Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Σε παιδιά το 30% των νέων κρουσμάτων


Τι ειπώθηκε για το εμβόλιο Novavax που έρχεται μέσα στον Φεβρουάριο στην χώρα μας

«Εξακολουθούμε να έχουμε πολλούς θανάτους, οι δείκτες παραμένουν ψηλά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας χθες 03/02


Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών, λέγοντας ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 100. Όσον αφορά στην ηλικία τους, η πλειονότητα είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι σε παιδιά», υπογράμμισε.


Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού είπε ότι σε παγκόσμια κλίμακα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μείωση μετά την επικράτηση της Όμικρον, σημείωσε ότι «η διασπορά στην Ελλάδα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό πλατό».


Αναφορικά με τους θανάτους, τόνισε ότι περισσότερο από το 70% αφορούν σε ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «είναι σίγουρη η επόμενη συνάντηση τους με τον ιό και δεν θα είναι καθόλου απλή, καθώς μπορεί να είναι θανατηφόρα» κι -ως εκ τούτου- συνέστησε σε όλους τους ηλικιωμένους τον εμβολιασμό με όλες τις δυνατές δόσεις.


Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η θετικότητα αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,3%, κάτι που απέδωσε στο μειωμένο αριθμό ελέγχων λόγω της κακοκαιρίας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών να είναι 455 ανά μέρα.


Για το εμβόλιο Novavax

«Το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο», είπε η κα Γκάγκα, ενημερώνοντας ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000 δόσεις. «Είναι σημαντικό για όσους φοβούνται το εμβόλιο mRNA και επιθυμούν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο», υπογράμμισε.


«Ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο της ελληνικής εμβολιαστικής κάλυψης» το εν λόγω σκεύασμα, άρα όλα συζητηθούν τη στιγμή που πρέπει, είπε η κα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο κάποιος που έχει κάνει 2 δόσεις με εμβόλιο mRNA μπορεί να κάνει αναμνηστική δόση με το Novavax.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more