Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ... αφαίρεσε απ’ τους μικρούς την ονομασία «τσίπουρο – τσικουδιά»

 

Σοβαρό πλήγμα για τους μικρούς Έλληνες αποσταγματοποιούς και οινοποιούς αποτέλεσε η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να απαγορευτεί η χρήση του ονόματος «τσίπουρο - τσικουδιά» από τα προϊόντα που παράγουν και να αντικατασταθεί με το χαρακτηρισμό «προϊόν απόσταξης».
Μόνο που αυτή η απόφαση δεν είναι σημερινή, αλλά ανάγεται στην εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο 2016, όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το συγκεκριμένο θέμα, καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις στην Ε.Ε..
«Ζητούν τα ρέστα...»
Η ανακοίνωση του κ. Κεφαλογιάννη ήρθε με αφορμή πρόσφατη δήλωση των τομεαρχών αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη και Κατερίνας Παπανάτσιου, μέσω της οποίας, σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για την εναρμόνιση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, τονίζουν πως είναι «αυθαίρετη και επικίνδυνη κάθε αλλαγή ορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά».
«Ζητάει και τα ρέστα ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογείται για το τσίπουρο και την τσικουδιά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να απολογείται για την αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους μικρούς αποσταγματοποιούς επί των ημερών της δικής του κυβερνητικής θητείας το 2016 με τεράστια ζημιά για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς, προκαλεί με τις ανακοινώσεις του και την αλήθεια και τους μικρούς αποσταγματοποιούς».
Αποκαλυπτική απάντηση
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο κ. Κεφαλογιάννης παραθέτει απάντηση του τότε Επιτρόπου Γεωργίας Χόγκαν σε κατεπείγουσα σχετική ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία «…οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι το προϊόν το οποίο παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου των εν λόγω ΓΕ και, ως εκ τούτου, πρέπει να φέρει (αποκλειστικά και μόνο) την επωνυμία πώλησης «προϊόν απόσταξης μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών» βάσει της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας…».
«Η λαθροχειρία αφορά την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μόνο και αυτό γιατί ο τεχνικός φάκελος των αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΓΕ) «τσίπουρο /τσικουδιά», που επικαλείται η ΕΕ, καταρτίστηκε το 2016 με ευθύνη της και προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες ΓΕ μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα, αποκλείοντας το χύμα τσίπουρο / τσικουδιά των μικρών αμβυκούχων και αμπελουργών», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής. Μια απόφαση, όπως τονίζει, που προφανώς και δεσμεύει την χώρα μας και την παρούσα Κυβέρνηση.
Με το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κατοχυρώσει καταρχήν, το καθεστώς των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών στο εθνικό δίκαιο, με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και έπειτα το μειωμένο συντελεστή 50% στο τσίπουρο/τσικουδιά των συστηματικών παραγωγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more