Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοικτός για Βουλή και Δήμο Έδεσσας…




➡Συνέντευξη έκπληξη του Ι. Τσώτσου στα Νέα της Πέλλας


✅Ο Νομός Πέλλας αποτελεί ένα υπόδειγμα ισόρροπης ανάπτυξης το οποίο εάν αξιοποιηθεί περεταίρω φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

 

 

Μια συνέντευξη έκπληξη που βγάζει πολλές ειδήσεις, παραχώρησε αποκλεστικά στην μοναδική έντυπη καθημερινή εφημερίδα της Π.Ε. Πέλλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος. Ο ίδιος μάλιστα όπως τόνισε δεν αποκλείει τίποτα, απαντώντας στην ερώτηση για τα σενάρια που ακούγονται για την ενασχόληση του με την Βουλευτική υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για τον Δήμο Έδεσσας. Ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος χρημάτισε Δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος το 1998, το 2002 και το 2006. Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση στο επιμελητήριο, στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αλλά και στην επόμενη μέρα του επιχειρηματικού κόσμου. Διαβάστε την συνέντευξη παρακάτω:

 

 

 

Ερ. 1

Σας έπεισαν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ αναφορικά με το οικονομικό μείγμα πολιτικής σχετικά με τον επιχειρηματικό κόσμο; 

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και περικλείουν ένα δείγμα πολιτικής στήριξης της επιχειρηματικότητας αλλά και μια κοινωνική ευαισθησία.

Κάθε μείωση φόρου και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί ένα θετικό κλίμα όπως επίσης τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και οι μειώσεις του ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής, όμως, σίγουρα δεν είναι αρκετά για να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η Ελληνική οικονομία μέσα από την επιχειρηματικότητα που κινείται  επι μία 12ετία μέσα στην  οικονομική και υγειονομική κρίση.

Αναμένουμε την κατάρτιση του προϋπολογισμού νέες ελαφρύνσεις και αποφάσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία που έχουν συσσωρευτεί την περίοδο της πανδημίας και πιέζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και την εξειδίκευση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.α ώστε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να παραμείνει βιώσιμη και να αποκτήσει τη δυναμική επ’ ωφελεία της εργασίας και της ανάπτυξης.

Ερ. 2

Ποια είναι σήμερα η εικόνα των επιχειρήσεων της Πέλλας και ποιο το ισοζύγιο στο επιμελητήριο Πέλλας με βάση τις προηγούμενες χρονιές; 

To Επιμελητήριο Πέλλας είναι από τα μεγαλύτερα σε μέλη στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας πάνω από 11.500 ενεργές επιχειρήσεις στα Μητρώα του.

Τα τελευταία χρόνια παρά της αντιξοότητες για το επιχειρείν υπάρχει συνεχώς θετικό ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών έτσι ενδεικτικά το 2019 είχαμε 399 εγγραφές και 176 διαγραφές δηλαδή θετικό ισοζύγιο κατά 216 επιχειρήσεις το 2020 εγγραφές 412 και διαγραφές 109 δηλαδή θετικό κατά  303 επιχειρήσεις ενώ το 2021 στους πρώτους 8 μήνες έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο των 246 επιχειρήσεων με 295 εγγραφές έναντι 49 διαγραφών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιχειρηματική κοινότητα μεγαλώνει και έχει δυναμική αλλά χρειάζεται ένα βιώσιμο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη.

 

Ερ. 3

Οι επιχειρήσεις του νομού μας αντιμετωπίζουν σοβαρά και σημαντικά προβλήματα. Η κάνουλα των Τραπεζών έχει κλείσει εδώ και 10 χρόνια. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον; 

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι οι Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε παρεμβάσεις προς τη πολιτεία και είναι ενήμερο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι ίδιοι οι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης αφού ζητάμε επίμονα να ρυθμιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διοχετεύσει ρευστότητα με αισθητή μείωση επιτοκίων αφού πλέον δανείζονται πολύ φθηνό χρήμα το οποίο θα πρέπει να φτάσει και στους δανειολήπτες για επενδύσεις αφού αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο μειονέκτημα των ευκαιριών των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με χώρες της Ε.Ε. που έχουν εύκολη και φθηνή πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. 

Αίτημα της Επιμελητηριακής κοινότητας το οποίο είναι σε διαβούλευση με τη Κυβέρνηση είναι η δημιουργία τράπεζας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου εύκολα ο επιχειρηματίας, χωρίς να ζητούνται εγγυήσεις, να μπορεί να αντλεί κεφάλαια κίνησης αλλά και επενδυτικά χωρίς τις αγκυλώσεις των συστημικών τραπεζών.

 

 

 

Ερ. 4

Ποιά θα πρέπει να είναι γενικότερη κατεύθυνση του νομού μας; Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στον αγροτικό τομέα; Στον τουρισμό; Στην Μεταποίηση ή στις υπηρεσίες και το εμπόριο; 

Ο Νομός Πέλλας αποτελεί ένα υπόδειγμα ισόρροπης ανάπτυξης το οποίο εάν αξιοποιηθεί περεταίρω φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.  Το γεωγραφικό ανάγλυφο, οι εξαιρετικές καλλιέργειες, τα πολλά αξιοποιημένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (πολιτιστικός, αθλητικός, θρησκευτικός, ιαματικός κλπ τουρισμός) αλλά και το εξαγωγικό εμπόριο τόσο νωπών όσο και μεταποιημένων αποτυπώνουν τις πολλές δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης του Νομού Πέλλας.

Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης και ενός οργανωμένου brand name για το σύνολο του νομού ώστε να αποκτήσουμε συγκεκριμένη ταυτότητα για το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών και όχι αποσπασματικές αναπτυξιακές προοπτικές για μεμονωμένες κατηγορίες όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

 

Ερ. 5

Στην Ελλάδα επικρατούν δυο πολιτικές σκέψεις γύρω από την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων. Η μια είναι η μείωση φόρων ώστε να έρθει η ανάκαμψη και η άλλη η περιστολή δαπανών και ενίσχυση των ασθενέστερων με ταυτόχρονη μεταβίβαση των βαρών προς του έχοντες και κατέχοντες. Ποιος θεωρείται πως είναι ο σωστός δρόμος; 

Η δεύτερη προσέγγιση με την περιστολή των δαπανών, την ενίσχυση των ασθενέστερων και τη μεταβίβαση των βαρών στους έχοντες δοκιμάστηκε επι 10 και πλέον έτη και αποδείχθηκε στη πράξη ότι συντήρησε μια κατάσταση ώστε να μη καταρρεύσει η οικονομία αλλά δεν έδωσε καμία προοπτική ανάπτυξης.

Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προκληθεί ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων επενδύσεων δημιουργώντας πλούτο και θέσεις εργασίας.

Η αιμορραγία που υπέστη η Ελλάδα και ο Νομός μας όλη τη προηγουμένη δεκαετία με τη φυγή των  νέων στο εξωτερικό στέρησε από τη χώρα μας πόρους σε ανθρώπινο εξειδικευμένο κεφάλαιο τόσο σε επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη όσο και σε χέρια που μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητες πάνω στην αγροτοδιατροφή, σε νέες και σύγχρονες καλλιέργειες κ.α..

Επίσης γιγάντωσε ένα ήδη μεγάλο θέμα της μείωσης του ελληνικού πληθυσμού και την υπογεννητικότητα αφού οι νέοι χωρίς να έχουν κίνητρα να παραμείνουν φεύγουν και δημιουργούν οικογένειες σε άλλες χώρες όπου βρίσκουν ευκαιρίες εργασίας.

Επιβάλλεται η δημιουργία ενός πλέγματος κινήτρων με φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις για την ανάταση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με στόχο την συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια αλλά και την επιστροφή των νέων με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

 

Ερ. 6

Τα κορωνοχρέη αναμένεται να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα και στις επιχειρήσεις της Πέλλας. Μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να επιστραφούν. Ακόμη θα πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις που μείναν πίσω. Ο φόβος μιας νέας απαγόρευσης το φθινοπωρο είναι ορατός. Μπορεί να βρεθεί λύση; 

Έχουμε επισημάνει στους Κυβερνόντες ότι η συσσώρευση οφειλών και υποχρεώσεων θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα πολλές από αυτές είναι ήδη στα όρια της βιωσιμότητας.

Το θετικό είναι ότι με τη δυνατότητα των 120 δόσεων ακόμα και των 75 δόσεων που θα ξεκινήσουν σύντομα δίνεται μια κάποια λύση η οποία όμως απαιτεί να μην υπάρξει νέα συσσώρευση χρεών.  Οι εξαγγελίες για τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες με το σύνολο των βαρών.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι και γίνονται προσπάθειες για αυτό μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει η δυνατότητα διαγραφής μέρους των ιδιωτικών  - επιχειρηματικών χρεών ώστε να μπορέσει να ανασάνει η Ελληνική οικονομία και η επιχειρηματική κοινότητα.

Όσο αφορά τον φόβο μιας νέας απαγόρευσης και κλείσιμο καταστημάτων θεωρώ ότι με το τείχος ανοσίας που χτίζεται, τους συνεχείς επίσημους  ελέγχους των ανεμβολίαστων αλλά και την ανάγκη συνεχούς λειτουργίας στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων θα υπάρξει μια όσο το δυνατόν ομαλή κατάσταση χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν ξανά οικονομικές δραστηριότητες.

 

Ερ. 7

Υπήρξαν πάρα πολλά παράπονα από τον αποκλεισμό επιχειρήσεων της Πέλλας που είχαν υποστεί ζημιά, αλλά δεν έλαβαν την μη επιστρεπτέα αποζημίωση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατι συνέβη αυτό και εσείς ως θεσμικό όργανο παρεμβήκατε σε αυτή την κατάφωρη αδικία; 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά που έτρεξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό το χαιρετίζουμε. Το εύρος της χρηματοδότησης ήταν μεγάλο (5-50 χιλ. €) με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλές επιχειρήσεις αφού εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός, ενώ στις περιφέρειες που ακολούθησαν, διαπιστώνοντας την ανισότητα που προκλήθηκε, έβαλαν μικρότερο εύρος ενίσχυσης ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Με θεσμικές επαφές μας και με ενέργειες του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα προστέθηκαν ακόμα 50 εκ. ευρώ και ενισχύθηκαν επιπλέον επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθεί μέρος της αδικίας.   

 

Ερ. 8

Στο παρελθόν είχατε ανακατευτεί με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση. Το όνομα σας κατά καιρούς ακούγεται για υποψηφιότητα στα Βουλευτικά αλλά και στον Δήμο Έδεσσας. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; 

Πάντα ήμουν της αρχής ότι στον τόπο σου πρέπει να συμμετέχεις και να συμβάλλεις με τις δυνάμεις σου για να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να υπάρχει μια προοπτική για το μέλλον του τόπου.

Αυτή η θέληση για προσφορά με οδήγησε στην ενασχόλησή μου με τα κοινά στους τομείς που επέλεξα  και μπορούσα να προσφέρω.

Στη πολιτική λένε ότι δεν πρέπει να αποκλείεις τίποτα και πιστεύω ότι τα πεδία προσφοράς δεν είναι μόνο από θέσεις ευθύνης και αξιώματα αλλά από την ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more