Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΚΡΥΟ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

 

Πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα


Είδαμε άσπρη μέρα στον Άγιο Αθανάσιο, χιόνισε στην Μαργαρίτα 

XIONIA DROMOS

• Απότομα στο χειμώνα μας προσγείωσε ο καιρός στην Πέλλα. Ο ήπιος μέχρι τώρα καιρός έδωσε τη θέση του στον χειμωνιάτικο από την Τρίτη.
Η πτώση της θερμοκρασίας έγινε αισθητή σε κάθε περιοχή της, ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού ήταν οι ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύονταν με επίσης ισχυρούς ανέμους κατά περιόδους. Παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα χιόνια στο χιονοδρομικό και τον Άγιο Αθανάσιο. Μάλιστα κατά τόπους χιονίζει στην Σωτήρα και την Μαργαρίτα του Δήμου Έδεσσας ενώ χθές το βράδυ έπεσε χιόνι στην Άρνισσα, την Παναγίτσα και την Ζέρβη. 

 
 «Καίει» η θέρμανση 
Η αλλαγή του καιρού -ακόμη και αν υπάρξουν εναλλαγές στη θερμοκρασία και στα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες- σηματοδοτεί την είσοδο για τα καλά στο χειμώνα και «βάζει φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η στάση αναμονής και αντοχής στη χρήση θέρμανσης έληξε το Σαββατοκύριακο και η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών στο νομό Ιωαννίνων και στις ορεινές των άλλων τριών της Ηπείρου, έθεσε πλέον σε λειτουργία τις διαθέσιμες πηγές θέρμανσης. Τα καλοριφέρ άρχισαν να δουλεύουν όμως το κόστος του πετρελαίου -παρά τα επιδόματα της Κυβέρνησης- εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ υψηλό για τις περισσότερες οικογένειες. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα και όλοι τους περιορίζουν τη χρήση τους στο ελάχιστο δυνατό. Ακόμη χειρότερη βέβαια είναι η κατάσταση των οικογενειών με χαμηλότερα εισοδήματα, που δύσκολα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν – και εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών- το μεγάλο κόστος που απαιτείται για πλήρη θέρμανση. 

 Πολικές θερμοκρασίες
Από τις απογευματινές ώρες σήμερα αναμένεται ύφεση των φαινομένων, πτώση όμως της θερμοκρασίας. Στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στα πεδινά του νομού Ιωαννίνων θα πέσει για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν ενώ το μεσημέρι δεν ανέβει πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου. Στις ορεινές περιοχές το κρύο θα είναι ακόμη πιο τσουχτερό αφού το θερμόμετρο θα δείξει από σήμερα 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο η αίσθηση του ψύχους κατά περιοχή θα είναι μείον επτά με μείον εννέα βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία αύριο και προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπονται και πάλι βροχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more