Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Ευκαιρία για τη Λίμνη Βεγορίτιδα!!!

 



- Σημαντικό  συνέδριο για ανάπτυξη  και προστασία του λιμναίου περιβάλλοντος



• Η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών ήταν ο βασικός σκοπός του διήμερου συνεδρίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα Γιάννενα.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Δωρίδος Γ. Καπεντζώνης αναφέρθηκε στο ρόλο του Δικτύου που είναι η προστασία του λιμναίου περιβάλλοντος και πώς αναπτύσσονται οι περιοχές γύρω από τις λίμνες.
Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν καινούργιες ιδέες, νέα εργαλεία, αλλά και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αθλητισμού κοντά σε λίμνες, σε συνάρτηση πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, ενώ ακούστηκαν και προβληματισμοί όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιοχή.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Φιλ. Φίλιος, αλλά και αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωανίνων Β. Βλέτσα, ο οποίος ανέφερε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος  της Βουλής
Χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε και ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο οποίος λόγω αμετάθετων υποχρεώσεών του δεν μπόρεσε να συμμετάσχει. Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόσο για την ιδέα του συνεδρίου, όσο και για το υψηλότατο επίπεδο των ομιλητών και στις 4 θεματικές ενότητες, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι τοποθετήσεις στα καίρια ζητήματα της διαχείρισης και προστασίας των λιμναίων οικοσυστημάτων, καθώς και εκείνες για την αξιοποίησή τους θα αποτελέσουν χρησιμότατο υλικό για την Πολιτεία στην ζωτικής σημασίας προσπάθεια προστασίας της Παμβώτιδος και άλλων υγροτοπικών εκτάσεων».
Και πρόσθεσε: «Η ομάδα εργασίας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που έχει αναλάβει σημαντική συντονιστική αποστολή είμαι βέβαιος πως θα αξιοποιήσει, επίσης, τα πορίσματα του συνεδρίου, ώστε σύντομα «οι δυο λέξεις, οι πολλές έννοιες και οι ερμηνείες» να μεταμορφωθούν και σε προστατευτικές πράξεις».

Ο Υφυπ. Περιβάλλοντος
Στην έναρξη του συνεδρίου το «παρών» έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που στόχο έχουν την αποτελεσματική προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των πολύτιμων υδατικών πόρων.
Όσον αφορά το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης, σύμφωνα με τον υφυπουργό θα τεθεί επίσημα σε διαβούλευση έως τις αρχές του έτους. Όπως έκανε γνωστό ήδη έχει γίνει διαβούλευση σε επίπεδο υπηρεσιών και μελετητών, με σκοπό την ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα οδηγήσει στο Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Στ. Καλογιάννης
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε σε τρία θέματα μείζονος σημασίας. Οι λίμνες ως προστατευόμενες περιοχές αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προκλήσεις, γι’ αυτό και - όπως είπε - πρώτον αναμένουμε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των λιμνών, δεύτερον σε παρά πολλές περιπτώσεις δεν έχει καθοριστεί το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τις λειτουργίες των παραλίμνιων περιοχών, τρίτον οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο, με τον κ. Καλογιάννη να τονίζει ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα πρέπει να αναλάβει πλήρως τον ρόλο του.

Η Μ. Τζούφη
Στο συνέδριο το «παρών» έδωσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, η οποία στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων προειδοποίησε, ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ελλοχεύουν τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις, όπως και πιθανές ακυρώσεις δρομολογημένων μελετών και έργων και συνέχισε, λέγοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία του Φορέα, αλλά και η έκδοση του πολύπαθου Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης Παμβώτιδας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περιοχή και την προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων.
Κλείνοντας ανέφερε ότι στις τρέχουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης, κοινός στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση της λειτουργικότητας και συνεκτικότητας του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, η αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων σε όλη τη χώρα και βέβαια, η βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, σε πλήρη αρμονία με την προστασία του περιβάλλοντος και την υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τη χώρα καλύτερη από ότι την παραλάβαμε…

Η Άννα Ασημακοπούλου
Χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εστιάζοντας στις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ακραίες πλημμύρες και οι πυρκαγιές, οι οποίες καθιστούν επιτακτική την ανάληψη άμεσης δράσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και αναπόφευκτα τις επόμενες γενιές, η κα Ασημακοπούλου επισήμανε ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 έχει τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω «έξυπνων» πολιτικών, όπως προστατευόμενες περιοχές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων και τόσα άλλα.
Η κα Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται ανάμεσα στις πάνω από 10.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε περισσότερες από 50 χώρες, που δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν δράση, για να υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον χαιρετισμό της «χωρίς συνεργασία σε κάθε επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε ούτε να επιτύχουμε τους στόχους για το κλίμα ούτε να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη. Πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, αλλά και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, σε μικρότερη κλίμακα, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων, προς όφελος κάθε πολίτη. Για αυτό και επικροτώ το έργο σας που, μέσω των συνεργασιών, έμπρακτα εξερευνεί και προτείνει λύσεις για την προστασία και την ανάδειξη των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών…».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more