Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Δύο μήνες παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων!


Tην ευκαιρία να συντάξουν οριστικά με την άνεσή τους συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων σε παιδιά και λοιπούς κληρονόμους με τις παλιές αντικειμενικές αξίες που είναι και χαμηλότερες θα έχουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έκαναν αίτηση αλλά δεν πρόλαβαν να τα καταθέσουν μέχρι σήμερα.
Κι αυτό επειδή με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δόθηκε μία ακόμη παράταση, δίμηνης διάρκειας, στην σχετική προθεσμία, η οποία κανονικά θα εξέπνεε στις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες από τώρα. 
 

Ο Υπ. Οικονομικών

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το θέμα με το αδιαχώρητο σε εφορίες και συμβολαιογραφεία για τις εκκρεμούσες αιτήσεις μεταβιβάσεων, είπε ότι «έχουμε γρήγορα ανακλαστικά» και πρόσθεσε πως «έχει δημιουργηθεί θέμα, και για αυτό για όσους έκαναν αίτηση μέχρι τέλους του έτους δίνουμε μια δίμηνη παράταση». Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και το νέο πλαίσιο για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς με βάση αυτές αναμένονται σημαντικά και απαραίτητα έσοδα για το Δημόσιο. Οπότε, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις εκκρεμότητες σχετικά με τις αιτήσεις του προηγούμενου έτους, θα πρέπει να μπει η αγορά στη νέα αυτή φάση.


Ρύθμιση 36-72 δόσεων

Μία καλή είδηση είχε ο Υπουργός Οικονομικών και όσον αφορά στη ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων για χρέη στην εφορία. Όπως είπε, «θα δώσουμε έναν μήνα παράταση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο 2020 μέχρι τον Ιούλιο 2021». Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Περίπου 820.000 οφειλέτες της εφορίας, που έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες (με βάση τους ΚΑΔ) από την πανδημία, θα πρέπει να ρυθμίσουν χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έως τώρα λιγότεροι από 50.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση.
Η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνοδευτεί με καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από την αίτηση για ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους -συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους -συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- άνω των 1.000 ευρώ. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more