Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Δ. Μπίνος: Η εντιμότητα με την οποία διαχειριστήκαμε τη Διοίκηση είναι αδιαμφισβήτητη - Θα είμαι ξανά υποψήφιος

 


«Ακούσαμε πολλά, θετικά και αρνητικά, κάνουμε καθημερινά την αυτοκριτική μας, δεν αποφεύγουμε ποτέ να λογοδοτήσουμε για όσα είμαστε υπεύθυνοι. Κάτι όμως για το οποίο δεν κατηγορηθήκαμε από τους συμπολίτες μας, όσο σκληρή κριτική κι αν μας άσκησαν, είναι η εντιμότητα με την οποία διαχειριστήκαμε τη Διοίκηση. Τιμιότητα, εντιμότητα και υπευθυνότητα, είναι τρεις λέξεις που για μένα βρίσκονται πολύ ψηλά στον αξιακό μου κώδικα. Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι αυτές τις τρεις λέξεις τις κράτησα ψηλά καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό».

Συνέντευξη του πρώην Δημάρχου και επικεφαλή του συνδυασμού "Η Αλμωπία της Καρδιάς μας" Δημήτρη Μπίνου στον Δημοσιογράφο Σίμο Σλατίνη.


1) Τι είναι αυτό που σας οδηγεί (όχι μόνο εσάς) στο να παραμένετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας. Είναι δίπλα στον πολίτη και με τα κατάλληλα μέσα μπορεί να δίνει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα. Αυτή η αμεσότητα, η καθημερινή επαφή με τον πολίτη, ακόμα και με το πρόβλημά του, είναι που προσωπικά μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχω πραγματικά μεγάλη διάθεση να συνεχίσω να προσφέρω μέσα απ’ αυτή. Έχω πει πολλές φορές, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπόθεση που δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο, αλλά χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν χρόνο και ενέργεια.


2) Την γνωρίσατε και από τις δύο όψεις, συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Τι πιστεύετε ότι σας ταιριάζει και γιατί;

Θεωρώ πως είτε τόσο την προηγούμενη δημοτική περίοδο ως διοίκηση, όσο και σήμερα ως αντιπολίτευση, προσπαθήσαμε τόσο εγώ όσο και η ομάδα μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο που μας ανέθεσαν οι συμπολίτες μας. Και πετύχαμε πολύ σημαντικά πράγματα, μέσα από επιμονή και προσπάθεια. Ωστόσο, σε μια πορεία τόσων χρόνων, θα ήταν εγωιστικό να μην παραδεχτούμε ότι δεν τα κάναμε όλα σωστά. Έχουν γίνει και λάθη. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν να μην είχαν γίνει, όταν μιλάμε για μια ομάδα που δούλεψε πολύ και αγωνίστηκε, δεν παρατηρούσε απλά τα χρόνια να περνούν. Η διαφορά μας με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, είναι πως εμείς έχουμε τη διάθεση να μάθουμε από τα λάθη μας και να γίνουμε καλύτεροι προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.


3) Η Αλμωπία αποτελεί το τέλος ή την αρχή του Νομού Πέλλας;

Η Αλμωπία, εδώ και αρκετά χρόνια, κατάφερε να αποτελεί ίσως το σημαντικότερο τμήμα ενός Νομού που έχει πολλά να επιδείξει. Είμαστε πολύ περήφανοι, που η περιοχή μας προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Δούλεψαν πολύ άνθρωποι για να επιτευχθεί αυτό. Τόσο αυτοδιοικητικά, όσο και επιχειρηματικά. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, με το γεγονός ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των Δήμων της Περιφερειακής μας Ενότητας, αλλά όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε δουλέψει και η δική μας διοίκηση. Ως προς το ερώτημά σας, προσωπικά θα απαντήσω με τον συναισθηματισμό που με δένει με τον τόπο μου και θα σας πω ότι στη δική μου καρδιά η Αλμωπία είναι η αρχή και το τέλος. Είναι ο τόπος που μεγάλωσα, που έζησα, που δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά και αυτοδιοικητικά, είναι ο τόπος που αγαπώ όσο κανέναν άλλο.


4) Πέρασαν 2,5 χρόνια από την στιγμή που ο κ. Μπάτσης, ανέλαβε τα ηνία. Μπορείτε να χαρακτηρίσετε αυτή την θητεία με επιχειρήματα;

Δυστυχώς, είναι μια θητεία κατά την οποία ο Δήμος μας βιώνει την πολιτική της εσωστρέφειας και της μιζέριας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αυτά τα 2,5 χρόνια που διαχειρίζεται τη διοίκηση, τα μόνα έργα που υλοποιεί είναι αυτά που εμείς αφήσαμε παρακαταθήκη. Μιλάμε για έργα ύψους 10.000.000 ευρώ. Αλλά ακόμα κι αυτά, τα υλοποιεί με μεγάλες καθυστερήσεις. Το πιο δυσάρεστο απ’ όλα, όμως, είναι το γεγονός πως η επόμενη Δημοτική Αρχή θα παραλάβει ένα Δήμο χωρίς μελέτες, καθώς η σημερινή Διοίκηση δεν έχει τη φιλοσοφία του προγραμματισμού και της οργάνωσης. Έτσι, αποτέλεσμα είναι να μένει πολλά χρόνια πίσω ο Δήμος.


5) Ποια είναι εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να δώσουν νέα δυναμική στον τόπο σας;

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ως κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος, οφείλουμε να κάνουμε πιο εύκολο το έργο των αγροτών μας. Εμείς προσπαθήσαμε πολύ σε αυτόν τον τομέα, με έργα αγροτικής οδοποιίας που εξασφαλίσαμε και υλοποιήσαμε, ενώ κάποια υλοποιούνται ακόμα και σήμερα με καθυστέρηση. Ο εκάστοτε Δήμαρχος της περιοχής, οφείλει να είναι παρεμβατικός στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικεί το καλύτερο για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας. Υπάρχουν προβλήματα και εμείς πρέπει να είμαστε αρωγοί και όχι απλοί παρατηρητές. Ο τουρισμός επίσης, είναι ένα σημαντικό κομμάτι με μεγάλα έσοδα για ολόκληρη την Αλμωπία. Παράλληλα, η στήριξη του επιχειρηματικό και εμπορικού κόσμου, θα πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Αυτό που συχνά ακούμε για στήριξη της τοπικής αγοράς, πρέπει να το δούμε στην πράξει. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση, αλλά με σχέδιο και διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε πολλά, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς. Αυτά και άλλα πολλά, είναι που θα δώσουν διεξόδους στους νέους μας, να μείνουν στην περιοχή μας και να μην αναγκάζονται να αναζητούν αλλού την τύχη τους.


6) Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο, αν ναι γιατί;

Κύριε Σλατίνη, ναι, θα είμαι ξανά υποψήφιος. Θεωρώ πως η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη σε αυτή τη συγκυρία και μέσα από τον καθημερινό διάλογο με την κοινωνία έλαβα αυτή την απόφαση. Έχω τη διάθεση να ενώσω δυνάμεις και να δημιουργήσω ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα χωρά κάθε ενεργός συμπολίτης μας που έχει πραγματική διάθεση για προσφορά. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι με την ευκαιρία που μου δίνετε. Ξέρετε, οι συμπολίτες μας, μας άσκησαν κατά καιρούς κριτική για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα ζητήματα ως Δημοτική Αρχή κατά την περίοδο 2014-2019. Ακούσαμε πολλά, θετικά και αρνητικά, κάνουμε καθημερινά την αυτοκριτική μας, δεν αποφεύγουμε ποτέ να λογοδοτήσουμε για όσα είμαστε υπεύθυνοι. Κάτι όμως για το οποίο δεν κατηγορηθήκαμε από τους συμπολίτες μας, όσο σκληρή κριτική κι αν μας άσκησαν, είναι η εντιμότητα με την οποία διαχειριστήκαμε τη Διοίκηση. Τιμιότητα, εντιμότητα και υπευθυνότητα, είναι τρεις λέξεις που για μένα βρίσκονται πολύ ψηλά στον αξιακό μου κώδικα. Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι αυτές τις τρεις λέξεις τις κράτησα ψηλά καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.


7) Η Αλμωπία κάθε τετραετία δίνει νέο Δήμαρχο. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Θεωρώ πως αρκετοί από τους Δημάρχους που πέρασαν άξιζαν την επανεκλογή τους, ενώ άλλοι κρίθηκαν δίκαια. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε την ετυμηγορία τους. Προσωπικά δεν ένιωσα καμία πικρία από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, μόνο ευγνωμοσύνη. Και δεν το λέω τώρα αυτό, που υπάρχει μια απόσταση από τα γεγονότα, το είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να κατανοούμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, πως δεν μας ανήκει καμία καρέκλα και κανένα αξίωμα. Ο πολίτης αποφασίζει. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, θεωρώ πως εμείς χάσαμε τις εκλογές επειδή προτιμήσαμε να μη μπούμε σε διχαστικές λογικές, όταν το κλίμα επέβαλλε δυστυχώς ακρότητες. Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε μέσα από το πρόγραμμά μας και όχι μέσα από τον λαϊκισμό.


8) Σε ποια θέματα θα δώσετε κυρίαρχη σημασία αν ξαναεκλεγείτε;

Διαχρονικός στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Η καθαριότητα, οι λακκούβες στους δρόμους, ο ηλεκτροφωτισμός και άλλα ζητήματα καθημερινότητας, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από κάθε Δημοτική Αρχή. Επίσης, οι υποδομές για τον αγροτικό τομέα, είναι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα στο οποίο δώσαμε και θα δώσουμε ξανά μεγάλη βαρύτητα. Αυτά είναι τα κορυφαία ζητήματα. Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ και σε ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, που θα πρέπει να δώσουμε βαρύνουσα σημασία. Αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια η ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών του Δήμου μας. Οφείλουμε να σταθούμε με αλληλεγγύη δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας.


9) Ποιός είναι ο Δημήτρης Μπίνος στην καθημερινότητα του;

Υπηρετώ πολλά χρόνια τον χώρο της εκπαίδευσης, κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο καθώς πηγαίνω στη δουλειά μου με μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνω. Η παράλληλη ενασχόλησή μου με τα κοινά του τόπου μας, μου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρω, κάτι που είναι εσωτερική μου ανάγκη ως άνθρωπος. Όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, θα γνωρίζουν πως αφιερώνουμε πολύ προσωπικό χρόνο για να παράξουμε αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το λόγο, ευχαριστώ την οικογένειά μου, που με στηρίζει διαχρονικά σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ξέρετε, χωρίς τη δική τους ανοχή και βοήθεια, δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε και να το υπογραμμίζουμε.


10) Κλείνοντας ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους συνδημότες σας;

Εμείς είμαστε παρόντες ως συνδυασμός, παρακολουθείτε τις δράσεις μας, το λόγο μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλώνουμε παρόντες στις εκλογικές διαδικασίες του 2023, που θα γίνουν με έναν καινούριο νόμο που απαιτεί πολυδύναμους συνδυασμούς, θέλει πάνω από 200 υποψηφίους, 3 έως 8 σε κάθε τοπική κοινότητα και γύρω στους 60 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Θα δίνεται η αυτοδυναμία στον Δήμαρχο που θα εκλέγεται για να διοικεί μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμούμε την αντιπολίτευση. Όταν συνεργάστηκα ουσιαστικά με την αντιπολίτευση, έγινα καλύτερος Δήμαρχος. Θεωρώ πως έκανα αρχικά λάθη, η αντιπολίτευση συμβάλει, βοηθάει, έχει ένα ρόλο συμβουλευτικό και όποιος τον εκλαμβάνει σωστά γίνεται καλύτερος. Όσον αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν ξέρω τι έχετε ακούσει, εμείς έχουμε βάλει πλώρη για το Δήμο Αλμωπίας και θέλουμε ο κόσμος να αναγνωρίσει την εμπειρία που έχουμε, να αναγνωρίσει πως κατανοήσαμε τα λάθη που έχουμε κάνει και σοφότεροι πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με πολλές συλλογικές δυνάμεις. Μόνο ο Δημήτρης Μπίνος όσο καλός και να είναι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αυτός ο Δήμος χρειάζεται πολλούς ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι θα δουλέψουν για να φτιάξουν κάτι καλό. Το να εκλεγεί ένας Δήμαρχος από τύχη ή από συμμαχίες, δεν έχει κανένα νόημα. Είναι σημαντικό να βγει Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, ο οποίος θα στηριχθεί σε πολλές υγιείς δυνάμεις σε αυτόν τον τόπο. Έχουμε πολλούς ικανούς ανθρώπους και δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ανθρώπους για την κομματική τους ταυτότητα. Αυτός ο Δήμος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Τη βραδιά της εκλογής του Δημάρχου, θα πρέπει να πανηγυρίσουν όλα τα κόμματα, γιατί δεν θα έχει κερδίσει ένα κόμμα, θα έχει κερδίσει η αυτοδιοίκηση. Συνεργάστηκα με όλους σαν Δήμαρχος. Δεν απέκλεισα ποτέ ανθρώπους που ανήκαν σε άλλα κόμματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more