Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

«ΣΤΟΠ» ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ!

 


Αυστηρά μέτρα και βαριές ποινές σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πολεμική κρίση

Φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε καταγραφή αποθεμάτων για επτά κατηγορίες προϊόντων προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης


 Η παγκόσμια αναταραχή που επικρατεί εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλεί συνεχώς κύματα αυξήσεων σε προϊόντα, ενέργεια και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα στον ορίζοντα άρχισαν να παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα, των οποίων σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών εισάγονταν από τις δύο εμπόλεμες χώρες.


Οι επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων είναι ιδιαίτερα αισθητές στους Έλληνες καταναλωτές που βλέπουν κάθε ημέρα τις τιμές να αλλάζουν προς τα πάνω, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να εκτιμήσει το επίπεδο της «οροφής» τους.

 Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες και μικρομεσαίοι βρίσκονται στα όριά τους, οι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν «εμφράγματα» σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις για «αποθήκευση» προϊόντων, που προκαλεί τεχνητή έλλειψη και αύξηση τιμών.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε «τεντωμένο σχοινί», έχοντας βάλει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, αλλά και των υπερκερδών που μπορεί να αποκομίσουν ορισμένοι κλάδοι της Οικονομίας.


Ο Κ. Μητσοτάκης


Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, ενώ ανακοίνωσε και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία», υπογράμμισε, για να προσθέσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι «ο οικονομικός απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη τιμών δημιουργούν ένα εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο συνεχώς ανατροφοδοτείται».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. «Έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιριών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η Κυβέρνηση» ανακοίνωσε για να προσθέσει ότι το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο Δημόσιο.


Καταγραφή αποθεμάτων


Αν η ενέργεια οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα τον κόσμο, εξίσου πολύ μεγάλο πρόβλημα αρχίζει να προκαλείται με ορισμένα προϊόντα μεγάλης ζήτησης, που είτε οι τιμές τους «εκτινάχτηκαν», είτε άρχισαν να «αποθηκεύονται» για να εξασφαλιστούν υπερκέρδη.

Πρόκειται για τις πρώτες ύλες για παραγωγή λιπασμάτων, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα δημητριακά (σιτάρι, σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο), άλευρα, ηλίανθο και φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο).

Προκειμένου να προληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης με νομοσχέδιο επιβάλλει σε όλες τις επιχειρήσεις να ενημερώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου για τα αποθέματά τους, τη χώρα προέλευσης και την τοποθεσία αποθήκευσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες, με την κατάθεση του νομοσχεδίου έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις αύξησης της τιμής προϊόντων προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος οι επιχειρηματίες αυτοί να έχουν τη δυνατότητα και νέων αυξήσεων, χωρίς όμως να κατηγορηθούν για αισχροκέρδεια.


Ελλείψεις στην αγορά


Πέρα από τις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην απόλυτη καταγραφή τους, έχουν εμφανιστεί ελλείψεις και σε άλλα προϊόντα κυρίως σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με καταναλωτές, είναι συχνό πλέον το φαινόμενο αδειανών ραφιών σε κάποια σούπερ μάρκετ της Πέλλας, από προϊόντα που δεν θεωρείται ότι είναι εισαγόμενα από τις εμπόλεμες περιοχές. Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις εταιρίες να περιορίζουν τη συχνότητα αποστολής προϊόντων για περιορισμό του μεταφορικού κόστους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μείωσης της παραγωγής βιομηχανικών μονάδων λόγω του ενεργειακού κόστους.


Σε απόγνωση οι έμποροι


Η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον εμπορικό και γενικά τον επιχειρηματικό κόσμο. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα μέλη της απασχολεί το ίδιο ερώτημα: «θα τα βγάλω πέρα σε αυτές τις συνθήκες;».

 Σε άλλο σημείο περιγράφει με δραματικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση. «Οι λογαριασμοί ενέργειας έρχονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι. Η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης εκτινάχτηκαν, συμπαρασύροντας μεταφορικά και άλλα κόστη», εκτιμώντας ότι είναι «ορατός πλέον ο κίνδυνος κανονιών στην αγορά». Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και καλεί τα μέλη της σε απεργία την 6η Απριλίου.


Σε αδιέξοδο οι συνταξιούχοι


Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την τεράστια αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, που για ένα μεγάλο αριθμό ξεπερνά και τις συντάξεις, αλλά και των βασικών αγαθών.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, σημειώνει ότι οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη έχουν μετατρέψει σε δυσβάσταχτο το κόστος διαβίωσης των Ελλήνων.

Τα μέτρα στήριξης του 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, είναι μεν θετικά, αλλά ανεπαρκή προσθέτει η Συνομοσπονδία και ζητά πρόσθετη οικονομική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, επαναχορήγηση 13ης σύνταξης, τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων. Επίσης ζητά την άμεση και ψηλή φορολόγηση της κερδοφορίας των εταιριών ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more