Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Το ιστορικό Καλπάκι στο επίκεντρο των εορτασμών για το Έπος του ‘40


 


Στην περιοχή που γράφτηκαν χρυσές σελίδες ιστορίας…


- Τετραήμερες εκδηλώσεις, χωρίς όμως την αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης


Κανονικά θα διεξαχθούν φέτος οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα και αυτό ισχύει και για την Ήπειρο, στο βορειοδυτικό τμήμα της οποίας έλαβαν χώρα μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του Έπους του 1940 – 41 και γράφτηκαν χρυσές σελίδες ιστορίας.
Στο επίκεντρο των εορτασμών δικαιωματικά πρέπει να βρίσκεται το Καλπάκι ως ο χώρος όπου διαδραματίστηκαν ορισμένες από τις κρισιμότερες συγκρούσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Ο Δήμος Πωγωνίου θα τιμήσει την Επέτειο με τετραήμερες εκδηλώσεις, από τις οποίες θα απουσιάζει ωστόσο η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, με τον Δήμαρχο Κων/νο Καψάλη να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Εκδηλώσεις θα γίνουν ανήμερα της 28ης και στα Γιάννενα με αποκορύφωμα την παρέλαση, η οποία θα γίνει κανονικά, όπως εξάλλου και εκείνες στην υπόλοιπη χώρα. Σ’ αυτήν, θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για όλους, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας.

Να είναι στο επίκεντρο!
Δεν θα λάβει χώρα φέτος η καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού. Κατά τα άλλα, όμως, οι εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για την επέτειο του ΟΧΙ θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα όπως αρμόζει στην περίσταση. Εξάλλου, ήταν η περιοχή του Καλπακίου που δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης, γεγονός που επιβάλλει το Καλπάκι να καθιερωθεί από την Πολιτεία ως ο χώρος των επίσημων εορτασμών για το Έπος του 1940 – 41!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more