Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΟΔΥ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

 

Ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 3η δόση στους άνω των 60…


Κατάλληλα για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών είναι τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Η αναμνηστική χορήγηση δεν είναι υποχρεωτική, αποτρέπει όμως τη σοβαρή νόσηση

SXOLEIO AYLH MATHITES

Εντείνονται οι προσπάθειες Επιστημόνων και Κυβέρνησης προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών που έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Ταυτόχρονα όμως ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση για τα άτομα των 60 ετών και τους υγειονομικούς, ενώ ο ΕΟΔΥ συστήνει στους γονείς να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών.
Και όλα αυτά υπό τη «σκιά» της σταθεροποιημένης μεν κατάστασης της πανδημίας -αλλά σε υψηλά σχετικά επίπεδα- και ενόψει της σημερινής εικόνας που θα προκύψει από τα τεστ που είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν 1,5 περίπου εκατομμύρια μαθητές στα σχολεία. Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τονίζουν ότι αυτό γίνεται για το καλό τους, ενώ χθες η Pfizer και η Moderna ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλιά τους είναι κατάλληλα και για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η Υπουργός Παιδείας
Aνάλογο μήνυμα έστειλε μιλώντας στη Βουλή και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Αυτή την στιγμή οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%. Και στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση. Αρκεί; Όχι. Θα το πω ευθέως δεν αρκεί και είναι καθήκον όλων μας, της κάθε μιας και του καθενός που είναι σε αυτή την αίθουσα να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν».

Ενημέρωση κάθε Τετάρτη
Κάθε Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ στοιχεία για παιδιά 4-17 ετών που νοσούν.
«Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Είναι γεγονός πως στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, όχι από τώρα, αλλά από τον Μάρτιο, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου για να προσθέσει ότι «πριν από την έναρξη των σχολείων είχε ξεκινήσει η αύξηση των κρουσμάτων. Έχουμε σχεδιάσει το πλαίσιο λειτουργίας. Σκοπός να διασφαλίσουμε πως θα είναι τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες. Και παρακολουθούμε τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά εξελίσσεται η πολιτική μας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υγειονομικοί και άνω των 60!
Όπως ανακοίνωσε  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό από έξι έως οκτώ μήνες νωρίτερα. Ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με την 3η δόση των ανοσοκατασταλμένων, ο αριθμός των οποίων μέχρι χθες έφτασε τους 13.000.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επίσης στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε ότι με αφορμή τις μεταλλάξεις, εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους και ακολουθεί η κατηγορία εκείνων που έχουν μειωμένα αντισώματα και η 3η που είναι τα άτομα των άνω των 60 ετών. «Η μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ο, τι αφορά τη σοβαρή νόσηση», πρόσθεσε.

Δεν είναι υποχρεωτική
«Η 3η δόση -η αναμνηστική- δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος, αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μια δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, αλλά αποτελεί πολύ ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία» διευκρίνισε ακόμη ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ενημέρωσε ακόμη ότι η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, 3 με 4 φορές το μήνα, ώστε οι δικαιούχοι να κλείνουν ραντεβού για τη δόση τους.

Ανεμβολίαστοι οι νεκροί στη Θεσσαλονίκη!
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αποτροπή σοβαρής νόσησης και εν τέλει της κατάληξης όσων προσβάλλονται σοβαρά, αποδεικνύεται από έναν αριθμό - σοκ που ανακοινώθηκε από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο σύνολό τους οι 54 άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου στα όρια της 4ης Υγειoνομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, ήταν ανεμβολίαστοι.

2 νεκροί στην Πέλλα 

Δυστυχώς δυο νεκρούς είχαμε το προηγούμενο διάστημα στην Πέλλα,  έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό, χωρίς ωστόσο να έγινε γνωστό αν ήταν ή όχι εμβολιασμένοι. Γεγονός είναι πάντως ότι τα δύο νοσοκομεία της Πέλλας σε Γιαννιτσά και Έδεσσα, υπάρχει μια σχετική πίεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more