Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ...

 

Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας…

Ειδικό βάρος στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού


 Δύο χρόνια συμπληρώνει σε λίγες μέρες η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, γεγονός που έφερε τα πάνω – κάτω στη ζωή και την καθημερινότητα όλων!

Οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού εκτός από το υγειονομικό κομμάτι, το οποίο και άμεσα έπρεπε να διαχειριστεί η Πολιτεία, πολύ σοβαρές ήταν οι επιπτώσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας! Η πανδημία «πάγωσε» για μεγάλο χρονικό διάστημα τα πάντα! Καταστήματα έκλεισαν, οι μετακινήσεις απαγορεύθηκαν, ενώ όσες επιχειρήσεις και υπηρεσίες έμειναν ανοιχτές υπολειτουργούσαν με τηλεργασία.

«Ορισμένου χρόνου»!
Μέσα σ’ αυτή την έκτακτη συνθήκη, η Πολιτεία με σειρά μέτρων επιχείρησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση (επιδόματα, ενισχύσεις, αναστολές εργασίας κ.α.,), πρωτοβουλίες «ορισμένου χρόνου», που κράτησαν όρθιες τις επιχειρήσεις όταν ο κορωνοϊός είχε… κατεβάσει ρολά στην οικονομία. Την επόμενη μέρα όμως; Ήδη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, η οποία δεν επανήλθε ακόμη στην κανονικότητα είναι τεράστια, χωρίς να υπάρχει έως τώρα ορατό φως στον ορίζοντα! Κι αυτό γιατί, εκτός από την πανδημία το τελευταίο διάστημα ήρθαν οι απανωτές ανατιμήσεις και η ακρίβεια, σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, δίνοντας τη χαριστική βολή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Απασχόληση – τουρισμός!
Με την ελπίδα ότι θ’ αρχίσει σιγά σιγά το τέλος της πανδημίας, η Κυβέρνηση φαίνεται πως δίνει προτεραιότητα στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», ζητώντας από την Κυβέρνηση στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς σήμερα απειλείται η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως έγραψε Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ , οι καλές πληρότητες των γιορτών στην περιοχή μας μπορεί να έδωσαν μια σημαντική ανάσα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι λίγες αυτές μέρες μπορούν να δώσουν θετικό πρόσημο στο σύνολο της χειμερινής περιόδου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στη μετά covid εποχή.

Καλύτερη συνεννόηση
Πάντως για να υπάρξει ανάκαμψη απαιτείται λήψη στοχευμένων μέτρων τόσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όσο και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Καταρχάς να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση των στελεχών της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί από τη μία ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης να μιλά για πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και την επόμενη μέρα ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύσκεψη στον ΟΑΕΔ
Η παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε επίσης από τον Υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη, για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία.
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, φάση κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η πανδημία, δημιουργήθηκαν 50.131 νέες θέσεις εργασίας χάρη σε 16 προγράμματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ, ενώ φέτος θα προσφερθούν επιπλέον 86.000 νέες θέσεις, μέσω 11 νέων προγραμμάτων τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων.
«Αυτές οι πολιτικές αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού στίγματος της συνολικής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το έργο του ΟΑΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης. «Να τονίσω ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης. Έχουμε μιλήσει πολύ για τη σημασία του “Πρώτου Ενσήμου”, δηλαδή για τη δυνατότητα ένας νέος στην πατρίδα μας να σπάει αυτόν το φαύλο κύκλο της μη δυνατότητας να έχει προϋπηρεσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε πως πρόκειται για «μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων».

Τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΤΕ
Η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού το 2021, ενάντια στις προβλέψεις και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, αναδείχθηκε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής, τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των προορισμών.
«Η Ελλάδα πιστεύω ότι θα βγει κερδισμένη στον τουριστικό τομέα από την κρίση της πανδημίας. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ως προς τη διεθνή της εικόνα. Όλες οι MEGAτάσεις, κυρίως αυτή η στροφή στo wellness (ευεξία), στην εμπειρία, στον άνθρωπο, στη συμβίωση με το φυσικό πολιτιστικό περιβάλλον, πιστεύω ότι αναδεικνύουν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Τώρα έχει έρθει η στιγμή για να υλοποιήσουμε ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να αναδείξει όλα μας αυτά τα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι μία χρονιά μετάβασης με πολύ έντονους ρυθμούς τουριστικής κίνησης εφόσον όλα πάνε καλά με τον COVID-19».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more