Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Νέα συνάντηση για την ‘σωτηρία’ των ΤΟΕΒ

 


Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα συναντήθηκαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με Υπουργικά στελέχη προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ και θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία τους, με κυρίαρχο το υψηλό κόστος ενέργειας. 

Σε συνέχεια λοιπόν της συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κ. Σκρέκα με την συμμετοχή των βουλευτών, Ηλείας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, Μεσσηνίας κ. Περικλή Μαντά, Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστα Καραγκούνη, Β’ Πειραιά κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο, Πέλλας κ. Βασίλειο Βασιλειάδη και Φθιώτιδας κ. Θέμη Χειμάρα. 


Σχεδιάζονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ενεργούν από κοινού και με συγκεκριμένη ατζέντα και προτάσεις, έθεσαν στον κ. Σκρέκα το πολύ σοβαρό ζήτημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ, που δυσχεραίνει την λειτουργία τους και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο εν όψει της έναρξης της νέας αρδευτικής περιόδου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια με συνέπεια να μην είναι εφικτό να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση έχει οξυνθεί και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη την λειτουργία των ΤΟΕΒ. 

Επιπλέον, οι βουλευτές έχουν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στην δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων τα οποία δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα αλλά με την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου θα συμβάλλουν στην εξυγίανση των Οργανισμών. 

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσουν σχετικές ρυθμίσεις, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  

Να σημειωθεί ότι στη θετική κατεύθυνση είναι το μέτρο που αφορά στην κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η κάλυψη του 50% της χρέωσης που προέρχεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, περιλαμβάνει και τους ΤΟΕΒ και αυτό είναι μία σημαντική βοήθεια για τους Οργανισμούς και τους αγρότες. 


‘ΚΛΕΙΔΙ’ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο κ. Σκρέκας είναι θετικός και στο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές για την αξιοποίηση και άλλων πηγών ενέργειας, καθώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους ΤΟΕΒ προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την ηλεκτρική κατανάλωση. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν οι ΤΟΕΒ να αξιοποιήσουν ως χρηματοδοτικά εργαλεία τα προγράμματα των Περιφερειών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Οι βουλευτές που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την εξυγίανση και λειτουργία των ΤΟΕΒ, θα συνεχίσουν τις επαφές τους και με άλλα κυβερνητικά στελέχη ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more