Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

To «παιχνίδι» της "Ρωσικής αρκούδας" με το φυσικό αέριο.



Ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν ακριβά το αέριο που ήδη έχει σπάσει όλα τα δυνατά ρεκόρ ενώ αυτή η εκτόξευση των τιμών για την Ευρώπη δεν θα έχει καμία επίπτωση στην τιμή καταναλωτή στην Ρωσία.
Αιτία για την εκτόξευση των τιμών είναι ένα σύνολο παραγόντων: η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εντάσεις στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη, αλλά και εργασίες και μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο σε ρωσικές υποδομές που φρέναραν την προσφορά.
Η Μόσχα απολαμβάνει τον θρίαμβό της και αποφεύγει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες αποστολής επιπλέον ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην άνοδο των τιμών.
Το μήνυμα της Μόσχας είναι ξεκάθαρο. Χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης για πολιτικούς σκοπούς. Στόχος της, να εδραιώσει την θέση της ως αναπόφευκτου εταίρου. Από εβδομάδα σε εβδομάδα τα ρεκόρ καταρρίπτονται, και με την έλευση του χειμώνα, οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Προβάλει έντονα η ανάγκη ανεξαρτησίας από τη Ρωσία ώστε να μην καταστεί "όμηρος" και επιβεβαιώνεται η ορθότητα της αμερικανικής πολιτικής για εναλλακτικούς τρόπου προμήθειας.
Στο παιχνίδι αυτό ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η Ανατολική Μεσόγειο με τα αποθέματα της και η κατασκευή αγωγού προς την Ευρώπη, προσπάθεια που συμμετέχει και η χώρα μας από κοινού με το Ισραήλ και τη Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more