Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

SOCIAL CREDIT SYSTEM Το δυστοπικό πείραμα της Κίνας πρότυπο για την Δύση ;

 

SOCIAL CREDIT SYSTEM

Το δυστοπικό πείραμα της Κίνας
πρότυπο για την Δύση ;


Social Credit Score (@bigtechworld) | توییتر







Μέρος 1ο : Το κράτος παρακολούθησης του Xi Jinping στην εποχή Covid-19


Στους πρώτες μήνες της πανδημίας Covid-19, τα διεθνή (συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών) ΜΜΕ μας σύστησαν  εκ νέου την Κίνα ως το πρότυπο λειτουργικότητας, τεχνολογικής αποτελεσματικότητας, οργάνωσης και επιτυχούς αντιμετώπισης, σε χρόνο ρεκόρ, της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε μετά την διασπορά του νέου κορωνο-ιού SARS-Cov2. (1,2,3)

Κυρίαρχο ρόλο στην επιτυχημένη,  κατά γενική ομολογία των ιθυνόντων διεθνώς, διαχειριση εκ μέρους του ΚΚ της Κίνας, έπαιξε η τεχνολογία και ιδιαιτερα η ψηφιακή καταγραφή και παρακολούθηση.

Τα εργαλεία επιτήρησης κυμαίνονταν από ένα τεράστιο δίκτυο αναγνώρισης προσώπου και θερμικής απεικόνισης, κάμερες βαθμονομημένες για καλυμμένα πρόσωπα, παρακολούθηση smartphone, καθώς και λεπτομερείς αναλύσεις συμπεριφοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολούθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. (4,5)


Η ελευθερία της μετακίνησης  καθοριζόταν  από το χρώμα μίας κωδικοποιημένης εφαρμογής στο smartphone των Κινέζων - την εφαρμογή «φανάρι», όπως έγινε ευρύτερα γνωστό, που προσέδιδε  στον χρήστη του έναν κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο κωδικό σύμφωνα με τον αυτόματο προσδιορισμό του κινδύνου μόλυνσης. Αν ήσουν πράσινος θα μπορούσες να μετακινηθείς ενώ αν ήσουν κόκκινος σήμαινε άμεση καραντίνα. (6)


Ο κώδικας έπρεπε να παρουσιαστεί σε σημεία ελέγχου που καλύπτουν την χώρα - ακόμη και μέσα σε ταξί και στις εισόδους των καταστημάτων και των πολυκατοικιών - όπου οι αυτόματοι σαρωτές έλεγχαν τον κωδικό τραβώντας δεδομένα από το smartphone. Τα drones επιτίθεντο σε όσους δεν φορούσαν μάσκες ή καθυστερούσαν την παραμονή τους για πολύ ώρα σε εξωτερικό δημόσιο χώρο, διατάζοντάς τους να υπακούσουν στους κανόνες. Ο Covid-19 έδωσε την ευκαιρία να τεθεί σε εφαρμογή και να δοκιμαστεί σε μαζική κλίμακα αυτό το Οργουελικό σύστημα. με περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα στην Κίνα να ταξιδεύουν με περιορισμούς για πολλούς μήνες και όλα στο όνομα της αντιμετώπισης μίας έκτακτης ανάγκης υγείας. (7,8)



Η ιστορία του κράτους παρακολούθησης του Xi Jinping

Είναι γνωστές πολλές πτυχές της καταστολής του κινεζικού καθεστώτος - ο φόβος, η παράνοια, τα σημεία ελέγχου, οι νυχτερινοί έφοδοι στα σπίτια. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η σύγχρονη καταστολή με αλγόριθμους. Η σύγχρονη Κίνα εναι ένα μέρος του πλανήτη μας όπου κάθε μετακίνηση, κάθε συνομιλία, κάθε ενέργεια, online και offline, παρακολουθείται. Είναι ένα μέρος όπου οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου δεν είναι μόνο σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα, αλλά και τα συναισθήματα που φέρουν.

Είναι ένα μέρος όπου, σύμφωνα με το νόμο, όλοι πρέπει να έχουν προεγκατεστημένο spyware στο τηλέφωνό τους. Οι αστυνομικές τους ταυτότητες φέρουν πληροφορίες DNA και «κατάσταση αξιοπιστίας» και οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό που θεωρούν οι αλγόριθμοι «Φυσιολογική» συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη. (9,10,11,2)

Η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη σύζευξη της επιτήρησης με την τεχνητή νοημοσύνη και την αναγνώριση προσώπου - συστήματα ικανά να αναγνωρίζουν εκφράσεις και πιθανολογούμενες διαθέσεις, καθώς και τον τρόπο που περπατάει ένα άτομο. (13)

Με ένα δίκτυο 600 εκατομμυρίων καμερών παρακολούθησης (σχεδόν μία για κάθε δύο άτομα), η κυβέρνηση συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Συνεργάζεται με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας σε συστήματα ικανά για ταχέως αναφορά σε εκατομμύρια bits δεδομένων (data), μέχρι την τεχνολογία μικροέκφρασης ικανή να προσδιορίζει  54 σύντομες ακούσιες εκφράσεις, τις οποίες το πρόσωπο δημιουργεί συχνά, πριν ο εγκέφαλος έχει την ευκαιρία να ελέγξει τις κινήσεις του προσώπου. (14,15)

Στη συνέχεια, υπάρχει το διαδίκτυο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν το εξημέρωσε απλά, απομονώνοντας το από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά το εξόπλισε ως όργανο κοινωνικού ελέγχου. Το διαδίκτυο ήταν υποτίθεται απελευθερωτικό για τους πρωτοπόρους πολίτες. Αυτό τώρα φαίνεται τρομερά αφελές. Η πρώτη φάση ήταν το Great Firewall, το πιο ολοκληρωμένο σύστημα λογοκρισίας στον πλανήτη, που χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες λογοκριτές για τον αποκλεισμό απαράδεκτων ιστότοπων και λέξεων -κλειδιών.(16) 

Η δεύτερη φάση είναι η «κοινωνική πίστωση – social credit», ένα σύστημα που επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν κάθε λεπτομέρεια της διαδικτυακής συμπεριφοράς και να βαθμολογούν τους πολίτες ανάλογα με την αφοσίωση στο αφήγημα του ΚΚΚ. Χρησιμοποιείται ήδη για τον περιορισμό της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και σε ταξίδια, δάνεια, εκπαίδευση και θέσεις εργασίας.


Παραπομπές 1ου μέρους

  1. China's Covid success compared to Europe shows lockdowns are the first step, not a solution
    https://edition.cnn.com/2020/10/20/asia/china-europe-coronavirus-intl-hnk/index.html

  2. China: An unpopular winner in the year of the coronavirus
    https://www.dw.com/en/china-an-unpopular-winner-in-the-year-of-the-coronavirus/a-55413717

  3. Κορονοϊός: Το θαύμα της Κίνας που σχεδόν την έβγαλε από τον χάρτη της πανδημίας
    https://www.ethnos.gr/World/article/132258/koronoiostothaymathskinaspoysxedonthnebgaleapotonxarththspandhmias

  4. China’s ‘surveillance creep’: How big data COVID-19 monitoring could be used to control people post-pandemic https://www.uow.edu.au/media/2021/chinas-surveillance-creep-.php

  5. Coronavirus brings China's surveillance state out of the shadows https://www.reuters.com/article/us-china-health-surveillance-idUSKBN2011HO

  6. In Coronavirus Fight, China Gives Citizens a Color Code, With Red Flags
    https://www.nytimes.com/2020/03/01/business/china-coronavirus-surveillance.html

  7. George Orwell lives: In the heroic recounting of China’s fight against “devil” coronavirus, facts are obliterated
    https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/toi-edit-page/george-orwell-lives-in-the-heroic-recounting-of-chinas-fight-against-devil-coronavirus-facts-are-obliterated/

  8. China’s 1984 in Crisis, Giulia Sciorati, 12 maggio 2020

  9. Chinese residents being forced to install spyware on their mobile phones
    https://www.business-standard.com/article/international/chinese-residents-being-forced-to-install-spyware-on-their-mobile-phones-117072500341_1.html

  10. Christian Shepherd and Yuan Yang, ‘Chinese police use app to spy on citizens’ smartphones’, Financial Times, 4 July 2019. https://www.ft.com/content/73aebaaa-98a9-11e9-8cfb-30c211dcd229

  11. Wenxin Fan, Natasha Khan and Liza Lin, ‘China Snares Innocent and Guilty Alike to Build World’s Biggest DNA Database’, Wall Street Journal, 26 December 2017. https://www.wsj.com/articles/china-snares-innocent-and-guilty-alike-to-build-worldsbiggest-dna-database-1514310353

  12. Sui-Lee Wee and Paul Mozur, ‘China Uses DNA to Map Faces, With Help From the West’, New York Times, 3 December 2019. https://www.nytimes.com/2019/12/03/business/china-dna-uighurs-xinjiang.html

  13. Sarah Dai, ‘Chinese police test gait recognition technology from AI start-up Watrix that identifies people based on how they walk’, South China Morning Post, 26 February 2019.
    https://www.scmp.com/tech/start-ups/article/2187600/chinese-police-surveillance-gets-boost-ai-start-watrix-technology-can

Έρευνα, μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια, σύνθεση: Βασίλης Αναστασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more