Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Στο «κόκκινο» η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα – Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί

 



Μάστιγα της εποχής και ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του 21ου αιώνα είναι η παιδική παχυσαρκία η οποία απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία. Τα στοιχεία των ερευνών παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική τάση του φαινομένου, συμπεραίνοντας ότι η παχυσαρκία, ιδίως στην παιδική ηλικία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σοκαριστικά φαίνονται τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του 2020 από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία κεντρικού τύπου, δηλαδή την συγκέντρωση σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, από το 2013 και μετά το φαινόμενο παρουσιάζει μια κατακόρυφη αύξηση κυρίως σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών. Το 9% αντιστοιχεί στα αγόρια και το 5% στα κορίτσια. Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σε παιδιά μέχρι 7 ετών η παχυσαρκία έφτανε το 3% το 2013 ενώ μέχρι σήμερα εκτοξεύτηκε στο 10%. Τα ποσοστά κάθε χρόνο διαφοροποιούνται με την άνοδό τους να θεωρείται πλέον καθιερωμένη.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» – που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2020, στη Θεσσαλονίκη- Κική Τσιρανίδου πραγματοποίησε πρόσφατα στην πόλη ημερίδα για την παιδική παχυσαρκία. Μιλώντας στο ThessToday.gr εξήγησε ότι με την ίδρυση του συλλόγου και με σεβασμό στον άνθρωπο με περιττά κιλά, μάχονται κατά του φαινομένου και ενημερώνουν μέσω εκδηλώσεων τους πολίτες για τα προβλήματα που δημιουργεί η παχυσαρκία, τους τρόπους στήριξης των ατόμων ώστε να μειώσουν το σωματικό τους βάρος αλλά και τις δράσεις για την κοινωνικοποίησή τους.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των υπέρβαρων παιδιών είναι:

  • οι γενετικοί που οφείλονται στην κληρονομικότητα και σε ενδοκρινικά αίτια
  • οι κοινωνικοοικονομικοί, η οικογένεια και το περιβάλλον καθώς όταν υπάρχουν παχύσαρκοι γονείς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο και στα παιδιά. Ειδικότερα, όταν είναι ο ένας γονέας παχύσαρκοςτο ποσοστό για να είναι και το παιδί αντιστοιχεί σε 40%, ενώ όταν είναι και οι δύο γονείς το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 80%.
  • ο σύγχρονος τρόπος ζωής
  • η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών η οποία παραπέμπει στην κακή ποιότητα και σε ακατάλληλες ώρες όπως το βραδινό φαγητό
  • οι καθημερινές διαφημίσεις στην τηλεόραση και η προβολή γλυκών, αναψυκτικών
  • η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • ψυχολογικοί, κατά πόσο δηλαδή οι γονείς αποδέχονται ότι έχουν ένα παχύσαρκο παιδί. Αρκετοί, μάλιστα θεωρούν ότι ένα υπέρβαρο παιδάκι θα χάσει τα περιττά κιλά ψηλώνοντας και μεγαλώνοντας κάτι το οποίο όπως υποστηρίζει η κα Τσιρανίδου είναι μια λανθασμένη αντίληψη.

Ερωτηθείσα για το αν είναι εφικτό να διακοπούν οι διαφημίσεις γλυκών και αναψυκτικών στην χώρα μας με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, όπως έχει ήδη εφαρμόσει η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί από το 2022 και η Ισπανία, απάντησε ότι θα μπορούσε να συμβεί και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα λάβει μέτρα μιας και το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην ελληνική κοινωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο». Το σίγουρο είναι ότι αν εφαρμοστεί και στη χώρα μας η διακοπή των διαφημίσεων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του φαινομένου.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την παιδική παχυσαρκία είναι τα συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση, διαβήτης, διαταραχές στον ύπνο, μυοσκελετικά. Ακόμη, τα κορίτσια στην εφηβική τους ηλικία αντιμετωπίζουν διαταραχές στην έμμηνο ρύση.

Το σημαντικό είναι η πρόληψη όπως τονίζουν οι ειδικοί και γι’ αυτόν τον λόγο ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Ιμερόεσσα» υλοποιεί διαρκώς ενημερώσεις ακόμη και σε σχολεία σε συνεργασία με το Med School του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη διατροφή των παιδιών.

Από το 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε παιδιά για σωστή διατροφή σε συνεργασία με γνωστούς σεφ, καθώς επίσης και σεμινάρια για το μπούλινγκ και το body shaming που δέχονται εκατοντάδες παιδιά από το σχολικό κυρίως περιβάλλον με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά με στόχο την ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.

Μια επιπλέον σπουδαία ενέργεια του συλλόγου είναι η εύρεση εργασίας σε παχύσαρκα άτομα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιθυμούν να βγουν από το σπίτι τους. Η δράση αυτή βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους και φυσικά, στην οικονομική τους κατάσταση.

Η κα Τσιρανίδου επισήμανε ότι «δεν αφήνουμε την παχυσαρκία στην τύχη της, συμφιλιωνόμαστε με τον εαυτό μας και συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς» και συνέχισε, τονίζοντας ότι «για να χάσουμε τα περιττά κιλά και να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος χρειάζεται ένας συνδυασμός επιστημόνων που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της απώλειας και διατήρησης του βάρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more