Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Σε ρυθμούς ΚΙΝΑΛ Η Πέλλα λίγο πριν τις εκλογές….

 

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Α. Λοβέρδος

 Όλα έτοιμα με κάλπες και υγειονομικά μέτρα

Λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του πρώτο γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, όλα είναι έτοιμα και στο νομό Πέλλας. Ήδη η νομαρχιακή εκλογική επιτροπή έχει φροντίσει για όλα αλλά και για τις κάλπες που θα στηθούν στα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα έχουν γίνει πρόβες και δοκιμές ώστε να δοκιμαστεί και να μην πέσει η διαδικασία. Στην Πέλλα θα στηθούν τέσσερις κάλπες στην έδρα κάθε Δήμου, συγκεκριμένα στην Αλμωπία εκλογικό Κέντρο θα υπάρξει στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, στην Έδεσσα στο Δημαρχείο, στην Σκύδρα στο Πνευματικό Κέντρο όπως και στα Γιαννιτσά.  Πάντως ο νομός Πέλλας δυστυχώς δεν είχε τις παρουσίες που δικαιούται καθώς μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη σε Έδεσσα και Γιαννιτσά ενώ τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έδωσε το παρόν καθώς τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η δική του παρουσία. Αντί αυτού μαζεύτηκαν φίλοι του Κινήματος και της υποψηφιότητας του σε καφέ της Έδεσσας όπου άκουσαν τον υποστηριχτή του και Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής Απόστολο Πάνα ο οποίος έκανε ανάλυση. Πάντως το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαφές και συσκέψεις υποστηριχτών των Γιώργου Παπανδρέου, Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου ενώ σύσκεψη είχε πραγματοποιήσει και ο Χάρης Καστανίδης που έχει πολλούς φίλους στην Πέλλα.  Όλοι είναι αισιόδοξοι πως φίλοι και μέλη του Κινήματος θα συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία ώστε ο επόμενος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να ενώνει αφενός, αφετέρου να αποτελεί εγγυητή της επόμενης μέρας.


Το ντιμπέιτ

Οι υποψήφιοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις τους για τα ελληνοτουρκικά, η αντιπαράθεση για την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και η συζήτηση για τις συμμαχίες.

Ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία με τους πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ οι υποψήφιοι έστρεψαν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις τους για τα ελληνοτουρκικά, η αντιπαράθεση για την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και η συζήτηση για τις συμμαχίες.Στην πρώτη από τις 5 θεματικές ενότητες της τηλεμαχίας με ερωτήσεις για τη διαχείριση κρίσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στο σχόλιό του σημείωσε: «Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια».


Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι την ευθύνη του να ηγηθεί κανείς σε οποιαδήποτε κρίση την έχει ένας, ο οποίος πρέπει να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Στο σχόλιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση ανεξαρτήτως αν οι κυβερνήσεις είναι μονοκομματικές».


Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε.


Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την άτολμη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές εξαιρέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ανέφερε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Υπογράμμισε ότι «συζητάμε με όλους μέσα στη Βουλή» αν υπάρχει κοινός τόπος» σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του debate συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα.

«Δεν πρέπει να παίζουμε με κανόνες που βάζει η Τουρκία. Εδώ χρειάζεται μια ενιαία Εθνική Γραμμή και χαίρομαι ότι τα τελευταία χρόνια η εθνική γραμμή είναι καθαρή. Η οποία γραμμή πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, να βασίζει τη διπλωματία της στο Διεθνές Δίκαιο, να είναι γέφυρα με τους γειτονικούς λαούς. Αυτά είναι κεκτημένα της διπλωματίας μας που τα έχουν υπηρετήσει όλα τα κόμματα», είπε ο Παύλος Γερουλάνος. Σημείωσε πως αφού εμείς λέμε ότι έχουμε υφαλοκρηπίδα και προτείνουμε διάλογο και οι Τούρκοι βάζουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και θέτουν casus belli, γιατί δεν πάμε στη Χάγη.

«Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση και κάποια στιγμή ιστορική που απευθυνομένη στα κόμματα που θα πει πάμε να τα βρούμε στη Χάγη. Τα εθνικό όριο το κρατάνε όλα τα κόμματα. Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά επιδέχεται μια σαφούς απάντησης. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή αν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Κάθε τι περαιτέρω είναι αυτοφαλκίδευση» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης. Πρότεινε επαναφορά του ενιαίου εθνικού δόγματος του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαι σαν τη ΝΔ που άλλα έλεγε και άλλα κάνει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίσει τίποτα που να την αφορά. Θέλω όμως να ρωτήσετε και τους άλλους υποψήφιους, ήταν όλοι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν και είμαι», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση αν θα ψηφίσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία όταν έρθουν στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της παραμεθορίου, στα νησιά ή στη Θράκη ή στη Β. Ελλάδα γενικότερα για να κρατήσεις εκεί τον κόσμο.

«Η Τουρκία έχει ανέκαθεν αναθεωρητικές διαθέσεις, ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης θέλει να την αλλάξει. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και γι’αυτό το λόγο πιστεύουμε πάντοτε ότι και για την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ μπορούμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο γιατί ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Πρέπει να παίρνουμε ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καθιστούμε την άμυνά μας σε τέτοια θέση που να να προστατεύει τα εθνικά μα συμφέροντα. Είδαμε πώς εργαλοποίησε η Τουρκία το μεταναστευτικό 1,5 χρόνο πριν στον Έβρο. Πιστεύω ότι οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική και φυσικά η ΕΕ δεν πρέπει να έχει 2 μέτρα και 2 σταθμά», είπε ο Παύλος Χρηστίδης απαντώντας σε τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία κάποιοι λένε πως αν φύγει ο Ερντογάν από τη μέση, τα πράγματα θα βελτιωθούν.


«Πρέπει να δούμε όλο τον χάρτη και πώς λειτουργεί η Ευρώπη και πώς λειτουργεί η χώρα μας. Αυτοί που μας χτυπούσαν την πλάτη στον Έβρο – μεγάλο κομμάτι από αυτούς είναι η «δεξιά» Ευρώπη, οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη – υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος ευθύνης για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα υποδοχής αλλά όλη η Ευρώπη», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην τοποθέτηση ότι το 2015 ο μέσος Έλληνας ήταν περήφανος για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προσφύγων, αλλά τώρα η πολιτική μας έχει αλλάξει και η κοινή γνώμη έχει αλλάξει.

Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες

Στην τρίτη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ απάντησαν σε ερωτήσεις και σχολίασαν θέματα που αφορούν στη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση και τις νέες τεχνολογίες.

«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής και χρησιμοποιείται ακόμα» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

ADVERTISING

Στο σχόλιό του, σημείωσε ότι έχει κάνει και δημόσια δήλωση πως διαφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών αλλά πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται». Όπως είπε, η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε π.χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση μόνο με ισόβια κάθειρξη μέχρι το 2019 αλλά «οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου». Υποστήριξε ότι χρειάζονται προληπτικές δομές. Για το αίτημα της ανανέωσης, είπε ότι είναι «η δροσιά των ιδεών», αυτό που μπορείς να συνεισφέρεις στη χώρα και τους πολίτες.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, «θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε». Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της θανατικής ποινής για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του ως καθηγητής το 1997. Ωστόσο, όπως είπε, «η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αλλαγή του Συντάγματός μας το 2001 με έφερε να συντάσσομαι και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής» και συμπλήρωσε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας για τα αδικήματα».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media». Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους και πως οι δημοκρατικοί πολίτες θα επιλέξουν ποιο θα είναι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. «Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (…) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία, έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα της βουλής, προφανέστατα ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα» σημείωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα»σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Όπως είπε, «όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα».Υπογράμμισε πως αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων. Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αναγέννηση που έχει κάνει με τους συνεργάτες του, το οποίο ουσιαστικά λέει «ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας» και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό – Στρατηγική και συμμαχίες – Το μέλλον της παράταξης

Στην τέταρτη θεματική ενότητα της τηλεμαχίας, οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής μίλησαν για τη θέση του κόμματος, την εκλογική στρατηγική και τις συμμαχίες, τη σχέση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο μέλλον της παράταξης, την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι αισθάνεται ότι τον ταπεινώνει το ερώτημα «με ποιον θα πάτε», ενώ προέβλεψε δύο εκλογικές διαδικασίες. «Την κυβερνητική λύση την προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν το ‘χει κάνει. Εγώ λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε να «σπάσουν οι μηχανισμοί» και δήλωσε ότι οι οπαδοί άλλων κομμάτων είναι καλοδεχούμενοι. «Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι δυνητικά ένα ποσοστό 42% μπορεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Εγώ καλοδέχομαι αυτούς που θα έρθουν να ψηφίσουν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές» πρόσθεσε. Τέλος αναφέρθηκε στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται» σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα εξουσίας. Στο σχόλιό του σημείωσε ότι ένα κόμμα για να μεγαλώσει χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση.

Ο Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία όλοι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες. «Θέλω μια κινηματική διαδικασία από τα κάτω» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία σχολιάζοντας το ύψος των μισθών και των ενοικίων. «Το κοινωνικό κράτος πρέπει να εξισορροπήσει τις ανισότητες» σχολίασε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη ανήκει σε όλες τις γενιές, δεν τεμαχίζεται αναλόγως με το ποιος είναι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός! Ζήτησε να κρατήσουν όλοι τα θετικά της ιστορίας και να πετάξουν όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Μίλησε για μια παράταξη που έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν αλλά και για μια παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς» πρόσθεσε. «Τα κόμματα στα δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι πολίτες θα επιλέξουν πώς θέλουν να κινηθούμε στο μέλλον. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι ισχυρό. Επέλεξαν την Αλλαγή και έγιναν Κυβέρνηση» κατέληξε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι δεν κάνει επιλογή κάποιας εξ αυτών: «Στην εποχή του Ανδρέα ήταν προτεραιότητα να αναδειχθούν πληθυσμοί που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος του του εκσυγχρονισμού, του Κώστα Σημίτη είναι η περίοδος των μεγάλων έργων. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος της ευθύνης».

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς την έναν τρόπο αλλαγής και ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. «Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη».

Η διαφωνία για τον Ποινικό Κώδικα

Για άλλη μία φορά διαφώνησαν στο θέμα του Ποινικού Κώδικα ο Χάρης Καστανίδης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τόνισε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας».

«Διαφωνώ απόλυτα -έχω κάνει και δημόσια δήλωση- με τον Ανδρέα στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε μέχρι το 2019, αλλά οι ανθρωποκτονίες δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου. Χρειάζονται προληπτικές δομές», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Νωρίτερα ερωτηθείς ο Ανδρέας Λοβέρδος αν είναι υπέρ της θανατικής ποινής για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του ως καθηγητής το 1997. Αλλά όπως είπε «η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αλλαγή του Συντάγματός μας το 2001 με έφερε να συντάσσομαι και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής» και συμπλήρωσε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας για τα αδικήματα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more