Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Γυρίζουμε στην κανονικότητα...


✅Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  

Η Πέλλα γυρνάει στην κανονικότητα. Κατά το ήμισυ βέβαια, αναφορικά με τους εμβολιασμενους, οι οποίοι επιστρέφουν,  όσον αφορά στην εστίαση. Θυμίζω ότι η Πέλλα συνεχίζει κόκκινη. Ουσιαστικά, η βασική αλλαγή που ανακοινώθηκε είναι πως στους χώρους με εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από την χρήση μάσκα κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο. Έτσι η Πέλλα γυρίζει σελίδα. Η εστίαση παίρνει ανάσα μετά την πίεση αρκετών εβδομάδων που στοίχισαν στα έσοδα.  Την ίδια στιγμή, στους μεικτούς χώρους θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.


Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως θα έχουμε και άλλες αλλαγές, σημαντικότερες από αυτές που θα ισχύσουν το Σάββατο. Μάλιστα το επόμενο βήμα θα είναι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου να αρθούν όλα τα μέτρα στα στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ. Αυτά δηλαδή που αφορούν την πληρότητα ανά τετραγωνικό. Έτσι,οι πολίτες θα μπορούν να μπουν σε αυτά, όπως πριν την πανδημία, φυσικά φορώντας μάσκες.Όσον αφορά στα θέατρα και τους κινηματογράφους, θα επιτραπεί η πληρότητα στο 100%, ωστόσο εκεί θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Εννοείται πως κι εκεί θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.


 Αυτό που ξεκίνησε όλη τη συζήτηση και φτάσαμε τόσο στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσο και σε αυτά που θα ανακοινωθούν σε 15 ημέρες είναι η γενικότερη κατάσταση της χώρας, αλλά σίγουρα επηρέασαν και οι κόκκινες περιοχές σαν την Πέλλα για αυτές τις αποφάσεις. Δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι να ταλαιπωρούνται για τους ανεμβολιαστους. 


Χωρίς κανένα περιορισμό θα διασκεδάζουν από το Σάββατο, όσοι έχουν εμβολιαστεί. Έτσι στους κλειστούς χώρους της Πέλλας όπου μπορούν να μπουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, οι θαμώνες θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να χορεύουν. Ωστόσο παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα μέτρα για χρήση μάσκας και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Στους εξωτερικούς χώρους που οι εστιάτορες θα επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμενους θα ισχύσει ότι και για τους κλειστούς χώρους.


Αν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να έχουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες, τότε ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί για μάσκες, αποστάσεις αλλά και απαγόρευση χορού.Παρ’ όλα αυτά για τους εργαζόμενους στην εστίαση δεν υπάρχει επί του παρόντος υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Θα πρέπει όμως να φορούν μάσκες και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα rapid test και τα μέτρα ατομικής προστασίας.Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων, να λειτουργήσει ως κίνητρο, για τους ανεμβολίαστους, που αυτομάτως θέτουν εαυτούς εκτός διασκέδασης. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες, οπότε και η επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.


Φαίνεται ότι οριστικά και αμετάκλητα μπαίνουν τα περιβόητα   lockdown, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μια τη νύχτα στις κόκκινες περιοχές, όπως  h Πέλλα,  δεν θα ισχύει πλέον, ενώ δεν θα ισχύει και η απαγόρευση της μουσικής. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα που υπήρχε προ κορονοϊού. Επί της ουσίας τα μέτρα που καταργούνται άμεσα η απαγόρευση στη μουσική, η απαγόρευση στον χορό, περιορισμός στο ωράριο, τα  rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more