Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Στ. Πέτσας: Νέο πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση των Δήμων

 


Λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων λόγω της εισαγόμενης κρίσης και των νέων δεδομένων που τροφοδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου για την αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Όπως επισήμανε ο κος Πέτσας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και για τη χώρα μας και καθιστούν επιτακτικές ρεαλιστικές, ουσιαστικές και άμεσες λύσεις, με τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων, κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων τριών σημείων, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων.

  • Έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας.
  • Πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 14 εκατ. ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
  • Επιμήκυνση όλων των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως και τα 20 χρόνια, καθώς και εξέταση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της δυνατότητας εξορθολογισμού του επιτοκίου.

Ειδικότερα για τη νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και πρόσθεσε ότι η καταβολή του συνολικού ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις: 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους Δήμους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου. 

Υπογράμμισε, δε, ότι αντίστοιχη έκτακτη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την ενίσχυση της ρευστότητας των Περιφερειών της χώρας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more