Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασθενών Κόβιντ


Ελένη-Μαρία Γαλανάκη
Δημοσιογράφος-εκπρόσωπος τύπου ΕΔΑΚ




 Τι είναι η Ε.Δ.Α.Κ πότε ιδρύθηκε από ποιους και ποιος ο σκοπός της;

Το  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασθενών Κόβιντ (ΕΔΑΚ) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 με έδρα την Ηλιούπολη Αττικής.

Έπειτα από απόφαση των εταίρων της εταιρείας, μπορούν να ιδρυθούν παραρτήματα εντός της Ελληνικής Επικράτειας καθώς και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Αυτή την στιγμή ιδρύονται γραφεία στην Κύπρο, στην Πολωνία αλλά και στην Γερμανία.

Σκοποί της εταιρείας είναι η καταγραφή και η μελέτη των περιστατικών νοσούντων από COVID-19, η προώθηση των ερευνών αναφορικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα ή άλλες παρεμβάσεις που δύνανται να βοηθήσουν στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της νόσου καθώς και στην ενδυνάμωση των νοσούντων και των φροντιστών τους, προκειμένου να καθίσταται λιγότερο επώδυνη και πιο σύντομη η αποθεραπεία των ιδίων και των οικείων τους. Κομβικής σημασίας κρίνεται η παρακολούθηση των μέτρων που λαμβάνονται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο για την προστασία των νοσούντων ,την διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους καθώς και την διεκδίκηση αυτών, όπου χρειαστεί. 

Στόχος της δημιουργίας του ΕΔΑΚ είναι η συνένωση δυνάμεων των πλέον εξειδικευμένων επαγγελματιών και φορέων του χώρου της υγείας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών και του επιπέδου ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της; 

Πέραν των σκοπών του ΕΔΑΚ , όπως αυτοί αναφέρονται προηγουμένως, σημαντική κρίνεται η εκπόνηση μελετών για την αξιολόγηση της χρονικής διάρκειας της ανοσίας, τόσο όπως αυτή προκύπτει από τη νόσο όσο και από τον ενδεχόμενο εμβολιασμό των αναρρωσάντων για τις περιπτώσεις ,στις οποίες αυτό θεωρείται αναγκαίο, η παρακολούθηση της  επίδρασης των μεταλλάξεων στην πιθανότητα επανανόσησης , η διερεύνηση της αναγκαιότητας εμβολιασμού σε άτομα, κατέχοντα την ανοσία μέσω φυσικής νόσησης, καθώς και της πιθανότητας φορείας και μετάδοσης του ιού, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Επιπροσθέτως σημαντική καθίσταται η διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών ψυχικής και σωματικής υγείας μετά το διάστημα ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 (post-COVID care), καθώς και των δυνητικών μακροχρόνιων συνεπειών της νόσου (long COVID), 

Αλλά και η προώθηση σύγχρονων μεθοδολογιών και εργαλείων για τη διασφάλιση και διαρκή προαγωγή και βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ασφάλειας, της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και της εξάλειψης των ανισοτήτων για τους νοσούντες από COVID-19.

Σε όσους αποδίδουν κομματικό χρώμα σε αυτήν τι απαντάτε;

Το ΕΔΑΚ απέχει από κάθε κομματικό προσανατολισμό, αφού ενδιαφέρεται για την εποπτεία των επιστημονικών ερευνών αλλά και την παρακολούθηση και έλεγχο των κυβερνητικών επιταγών αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στους νοσούντες και αναρρώσαντες Covid. Σε ένα θέμα, το οποίο εμφανώς ολοένα και πολιτικοποιείται, το ΕΔΑΚ τάσσεται στο πλευρό της αντικειμενικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης, την οποία με την βοήθεια του πλήρως καταρτισμένου ιατρικού προσωπικού του θέτει στην διάθεση των πολιτών , με στόχο την ορθή διαχείριση του τρέχοντος ζητήματος υγείας αλλά και των κοινωνικών συνθηκών , τις οποίες το προαναφερθέν εγείρει.

Στο εξωτερικό ποια η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης;

Σε αντίθεση με την αυθαίρετη και αντιεπιστημονική επιταγή της ελληνικής κυβέρνησης , η οποία επιτάσσει την 3μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης Covid αντιπαραβάλλονται τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία σταθμίζουν την διάρκεια αυτήν ως ακολούθως:

Γερμανία- 6 μήνες

Αυστρία- 9 μήνες

Ολλανδία, Ελβετία, Λίχτενστάιν, Κροατία, Δανία- 12 μήνες

Τι  πρότεινε λοιπόν;

Πρόταση του ΕΔΑΚ σε συνάρτηση με τις νέες εξελίξεις αναφορικά με το 3μηνο πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ της κυβερνήσεως θα εκδίδεται μία και μοναδική φορά για κάθε νοσούντα, είναι ο έλεγχος ύπαρξης κυτταρικής ανοσίας σε όλους τους αναρρώσαντες  και σε θετική απάντηση αυτής η επιστροφή στην κανονική καθημερινή ζωή, αποσυνδεδεμένα από το πιστοποιητικό νόσησης. Η παρούσα πρόταση στηρίζεται σε αξιωματική αρχή της ιατρικής, όπως γίνεται αυτό αποδεκτό σύσσωμα από το ιατροεπιστημονικό προσωπικό μας, σύμφωνα με την οποία ο φέρων κυτταρική ανοσία , μακριά από κάθε κίνδυνο φορείας και μετάδοσης αποτελεί το έρεισμα για την επίτευξη της ποθητής ανοσίας της κοινότητας. 

Ποιο το μήνυμα σας;

Το ΕΔΑΚ τάσσεται στο πλευρό των νοσούντων, νοσησάντων και αναρρωσάντων με στόχο την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, τόσο αναφορικά με την παροχή ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, όσο και αναφορικά με την ένταξη τους στην κοινωνική ζωή και τους περιορισμούς τους σε συνάρτηση με το πιστοποιητικό νόσησης και ης κυβερνητικές επιταγές.Τέλος, λαμβάνει κριτική και διερευνητική στάση απέναντι στην επι δύο έτη υγειονομική κρίση. 

Σας ευχαριστώ θερμά
Και εγώ σας ευχαριστώ καλή χρονιά με υγεία !
Απο Βίκυ  Μπαϊρακτάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more