Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Oι επιπτώσεις του πολέμου πληγώνει τον τουρισμό της Χαλκιδικής

 


Σύμφωνα και με εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών

Σημαντικό ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. υιοθέτησε πρόταση
του Κ. Μητσοτάκη για λήψη μέτρων • Ζητά ειδικό ταμείο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων


 Όσο μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, τόσο θα εντείνεται και η ανησυχία για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας φυσικά και τη χώρα μας.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς τα περιθώρια είναι ήδη στενά. Το κλίμα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, είναι πολύ βαρύ και σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τα εισοδήματα δεν επαρκούν πλέον ούτε για τις βασικές υποχρεώσεις.
Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, έχουν δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας, ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει τελευταία και οι τιμές πολλών προϊόντων. Εάν αυτή η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε οι ήδη επιβαρυμένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα εκτροχιαστούν!
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, κρούει το καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο της χώρας που φοβάται για αύξηση του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση περαιτέρω πίεση σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα διάχυτος είναι πια ο φόβος ότι αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί νέα γενιά χρεών προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία ή Τράπεζες, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα δεν θα περισσεύει τίποτα για την κάλυψη μιας σειράς άλλων υποχρεώσεων, όπως δόσεις, ρυθμίσεις κ.α.

Επιπτώσεις στην ενέργεια…
Πάντως όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 στον τομέα της ενέργειας θα φανεί -μεταξύ άλλων- ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο υπουργός ανέφερε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5% ενώ τέλος, οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και στις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την χθεσινή εκτενή ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως σημείωσε είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίους καταναλωτές το γεγονός ότι το Συμβούλιο Κορυφής υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού για λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και κάλεσε την Επιτροπή -όπως αναφέρεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων- να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο το συντομότερο γίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα:
- Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..
- Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.
Επίσης η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.
«Είναι σαφές για την Ελλάδα ότι πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο η προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών με αυξημένη ευαισθησία για τις κρίσεις ακρίβειας που πυροδοτεί και ο πόλεμος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μάλιστα την πρόταση για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Ράλι ανατιμήσεων
Προς το παρόν στη χώρα μας σε πρώτο πλάνο βρίσκονται φυσικά τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια, που εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε... είδος πολυτελείας, ενώ η ανοδική τους πορεία προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το… ράλι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, χωρίς ακόμη να διαφαίνεται στον ορίζοντα πότε και εάν θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Οι καταναλωτές βλέποντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη και ακούγοντας τις σειρήνες των διεθνών αγορών, προσπαθούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Ήδη αυτό φάνηκε από το προηγούμενο διάστημα, καθώς έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους, φοβούμενοι τι θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα.
Ωστόσο, τα τύμπανα του πολέμου, οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές στην προμήθεια κάποιων επιπλέον αγορών σε προϊόντα μακράς διάρκειας, υπό τον φόβο κυρίως των επικείμενων ανατιμήσεων. Όπως και να’ χει θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα πριν αγοράσουν. Γιατί σε περιόδους αναταράξεων, όπως η τωρινή, καραδοκούν οι καιροσκόποι που στο όνομα της διεθνούς ακρίβειας, προχωρούν σε υπέρογκες ανατιμήσεις!
Υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis.gov.gr οι πολίτες μπορούν να βρουν και να συγκρίνουν τιμές προϊόντων της αγοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more