Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Συμφωνία Υπ. Οικονομικών και 6 τραπεζών για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

 



Υπεγράφησαν  οι επιχειρησιακές συμφωνίες μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και έξι εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Πιο συγκεκριμένα, τις έξι συμφωνίες υπέγραψαν, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης και εκπρόσωποι των εξής πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών δυνάμει αυτών των συμφωνιών, θα εκταμιευθούν, άμεσα, 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι, άμεσα, διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.
Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που έως τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα.
Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους:
1) πράσινη μετάβαση,
2) ψηφιακός μετασχηματισμός,
3) καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη,
4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και
5) εξωστρέφεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more