Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Ανησυχητικό το «μείγμα» κορωνοϊού και ιώσεων στην Πέλλα ενόψει παρελάσεων

 



Η πτώση της θερμοκρασίας επιβαρύνει περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο

 

Πάνω από 600  τα ενεργά κρούσματα στο νομό μας...

Εκρηκτικό «μείγμα» προκαλούν τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός και οι εποχικές ιώσεις.
Με δεδομένο ότι στο αρχικό στάδιο έχουν περίπου τα ίδια συμπτώματα (βήχα, μυαλγία, πονόλαιμο, δέκατα, καταρροή), οι ασθενείς μπερδεύονται και ανησυχούν καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποια είναι η αιτία. Υπάρχει βεβαίως και η άλλη κατηγορία που τα παραπάνω συμπτώματα τα ... κατατάσσει στις ιώσεις, αλλά όταν προκύπτει ότι είναι από κορωνοϊό να τρέχουν και να μη φθάνουν.
Από την πρώτη κατηγορία, ήδη παρατηρείται μια αυξημένη επισκεψιμότητα σε γιατρούς, σε διαγνωστικά κέντρα, όπως και φαρμακεία για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού, ώστε να βρουν την αιτία των συμπτωμάτων.
Πρόκειται για μια κατάσταση που θα περιπλέκεται καθημερινά και περισσότερο, προβληματίζοντας τον πολύ κόσμο, με δεδομένο ότι όπως δηλώνουν οι επιστήμονες έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των ιώσεων.
Και μπορεί πέρυσι με την καθολική χρήση της μάσκας η εποχιακή γρίπη να είχε εξαφανιστεί, δεν σημαίνει ότι αυτό θα επαναληφθεί και φέτος.
Η «εποχή» των ιώσεων, συμπίπτει με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα και η οποία φθάνει στο τέλος της. Η πτώση της θερμοκρασίας και οι επικείμενες εορταστικές εκδηλώσεις προκαλούν έντονη ανησυχία σε Κυβέρνηση, Επιστήμονες, όχι όμως και στους ανεμβολίαστους που δεν φαίνεται να κάμπτονται και να σπεύδουν να εμβολιαστούν. Σαφώς και θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στην Πέλλα καθώς βρισκόμαστε στην επικίνδυνη ζώνη με τα ενεργά κρούσματα σήμερα να ξεπερνούν τα 600 ενώ υπάρχουν και κάποιοι θάνατοι. Η Πέλλα στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών κινείται στα  71 κρούσματα ενώ καταγράφει 75 ανά 100 χιλιάδες που την φέρνει στην πρώτη δεκάδα. 


Έξαρση ιώσεων στα παιδιά
Όπως προαναφέραμε με την πτώση της θερμοκρασίας, έχουν εμφανιστεί και οι εποχικές ιώσεις. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης. οι ιώσεις ξεκινάνε συνήθως από τα παιδιά στα μέσα, με τέλη Οκτωβρίου και στους μεγάλους έρχονται λίγο πιο αργά. «Στους μεγάλους, όμως, που ζουν με μικρά παιδιά, οι ιώσεις χτυπούν πιο νωρίς», διευκρίνισε, προσθέτοντας: «Ήταν αναμενόμενο ότι φέτος θα είχαμε ιώσεις παράλληλες προς την πανδημία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ιώσεις είναι ιογενείς και έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Συστήνεται συμπωματική αγωγή και παρακολούθηση».
Αυτό που δυσκολεύει στην παρούσα φάση την κατάσταση, σύμφωνα με τον Λουκίδη, είναι το γεγονός πως η εικόνα της Covid-19 είναι παρόμοια αρχικά με αυτή των ιώσεων. «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η πρώτη προσέγγιση, όταν κάποιος αναφέρει συμπτώματα όπως βήχας και δέκατα, είναι να γίνεται ένα τεστ για τον κορωνοϊό. Αυτό φυσικά θα αυξήσει τις επισκέψεις σε κέντρα που κάνουν τεστ, αλλά και στους γιατρούς και στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας συνολικά», όπως είπε, τονίζοντας ωστόσο πως το τεστ είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος, που έχει συμπτώματα σαν τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more