Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών

 

• Εγκρίθηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου (λαϊκές αγορές).
«Υπέρ» δήλωσε η ΝΔ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων των φορέων που είχαν κληθεί σε ακρόαση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο απασχόλησαν η αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης, με το οποίο χορηγούνται οι άδειες σε παραγωγούς πωλητές στις λαϊκές αγορές, η δυνατότητα του παραγωγού να μετατρέψει την άδειά του σε επαγγελματική, η υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισαγάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητα.
«Με το νομοσχέδιο αυτό θέλουμε να αποκλείσουμε την άνιση μεταχείριση», ανέφερε ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε σχέση με το ζήτημα της μοριοδότησης, και υπογράμμισε πως πρέπει οι νέοι και οι νέες, που θέλουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, να μπορούν αυτό να το κάνουν με διαφάνεια και να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, είπε ότι η μοριοδότηση καθιερώνεται για την περίπτωση που σε κάποια λαϊκή οι διαθέσιμες θέσεις είναι λιγότερες από τις αιτήσεις. «Αυτός που θα χάσει στη μοριόδοτηση δεν θα μείνει εκτός λαϊκών αγορών. Απλώς δεν θα μπορέσει να πάει στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά και θα πάει σε μια διπλανή λαϊκή αγορά. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν κάποιες λαϊκές αγορές που προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα διαφανές για το τι συμβεί όταν υπάρχουν 20 θέσεις αλλά 40 αιτήσεις. Δεν θα αφήσουμε όμως 20 χωρίς δουλειά, γιατί αυτοί θα πάνε στη διπλανή λαϊκή αγορά όπου υπάρχει θέση», ανέφερε.

Τι θα ισχύει
Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης:
- Εντάσσεται στο νομοσχέδιο αποσαφήνιση της διάρκειας των αδειών παραγωγών-πωλητών, σε 5 έτη, όπου γίνεται μνεία στην εποχικότητα των διατιθέμενων ειδών.
- Η υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, αντί για μια φορά.
- Το ποσοστό 50% της ποσότητας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός στις λαϊκές αγορές, θα υπολογίζεται βάσει της δήλωσής του στο ΟΕΣΔΕ, για το ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει.

- Προσωρινή ανάκληση αδείας θα επιβάλλεται αν μετά από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μετά 3 διαφορετικούς ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις. Προβλεπόταν προσωρινή αναστολή μετά από 2 φορές που τυχόν θα διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις.
- Οι πασχαλινές αγορές θα έχουν διάρκεια 30 ημερών, αντί των 15 ημερών που είχε προβλεφθεί αρχικά.
- Στις βραχυχρόνιες αγορές, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά και νομικά πρόσωπα για βιομηχανικά είδη έως και 6 ημέρες την εβδομάδα, από 4 ημέρες που είχε προβλεφθεί.
- Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο θα έχει έναρξη εφαρμογής από 1.2.2022, για να υπάρχει χρόνος ώστε όλοι οι ενδιάμεσοι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λειτουργήσει το νομοσχέδιο σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more