Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Το ενεργειακό κόστος «γονατίζει» τους αγρότες!

 


Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς

Κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι το Σεπτέμβριο, προτείνει η ΚΕΔΕ


Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία παρατείνουν και εντείνουν τα προβλήματα των αγροτών, τα οποία άρχισαν εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που εμφανίστηκε πριν ο Πούτιν αποφασίσει την αιματηρή εισβολή στην γειτονική χώρα της Ρωσίας, με την οποία συνυπήρχαν για σαράντα και πλέον χρόνια στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών).
Το σοβαρότερο και δυσεπίλυτο ζήτημα είναι η εκτίναξη των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί σε αδιέξοδο το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων, αλλά και των αγροτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για αρδεύσεις, τυποποιήσεις κ.α.
Τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η Κυβέρνηση, είναι μεν θετικά, ωστόσο δεν επαρκούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος -που στο διάστημα που μεσολάβησε- εκτινάχτηκε ακόμη περαιτέρω και ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει σε ποιο ύψος θα φτάσει εάν συνεχιστούν για λίγες ακόμη ημέρες οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Ήδη στα υπάρχοντα, προστέθηκε και ένα ακόμη, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές λιπασμάτων, που αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τις διεθνείς τιμές και ειδικά τις Ελληνικές, καθώς η χώρα μας εισάγει ρωσικά λιπάσματα.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι άμεσης προτεραιότητα για τον αγροτικό κόσμο και αυτό επισημάνθηκε και στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι εάν δεν βρεθεί λύση με το ενεργειακό κόστος, τότε θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε κηπευτικά και πολύ περισσότερα στην παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών.
Η Επιτροπή της ΚΕΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανοικτά ζητήματα, κατέληξε σε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα:
-Στην κάλυψη από την Πολιτεία του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής για την περίοδο Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2022 στο 100%, που κατά κύριο λόγο αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
- Στην κάλυψη του 50% του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμολογίου, μέσα από ενισχύσεις de- minimis ή μέσα από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Στην άμεση υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης για χορήγηση των 50 εκ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί για να συμψηφιστούν το συντομότερο δυνατό με τους οφειλόμενους λογαριασμούς ρεύματος των αγροτών για την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2021.

To ενεργειακό κόστος στην Πέλλα 
Το ενεργειακό κόστος αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για την πλειοψηφία των αγροτών και ειδικά όσων διαχειρίζονται μικρό κλήρο, όπως συμβαίνει στην Πέλλα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή της ΚΕΔΕ δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, αλλά υποδεικνύει και σε συγκεκριμένες προτάσεις- λύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να είναι  χρήσιμοι και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο πολλοί αγρότες- κτηνοτρόφοι να βρεθούν με τεράστια χρέη και χωρίς ρεύμα καθώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς στο νομό Πέλλας. 

Ετοιμάζουν συλλαλητήριο
Εν τω μεταξύ πανελλαδικό συλλαλητήριο οργανώνει για την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Αθήνα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και διασφάλιση τιμών που να καλύπτουν το κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Οι χάρτες βόσκησης
Εκτός των έκτακτων καταστάσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν ακόμη σημαντικές θεσμικές εκκρεμότητες που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Μια από αυτές αφορά τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αλλά και γενικότερα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.
Τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη. Ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σπυρίδων Μάμαλης. Ειδικότερα ζήτησε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαχειριστικοί χάρτες, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι βοσκότοποι και ποια η βοσκοϊκανότητά τους, ώστε να γίνουν ανάλογα προγράμματα για την εκτατική και την σταυλισμένη κτηνοτροφία. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν έργα στους βοσκότοπους με στόχο να βελτιωθούν για μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ζήτησε να γίνει διαχωρισμός των εννοιών «βοσκήσιμες γαίες» και «επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες», ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιπες βοσκήσιμες γαίες.

Τα ανεπιτήρητα ζώα
Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μάμαλη στα ανεπιτήρητα – (τα μη δεσποζόμενα) – ζώα που απασχολούν και πολλές περιοχές της Ηπείρου. Ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό ο νόμος για την τοποθέτηση των ενωτίων σε όλα τα ζώα και ιδίως τα παραγωγικά. «Είναι μια υποχρέωση του παραγωγού και δεν επαφίεται στην επιλογή του να τα εφαρμόσει ή όχι στα ζώα του», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος πρότεινε να ξεκαθαρίσει η πολυνομία σε ό,τι αφορά την επιβολή και τη διαχείριση των διοικητικών προστίμων, που σήμερα προκαλεί πρόσθετα προβλήματα και δυσχεραίνει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more