Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Η γνώση της Ιστορίας διδάσκει παραδείγματα και προς μίμηση και προς αποφυγή




                                                             Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας 
                                                                Δικηγόρος-Δημοσιογράφος,
                                                               Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης.



               
                                                                                                            

Ποιο ήταν το κίνητρο το οποίο σας ώθησε στο να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η αγάπη για την ελληνική Ιστορία ήταν το κίνητρο για να ασχοληθώ από τα πολύ νεανικά μου χρόνια με την συλλογή κειμηλίων και, αργότερα, με την δημιουργία ιστορικών ενημερωτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ και την συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Αυτή η αγάπη με ώθησε να γράψω και το τελευταίο βιβλίο μου για το 1821 μέσα από τις πηγές του. Ό,τι κάνουμε για να κρατάμε ζωντανή την εθνική μνήμη θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο και απαραίτητο, ιδίως στην εποχή μας. 

Μιλήστε μας για την ενασχόληση σας με την Ιστορία.

Είμαι δικηγόρος και δημοσιογράφος. Με την δημοσιογραφική ιδιότητα  μου, πέρα από το πολιτικό ρεπορτάζ, ασχολήθηκα πολύ με την ιστορική έρευνα, με την δημιουργία εκπομπών για μεγάλα γεγονότα της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας. Επίσης, ασχολήθηκα και την δημιουργία περίπου 40 ντοκιμαντέρ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βασισμένα στο 1821 και στα μετέπειτα επαναστατικά κινήματα στην Μακεδονία, στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Πόλεμο του ’40, στα γεγονότα της Κύπρου, στη Γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Έχω γράψει άλλα πέντε βιβλία για τον Μακεδονικό Αγώνα, για το Έπος του 1940, για την προσφορά της Εκκλησίας στους εθνικούς Αγώνες, για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στον Πόλεμο του ’40 και έχω κάνει κάποιες άλλες ειδικές ιστορικές εκδόσεις. 

Λίγα λόγια για το τελευταίο βιβλίο σας για το 1821;

Πρόκειται για ένα τρίτομο βιβλίο 1300 σελίδων, που περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά την διάρκεια της Επανάστασης από τους Αγωνιστές του 1821, μαζί με σχόλιά μου για όλα τα γεγονότα και ιστορικά κείμενα για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Παρουσιάζεται η Επανάσταση μέσα από τα κείμενα των ίδιων των Αγωνιστών, τα οποία εγράφησαν τον καιρό που συνέβαιναν τα γεγονότα. Παρουσιάζει την Επανάσταση ρίχνοντας φως σε λιγότερο γνωστές πτυχές της Παλιγγενεσίας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τον εκδοτικό οίκο «Μένανδρος».


Ερευνώντας κάποιος την ιστορία είναι σα να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο είδατε λοιπόν ομοιότητες ή διαφορές στον Έλληνα του τότε με τον Έλληνα του σήμερα;

    Η Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα βαδίζει στον ίδιο δρόμο και δίνει Αγώνες για την τιμή και την αξιοπρέπεια της. Αυτό έγινε στον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες, αυτό έγινε το Εικοσιένα, αυτό έγινε το 1912 – 13, αυτό συνέβη και το Σαράντα. Ο Έλληνας ενώνεται στις δύσκολες στιγμές και κάνει θαύματα σε μια στιγμή, όπως η Επανάσταση, όπως το Έπος του ’40. Δυστυχώς, όμως, όπως έλεγε και ένας μεγάλος πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι δύσκολο να κάνει προσπάθειες διαρκείας. 

Σε μια εποχή που οι αλυτρωτικές βλέψεις και προκλήσεις τόσο από τα Σκόπια, την Αλβανία με την Μεγάλη Αλβανία όσο και από την Τουρκία που ονειρεύεται την γαλάζια πατρίδα, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο Έλληνας την ιστορία του;

     Είναι απόλυτα απαραίτητο και χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν χαρίστηκε σε τούτο τον τόπο. Η Λευτεριά μας, η Ανεξαρτησία μας, αποκτήθηκαν με πολλούς Αγώνες, με πολλές θυσίες, με πολύ αίμα. Η γνώση της Ιστορίας διδάσκει  παραδείγματα και προς μίμηση και προς αποφυγή. Ιδίως για εμάς, τους πολιτευομενους, η καλή γνώση της Ιστορίας μας, μας βοηθά να αποφύγουμε να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία κόστισαν τόσα πολλά στην Πατρίδα μας. Και μας διδάσκει ακόμη το ότι ο Ελληνισμός ενωμένος αντιμετώπισε με επιτυχία τους πιο μεγάλους κινδύνους στην πορεία του. 

Υπήρξαν μελανά σημεία στην ιστορία θεωρείται πως ακόμα υπάρχουν;
 
    Ασφαλώς υπήρξαν μελανές, μαύρες περίοδοι. Είναι διάσπαρτη η ελληνική Ιστορία, πέρα από τις σελίδας δόξας και μεγαλείου, και από στιγμές διχόνοιας, σπαραγμού και προδοσίας. Ειδικά για το 1821, ας μην ξεχνάμε πως την ίδια περίοδο που αγωνιζόμασταν για την Λευτεριά μας είχαμε δύο εμφύλιες διαμάχες, που λίγο έλειψαν να οδηγήσουν την Επανάσταση στην συντριβή της. 


Ποιο το μήνυμά σας κύριε Γκιουλέκα;
  
  Θεωρώ πως είναι κρίσιμο να μην αφήνουμε την εθνική μνήμη να ξεθωριάζει. Να προσθέτουμε κι εμείς κάποιες ψηφίδες ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν καλά πως πορεύτηκε η Ελλάδα στο διάβα των αιώνων. Ζούμε σε μια Πατρίδα, σταυροδρόμι λαών, ηπείρων και πολιτισμών από το οποίο δε θα λείψουν ποτέ οι επιβουλείς. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Απαιτείται να φροντίζουμε πάντοτε να οχυρώνουμε την ειρήνη και την ελευθερία μας, αντλώντας παραδείγματα από την Ιστορία μας. Αυτό γίνεται και σήμερα. Η Ελλάδα διευρύνει τις συμμαχίες της, υπογράφει νέες συμφωνίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ώστε να είναι μια ισχυρή χώρα και να διαθέτει έναν αποτρεπτικό μηχανισμό για κάθε κίνδυνο, για κάθε απειλή. Αυτή είναι η μοίρα της Ελλάδος, σε τούτη την γωνιά της Μεσογείου, όπου βρίσκεται. Αυτό είναι και το δικό μας χρέος, το χρέος των Ελλήνων πολιτικών. 

Απο  Βίκυ Μπαϊρακτάρη













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more