Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στην κόψη του ξυραφιού η εστίαση στην Πέλλα μετά το mini lock down στον κλάδο

  



Δύσκολο χειμώνα βλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου στην Πέλλα  - Οι έλεγχοι στους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο πλαστών δηλώσεων - «Θα χάσουμε το 50% της πελατείας μας» λένε

Για δύσκολο χειμώνα προετοιμάζονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Πέλλα και ειδικότερα σε Έδεσσα, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Αριδαία, έχοντας προς το παρόν σύμμαχό τους τον καλό καιρό, που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων ως μεικτών σε εξωτερικούς χώρους.

Το γεγονός ωστόσο ότι από την Δευτέρα άρχισε η εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, έχει σημάνει καμπανάκι συναγερμού στις επιχειρήσεις.

«Θα δούμε άδεια μπαρ και κλαμπ, καφετέριες και εστιατόρια, δυστυχώς. Θα κάτσουν στο σπίτι τους για να βρίσκονται όλοι μαζί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Ελπίζουμε να έχουμε καλό καιρό για να μπορούμε να εξυπηρετούμε σε εξωτερικούς χώρους» επισημαίνουν εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετερειών στην Πέλλα. 

«Ο κλάδος λειτουργεί με μεγάλη υπευθυνότητα, ο κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται φοβισμένος» τονίζουν

 

Οι έλεγχοι και το ενδεχόμενο πλαστών δηλώσεων

Σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι από την πλευρά των καταστηματαρχών για να επιτρέπουν στους εμβολιασμένους πελάτες να μπαίνουν μέσα, που κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη λειτουργία τους, ενώ κινδυνεύουν να πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Το θέμα  δεν είναι απλό, διότι δεν είναι μόνο ο έλεγχος που πρέπει να γίνει στις βεβαιώσεις. Προστίθεται νέος «πονοκέφαλος» με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης που έρχονται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες του κλάδου.

«Εμεις θα κάνουμε το τσεκάρισμα των βεβαιώσεων. Ποιος όμως μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πρόκειται για «μαϊμού» πιστοποιητικά; Μπορεί να βρούμε τον μπελά μας χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη», παρατήρησε άλλος ιδιοκτήτης καφετέριας. 

Οι επαγγελματίες θεωρούν πως τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, με δεδομένο ότι ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα προκαλούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων.

«Με βάση τα στοιχεία των εμβολιασμένων, το 50% των δυνητικών πελατών μας αδυνατεί να έρθει στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, με βάση τα νέα μέτρα. Προκαλεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, από τον κύκλο εργασιών έως και τις σχέσεις μας με τους πελάτες. Βέβαια και η ευθύνη που αναλαμβάνουμε σε σχέση με τον έλεγχο των εμβολιασμένων. Προκαλεί επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις γιατί χρειάζονται υπεύθυνοι να βρίσκονται στις εισόδους των καταστημάτων για τον έλεγχο», σημείωσε άνθρωπος που γνωρίζει καλά την διασκέδαση στην Πέλλα. 

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο υφίσταται και θέμα ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων. «Φανταστείτε μια επιχείρηση με εμβολιασμένο όλο το προσωπικό σε σχέση με μια επιχείρηση που δεν έχει όλο το προσωπικό εμβολιασμένο. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός», εκτίμησε .

 

 «Δεν ανακοινώνουν μέτρα στήριξης»

Εστιάτορες σχολιάσαν στα Νέα της Πέλλας τα μέτρα της Κυβέρνησης. 

Η ένστασή τους είναι ότι ανακοινώνονται μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγεία πελατών και επαγγελματιών, αλλά «δεν ανακοινώνουν μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και κυρίως εκείνες που παραμένουν κλειστές το τελευταίο 18μηνο», όπως λένε.

Οι ίδιο επισημαίνουν ότι εάν η κυβέρνηση δεν δει με σοβαρότητα το θέμα των μέτρων και της λειτουργίας των καταστημάτων ενόψει του χειμώνα και επιμείνει στο mini lock down στους ανεμβολίαστους πολλοί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κλείσουν και μάλιστα σύντομα.

 Η εστίαση θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα. Θα συσσωρευτούν πάρα πολλά χρέη. Πόσο να δουλέψουν με εξωτερικό χώρο τον χειμώνα; Αντε να δουλέψουν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τι θα κάνουν τους υπόλοιπους μήνες; Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη θα κλείσουν πάρα πολλά μαγαζιά και θα συσσωρευτούν χρέη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more