Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ζέρβας: «Θλίψη και οδύνη» για τον χαμό της ποδηλάτισσας και του διανομέα-«Βρήκαν τραγικό θάνατο»

 



Με εκτενή αναφορά και εκφράζοντας θλίψη και οδύνη για τον χαμό των δύο δικυκλιστών, της ποδηλάτισσας και του διανομέα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος ΘεσσαλονίκηςΚωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος σημείωσε πως «βρήκαν τραγικό θάνατο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΊΔΟΥ

Για την 42χρονη Δήμητρα Ιορδανίδου, ο κ. Ζέρβας δήλωσε πως επρόκειτο για μια ενεργή πολίτη και ιδιαίτερα αγαπητή. «Εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη όλων μας, όλης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης για το τραγικό ατύχημα που συνέβη πριν από λίγες ώρες στην οδό Λαμπράκη. Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου, μιας συμπολίτη μας που οι περισσότεροι από μας τη γνωρίζαμε και την οποία θα τη βλέπαμε να τρέχει μαζί μας στον μαραθώνιο της 25ης Νοεμβρίου, της Δήμητρας Ιορδανίδου, μιας ενεργής Θεσσαλονικιάς η οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπητή για τη στάση ζωής της. Εμείς εδώ σήμερα προφανώς και δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Αυτό είναι το καθήκον της τροχαίας και της δικαιοσύνης».

Και για τον διανομέα συμπλήρωσε: «Πριν από λίγες ώρες ήταν η ποδηλάτισσα, η Δήμητρα. Προχθές ήταν ο άτυχος διανομέας που κάτω από πολύ σκληρές και άδικες συνθήκες έχασε τη ζωή του, εκτελώντας μάλιστα την εργασία του. Βρήκαν και οι δύο τραγικό θάνατο στο οδόστρωμα. Και εδώ ερχόμαστε να δούμε το τόσο σημαντικό θέμα της οδικής συμπεριφοράς. Αναδεικνύεται το ερώτημα τι κάνουμε εμείς; Κάνουμε ή δεν κάνουμε ποδηλατόδρομους; Ασφαλτροστρώνουμε ή δεν ασφαλτοστρώνουμε; Καλύπτουμε όλες αυτές τις τρύπες που δημιουργούνται στο οδόστρωμα από τις βροχές, από την κακή ποιότητα του οδοστρώματος ή δεν το κάνουμε άμεσα; Διαγραμμίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή όχι; Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για την καλύτερη λειτουργία των σηματοδοτών για ένα πιο έξυπνο σύστημα κυκλοφορίας; Κι αυτό πραγματικά το κάνουμε σε καθημερινή βάση».

Μιλώντας για τα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της πόλης μας ως ποδηλατούπολης, ο δήμαρχος τόνισε: «Λόγω της πανδημίας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παντού πολλοί επιλέγουν το ποδήλατο ως την πιο υγιεινή, την πιο ασφαλή και οικονομική μετακίνηση. Σε μια έρευνα του 2014 για την ωριαία μετακίνηση των ποδηλατών, ο αριθμός ήταν 50 άτομα. Με τον καινούριο ποδηλατόδρομο στην Λεωφόρο Νίκης, ο αριθμός αυτός οκταπλασιάστηκε. Σε μια πρόσφατη μέτρηση ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 400.

Αν δεν υπήρχαν δρόμοι δεν θα υπήρχαν και αυτοκίνητα. Και προφανώς αν δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι δεν θα υπάρχουν ποδηλάτες. Αλλά οι ποδηλατόδρομοι θα πρέπει να γίνονται με όλες τις προδιαγραφές και εκεί πραγματικά να συζητήσουμε για το πώς η Θεσσαλονίκη, μια επίπεδη πόλη, μια πόλη με λογικές αποστάσεις θα μπορέσει να έχει ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων ωστέ να είναι μια πραγματική πόλη του ποδηλάτου».

Γάκης για 21χρονο δράστη: Επέδειξε σκληρό ατομικισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης

Δριμύ κατηγορώ προς τον 21χρονο Ρομά, δράστη του τραγικού δυστυχήματος του Σαββάτου που στέρησε τη ζωή στον διανομέα, εξαπέλυσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης. «Αυτό το οποίο με ενόχλησε δεν ήταν μόνο η κακή οδική του συμπεριφορά, οι σούζες μέσα σε κεντρικό δρόμο. Περισσότερο αυτό το οποίο με ενόχλησε ξέρετε ποιο είναι; Ο σκληρός του ατομικισμός και η έλλειψη ενσυναίσθησης, που σηκώθηκε κι έφυγε για να προστατεύσει τον εαυτό του και να γλιτώσει τη δίωξη και δε στάθηκε εκεί να δει αν αυτός που άφησε στο δρόμο έχει την ανάγκη του».

Ενώ για τις δύο απώλειες ο κ. Γάκης σημείωσε πως γνώριζε και την άτυχη ποδηλάτισσα αλλά και τον διανομέα. «Έτυχε να τη γνωρίζω προσωπικά και να γνωρίζω πόσο αξιόλογος άνθρωπος ήταν, όχι μόνο για τις εγγενείς δράσεις της, αλλά για τον επαγγελματισμό της, τη συμμετοχή της στα κοινά και την αγάπη της για το περιβάλλον. Το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά ένας ποδηλάτης χάνει τη ζωή του θα πρέπει να μας κινεί και να μας ευαισθητοποιεί όχι μόνο σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής που όντως και θα συμφωνήσω, θα πρέπει να υπάρχει από μεριάς όλων, αλλά θα πρέπει να μας ευαισθητοποιεί και μας όταν χαράσσουμε την πολιτική μας για τη χρήση του ποδήλατου μέσα στην πόλη. Έχω αναφερθεί προσωπικά για το συγκεκριμένο θέμα με αφορμή τη διαμόρφωση των ποδηλατόδρομων στην περιοχή Κ. Καραμανλή και Παπάφη.

Η δεύτερη αναφορά είναι στην άδικη και άχυχη απώλεια μεταφορά του ταχυδιανομέα πριν από λίγες μέρες. Έτυχε να τον γνωρίζω. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους που χωρίς να έχεις μια προσωπική γνωριμία γνωρίζεις τη φυσιογνωμία μέσα από τον επαγγελματισμό του. Είναι ο άνθρωπος που θα σου χτυπήσει την πόρτα όταν τον καλείς προκειμένου να σου καλύψει μια συγκεκριμένη ανάγκη. Ξέρω ότι ήταν ένας βιοπαλαιστής και δυστυχώς άφησε πίσω του δύο παιδιά μαζί και τη σύζυγό του, που με πολύ δύσκολες συνθήκες και οικονομικές και ψυχολογικές, θα πρέπει να τραβήξουν τη ζωή τους».

Νοτοπούλου για ποδηλάτισσα: «Είχα συνεργαστεί μαζί της – Μια γυναίκα με όρεξη, με χαμόγελο»

Με λίγα λόγια τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλνίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου για τη 42χρονη Δήμητρα Ιορδανίδου, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο πρόσχαρο και ενεργό στην πόλη. «Είχα συνεργαστεί μαζί της την περίοδο που διετέλεσα υπουργός στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μια γυναίκα με όρεξη, με χαμόγελο, αποτελεσματική, πετυχημένη σε αυτό που έκανε. Πραγματικά ένας από τους πυλώνες της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε ούτε τα αισθήματα ούτε τη συντριβή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της στους δικούς της ανθρώπους και να δούμε τι κάνουμε. Διότι δε μπορεί να καλούμε σε μια τέτοια περίοδο και σε αυτή την πόλη τον κόσμο να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για άσκηση που η ίδια τόσο αγαπούσε και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν ασφαλείς υποδομές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more