Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

H Όμικρον είναι εδώ και έρχεται στην Πέλλα...

 


Η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια επιστημόνων και Κυβερνήσεων, η οποία μετά την άλλη λαμβάνει νέα μέτρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, στην οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί εντοπισμός κρούσματος της συγκεκριμένης μετάλλαξης, όμως με δεδομένο ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά η Κυβέρνηση σπεύδει να λάβει πρόσθετες προφυλάξεις. Έχοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία  η Επιτροπή προβληματίζεται για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και στο ενδεχόμενο (που όλοι το ελπίζουν) να μην υπάρξει εμφάνιση στη χώρα μας και της μετάλλαξης «Όμικρον». Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.


Η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική», απαιτεί «επείγουσα δράση», προειδοποίησαν χθες οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο. «Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση», εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο. Οι χώρες της G7 αναγνώρισαν επίσης «τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της πανδημίας».


Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών όπως είπε  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι στις 25/11 ο ΕΜΑ ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Στη χώρα μας το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και δίνεται το 1/3 τη δόσης, που χορηγείται στους ενήλικες. Πρόσθεσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και συνήθεις και για αυτό ενεκρίθη και στα μικρότερα παιδιά. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα, από χώρες όπου ήδη χορηγείται όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ και θα γνωμοδοτήσει ανάλογα και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more