Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

85% περίπου των ανθρώπων με αναπηρίες καλείται να ανταπεξέλθει στα πρόσθετα έξοδα που έχει με μόλις 313€ / μηνά!









Ποια είναι η άποψη σας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;


Με βάση το Σύνταγμα, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αποτελεί το κύριο περιεχόμενο της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και σημαίνει προπάντων πλήρη και απόλυτη αυτοδιάθεση, δηλαδή το δικαίωμα και συνάμα την ελευθερία κάθε ανθρώπου να διαμορφώνει τη ζωή του σύμφωνα με τις κλίσεις, τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και τις κοσμο θεωρητικές αντιλήψεις του, χωρίς να είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε επέμβαση των οργάνων του κράτους που να οδηγεί στη δημιουργία ενός ενιαίου τύπου προσωπικότητας και κατ’ επέκταση στην «αποπροσωποποίηση» του ανθρώπου. Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και στην μεγάλη δίκη της Νυρεμβέργης σχετικά με την διενέργεια ιατρικών πράξεων σε ανθρώπους χωρίς τη συναίνεση τους κατά την διάρκεια του ΄ΒΠΠ και το αποτέλεσμα αυτής είναι ο κώδικας της Νυρεμβέργης που δεσμεύει όλα τα εμπλεκόμενα κράτη που την συνυπέγραψαν ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αντίστοιχες καταστάσεις.

Το ίδιο ισχύει και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και βιοηθικής, στο χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε (Τίτλος 1  άρθρο 3) καθώς και με σωρεία άλλων διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.


  • Πώς επηρεάζει την ζωή των ΑΜΕΑ ο κορονοιος και τα μέτρα κατά της πανδημίας;


Για όλους τους συμπολίτες μας η περίοδο που διανύουμε έχει επηρεάσει συνολικά τη ζωή τους. 

Πολύ περισσότερο  για τα ΑμεΑ που έχουν να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων υγείας και τα μέτρα έρχονται να προσθέσουν κι άλλα. Ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις παίρνουν αναβολή χωρίς χρονικό προσδιορισμό με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των ανθρώπων με αναπηρίες άλλα και να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους. Για την κοινότητα των ΑμεΑ κάθε μετρό που έρχεται δυσχεραίνει ουσιαστικά την καθημερινότητα  και την γενικότερη ψυχοσωματική κατάσταση των μελών της. Ευχής έργο είναι να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση σύντομα και με όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.


  • Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και, πιστέψτε με, δεν φτάνουν δεκάδες συνεντεύξεις να τα αναλύσουμε

Αναφορικά θα πω ότι η αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια και μέσα μεταφοράς, διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, αδυναμία ένταξης των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση, περιορισμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων καθώς και το ύψος αυτών. Να σας ενημερώσω ότι ένα 85% περίπου των ανθρώπων με αναπηρίες καλείται να ανταπεξέλθει στα πρόσθετα έξοδα που έχει με μόλις 313/ μηνά, όταν παράδειγμα το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας, είναι σήμερα στα 399€ και απευθύνεται σε υγιείς και αρτιμελείς συμπολίτες μας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Α.με.Α στην Ελλάδα. 

Το χειρότερο όμως θεωρώ ότι είναι ο καθημερινός ρατσισμός που βιώνει ο κάθε άνθρωπος με αναπηρίες στην καθημερινότητα του.


  • Γιατί αποφασίσατε να πολιτευτείτε και πως βλέπετε να αντιμετωπίζει τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και οι απλοί πολίτες την απόφαση σας αυτή ;


 Η καθολική αμφισβήτηση που δέχεται η πολίτικη σήμερα ήταν το μόνο στοιχείο που με έκανε να σκεφτώ διπλά για τη συμμετοχή μου ή όχι σε αυτή. Ήταν όμως αναγκαίο να γίνει.

Καθημερινά έβλεπα και συνεχίζω να βλέπω ότι τα περισσότερα νομικά πρόσωπα (σύλλογοι, ομοσπονδίες, οργανώσεις, κ.λ.π.) που υπάρχουν με σκοπό να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, έχουν μεταλλαχθεί σε γραφεία που εξυπηρετούν ατομικές και πολίτικες φιλοδοξίες, χάνοντας ουσιαστικά τον ρόλο τους, άλλα και τον λόγο δημιουργίας και ύπαρξης τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και την απομόνωση των ανθρώπων με αναπηρίες σε συνδυασμό με την αποχή τους από τους συλλογικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Υπήρξε μεγάλο κενό στην περιοχή που διαμένω και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου.

Τα ΑμεΑ στη Θεσσαλία έχουν πλέον έναν άνθρωπο με διάθεση να ακούσει και να παλέψει για τα αυτονόητα….με οποιονδήποτε χρειαστεί.

Αυτό χαροποιεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και ταυτόχρονα δυσχεραίνει  τους πολιτικους της περιοχής μας οι οποίοι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την χρόνια απραξία τους.


Γνωρίζω ότι ένας κούκος δεν είναι αρκετός να φέρει την άνοιξη, όμως είναι ικανός να ξυπνήσει και όλους τους υπόλοιπους.


Είμαι πρόθυμος να σταθώ διπλά σε κάθε προσπάθεια, συλλογική ή ατομική, συνολικά για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Άλλα ταυτόχρονα και να βρεθώ απέναντι σε οποίον εκμεταλλεύεται τον όρο ΑμεΑ ή τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για προσωπικό ή πολίτικο όφελος και προβολή.


Και αυτό δεν είναι απειλή...άλλα δέσμευση. 

Τα πάρτυ στις πλάτες αυτών των ανθρώπων...τελειώνουν.


  • Συγκριτικά με άλλες χώρες πιο το επίπεδο πρόνοιας στην Ελλάδα; 


Έχοντας ζήσει επτά χρονιά σε Γερμανία και Ολλανδία, ναι είδα τεράστιες διαφορές. 

Υπάρχει καταρχήν πλήρη προσβασιμότητα ακόμα και στο πιο μικρο χωριο. Τα ΑμεΑ έχουν πραγματικά κατακτήσει το δικαίωμα στην εργασία, ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες και έχουν ένα σύστημα παιδείας με υποδομές κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. 

Τα ηλεκτρικά αμαξίδια τα βλέπεις διαρκώς στον ιστό της πόλης, ιδίως στην Ολλανδία, κάτι που στην χώρα μας θεωρείται παροχή πολυτελείας. Τα επιδόματα είναι σαφώς καλύτερα και ικανά να καλύψουν κάθε πρόσθετη ανάγκη. 

Φυσικά είναι περιττό θεωρώ να μιλήσω για νοσοκομεία και παροχές υγείας και αποκατάστασης.


  • Πείτε μας δυο λόγια για την παράταξη σας καθώς και τι θα αλλάζατε σε περίπτωση που εκλεγείτε;


Η αδιαφορία και η απραξία των κυβερνήσεων, για τα ΑμεΑ, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όσους πολίτες ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα με πρώτιστο μέλημα την ανθρώπινη αλληλεγγύη.Ο πολιτικός φορέας με τον διακριτικό τίτλο ΑΜΕΑ, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, με πρωτοβουλία του προέδρου μας κ. Ιωάννη Κοντογιάννη και έδρα την Αθήνα 

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να γίνουμε η φωνή των ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και ως εκπρόσωποι τους να αγωνιστούμε για τα χαμένα δικαιώματα τους εντός του ελληνικού κοινοβουλίου.


Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η αυτονομία τους με την απόλυτη έννοια της λέξης.

Μια λέξη που κρύβει όλα αυτά που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του.Γιατί οι άνθρωποι αυτοί να στερούνται το δικαίωμα της αυτόνομης διαβίωσης, το οποίο προκύπτει από το δικαίωμα, στην υγειά, την παιδεία, την εργασία, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κινητικότητα;

Το δικαίωμα στην άθληση, στο παιχνίδι, την διασκέδαση… 

Το δικαίωμα, στον ερωτά, την αγάπη, ΤΗ ΖΩΗ.

Αναγνωρίζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδος, στο οποίο αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από' τον λαό, για τον λαό, δεν κάναμε τίποτα λιγότερο απ το να ακολουθήσουμε πιστά την εντολή και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, αντάξιο των προσδοκιών του, με έμφαση στην άμεση δημοκρατία και την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

Στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.commaamea.gr μπορείτε να βρείτε το αναρτημένο πρόγραμμα μας που περιλαμβάνει, όλες τις προτάσεις, γενικές ή ειδικές, που αφορούν την τοπική, περιφερειακή, και πανελλήνια διακυβέρνηση και νομοθεσία.

 Επίσης είμαστε ο μοναδικός πολιτικός φορέας, που στην φαρέτρα του έχει και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, εστιάζοντας αποκλειστικά στα θέματα που απασχολούν τα Α.με.Α και όσους συμπολίτες μας ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το οποίο ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις τρέχουσες εξέλιξης. Ο κρυφός μας Άσσος θα έλεγα. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ευχαριστώ, για τον χώρο και τον χρόνο που διαθέσατε για εμάς.Θα ήθελα κλείνοντας να κάνω μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους συμπολίτες μας.Σε όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ΑμεΑ, αλλά και τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες, να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, με κάθε τρόπο.Η αναπηρία και η ανέχεια, δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις και μας αφορά όλους.

 
Από Βίκυ Μπαϊρακτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more