει κίνδυνος να είναι και φορείς της αφρικανικής πανώλης…

AGRIOGOYROYNA

Υπερπληθυσμός αγριογούρουνων υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο Νομό Ιωαννίνων, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στους αγρότες, οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ολοσχερείς καταστροφές των καλλιεργειών τους.
Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, που λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού είχε μειωθεί και το κυνήγι, ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει… εκτοξευθεί, αφού όλο και πιο συχνά μπορεί να συναντήσει κανείς κοπάδια ακόμη και σε αυλές σπιτιών, αναζητώντας τροφή!

Σε απόγνωση οι καλλιεργητές!
Ο πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων στο Νομό έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τη σοδειά τους να είναι μηδενική, σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης λόγω του ότι το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη. 
Τι συνέβη με τα συνεργεία;
Πάντως θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα και σύντομα, καθώς αυτά που ανακοινώθηκαν δεν φαίνεται να λειτούργησαν. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου είχε γίνει γνωστό ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς έστειλε επείγουσα οδηγία - έγγραφο προς τα Δασαρχεία και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με την οποία ζητούσε την άμεση σύσταση και ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με καταληκτική ημερομηνία ισχύος της απόφασης την 20η Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα έχει αρχίσει η κανονική περίοδος θήρας. Έκτοτε όμως δεν έχει υπάρξει καμία άλλη ενημέρωση για τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας…
Η αφρικανική πανώλη
Την ίδια ώρα κανείς δεν ξέρει εάν οι αγριόχοιροι, που συναντώνται σε ιδιαίτερα μεγάλους πληθυσμούς και στην περιοχή μας αποτελούν βασικούς φορείς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Κι αυτό γιατί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση κοπαδιών μπορεί να διευκολύνει την «εισαγωγή» και μετάδοση της νόσου, εξαιτίας της οποίας μπορούν να καταστραφούν δεκάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εντείνει τις προσπάθειές της για να ανακόψει την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασθένεια αυτή και επεκτείνοντάς την σε άλλες εννέα χώρες.
Το περασμένο καλοκαίρι, η EFSA ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε χώρες που αποτελούσαν «περιοχές υψηλού κινδύνου» (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία) λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες όπου εντοπίζεται η ΑΠΧ. Η EFSA επεκτείνει τώρα την εκστρατεία, η οποία απευθύνεται κυρίως στους χοιροτρόφους, στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Ο Nikolaus Kriz, επικεφαλής της Μονάδας Υγείας Ζώων και Φυτών της EFSA, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ως επιστημονικός οργανισμός, εργαζόμαστε ακούραστα για να διεξαγάγουμε αξιολογήσεις και να κάνουμε συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες που απειλούνται από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων να προστατεύσουν τα ζώα και τις οικονομίες τους…».
Η εκστρατεία συμπληρώνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών με στόχο την εξάλειψη της ασθένειας στην Ευρώπη. Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους. Ο ιός είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, αλλά έχει προκαλέσει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more