Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Το Ζαγόρι υποψήφιο πολιτιστικό τοπίο της UNESCO!

 


 Σημαντική ημέρα για την Ήπειρο και κυρίως για το πανέμορφο γραφικό Ζαγόρι η χθεσινή, καθώς όπως έγινε γνωστό κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η υποψηφιότητα του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία είναι και η πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας σε αυτή την κατηγορία.

Ο φάκελος, η προετοιμασία του οποίου είχε ξεκινήσει από το 2019 παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού και όπως είχε γίνει τότε γνωστό θα ήταν έτοιμος στα τέλη Ιανουαρίου. Και πράγματι οι εμπλεκόμενοι δεν βγήκαν εκτός χρονοδιαγράμματος!

Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του πολιτιστικού τοπίου ήταν το αποτέλεσμα συστηματικής συνεργασίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, με βάση τις επιχειρησιακές οδηγίες της Σύμβασης της UNESCO (Παρίσι, 1972) για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Στην όλη διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου εργάστηκαν επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, δασολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, εθνολόγοι.


Η Υπ. Πολιτισμού

Σε δήλωσή της η Υπουργός Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «Το Ζαγόρι, μια μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερης αξίας και σημασίας περιοχή της πατρίδας μας, αποτελεί την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα που υποβάλλεται στην UNESCO, για εγγραφή στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων. Η προετοιμασία του φακέλου ήταν μακρά και σύνθετη. Απαίτησε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με την οποία έχουμε πάντα μια πολύ καλή συνεργασία, καθώς και με έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων. Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη συγκρότηση του φακέλου υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μία υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου, είναι πολύ διαφορετική από την υποψηφιότητα ενός μνημείου. Απαιτεί την εμπλοκή της κοινωνίας, των πολιτών της περιοχής. Προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση της υποψηφιότητας, καθώς η ένταξη του Ζαγορίου προσδίδει υπεραξία στην περιοχή».
Παράλληλα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, καθώς και τα στελέχη της Περιφέρειας και του υπουργείου για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του φακέλου της υποψηφιότητας.


Τι περιλαμβάνει

O φάκελος υποψηφιότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας.

Στον φάκελο εντάσσεται, επίσης, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις. Μέρος του φακέλου αποτελεί το σχέδιο διαχείρισης, με σκοπό την προστασία όλων αυτών των στοιχείων και την ανάδειξή τους.

Ακολουθεί η αξιολόγηση, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ η απόφαση της ένταξης ή μη του Ζαγορίου θα ληφθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more