Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

H Κρίση στην Ουκρανία διαλύει τους αγρότες της Πέλλας

 


Ενώ άγνωστες είναι ακόμη οι συνέπειες του πολέμου…

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έμπρακτα θα σταθεί δίπλα τους για όσο απαιτηθεί


Ακόμη πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς κανείς δεν μπορεί από τώρα να προβλέψει τις επιπτώσεις του πολέμου που ξεκίνησε χθες στην Ουκρανία με την εισβολή των Ρώσων. Κι αυτό γιατί η εξωγενής ενεργειακή κρίση που ήδη βιώνει έντονα ο κλάδος αναμένεται να επιδεινωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητά του.
Οι αγρότες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αναβρασμό, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και των υπέρογκων τιμών σε ζωοτροφές και λιπάσματα.

Σύσκεψη με υπουργούς

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έμπρακτα θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί (λόγω των τελευταίων εξελίξεων αναμένεται να είναι μεγάλο).

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των Υπουργών Αγροτ. Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του Συντονιστικού των Αγροτών. Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς παραδέχθηκε ότι οι αγρότες βιώνουν έντονα αυτή την περίοδο την ενεργειακή κρίση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του «…στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης».

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κατά 20 εκατ. ευρώ αυξάνονται οι ενισχύσεις για τους αγρότες, ενώ σημείωσε ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους ανακοινώθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών. Όπως ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας «λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι λίγα τα ζώα που σφαγιάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, αντί να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα ανέλθει σε 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το συνολικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ».

Προς συνέχιση  κινητοποιήσεων

Τα όσα δήλωσαν οι υπουργοί δεν άφησαν ικανοποιημένους τους αγρότες, καθώς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ρίζος Μαρούδας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι «ο αγώνας μας είναι αγώνας διαρκείας, πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να δώσουμε και άλλη πολύ μεγάλη μαζική συμμετοχή στους αγώνες μας».

Όπως είπε η Κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματά τους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα 50 εκατομμύρια που τα έδινε στο 1/3 των αγροτών, θα τα κάνει 60 εκ. για όλους τους αγρότες, μιλάμε για 181,3 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε αγρότη. Δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα βενζίνης που κάναμε για να έρθουμε στη συνάντηση».

Στις Βρυξέλλες…

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τακτική σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, όπου η ελληνική πλευρά υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής λόγω εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας που συμπαρασύρει τις τιμές των γεωργικών εισροών. Λαμβάνοντας δε υπόψη το ορεινό και νησιωτικό ανάγλυφο των αγροτικών περιφερειών της Ελλάδας, που αποτελεί ήδη τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, οι τρέχουσες δυσανάλογες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, των μεταφορών, των πρώτων υλών και των μηχανημάτων είναι ικανές να απειλήσουν ευθέως την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Η Ελληνική πλευρά κάλεσε την Επιτροπή για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, προσβλέποντας σε εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του επακόλουθου πληθωρισμού των τιμών.

Η αγροτική οδοποιία

Στο μεταξύ έως τις 18 Μαρτίου παρατείνεται η ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των σχετικών προτάσεων για την δράση 4.3.4 για την αγροτική οδοποιία.
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας, κατασκευή τεχνικών, ερεισμάτων, δεν περιλαμβάνουν όμως δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης όπως χαλικόστρωση, επούλωση λάκκων κ.λ.π.


Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 43.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι όλοι οι Δήμοι της χώρας. H πρόταση (αίτηση στήριξης) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης–Ο.Π.Σ.Α.Α. (www.opsaa.gr/RDIIS), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more