Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Θα είμαι παρών στις Βουλευτικές εκλογές!!!





Σημαντικά έργα έρχονται στην Πέλλα…


Πριν λίγες μέρες συναντήσαμε στην Έδεσσα τον Βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνη. Ζεστός, φιλικός και προσιτός, ο έμπειρος πολιτικός περπάτησε και συνομίλησε μαζί μας, ενώ απάντησε και σε μία σειρά ερωτημάτων που του θέσαμε. Ας δούμε τι μας απάντησε...


Συνέντευξη στον Τάσο Δούκλη 



Ερ. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας στην παγκόσμια αγορά επηρεάζει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τους επαγγελματίες. Βέβαια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων στήριξης με στόχο την ανακούφισή τους. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η τιμή δε δείχνει πτωτικές τάσεις και δεδομένου ότι τα μέτρα στήριξης έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα δημιουργείται στους πολίτες το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι.


Θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν επαρκή; Ποιες είναι οι μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης; Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσαν να στηριχθούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες;


     

Απ. Δυστυχώς Τάσο, εδώ και δεκαετίες η ΕΕ δεν μπόρεσε να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια, Πάμε όμως στα δικά μας. Τέτοιου είδους ενεργειακή κρίση είχαμε να αντιμετωπίσουμε πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Και δεν είναι εύκολο, όταν για σχεδόν μισό αιώνα ζεις μια κανονικότητα, ξαφνικά να βρεθείς αντιμέτωπος με μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Και μάλιστα σε μια περίοδο, που έχεις ξεκινήσει μια σταδιακή στροφή σε ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, δηλαδή σε ανανεώσιμες πηγές.


       Σίγουρα η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά της ενέργειας. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο – σύμφωνα με την πρότασή του - η Κυβέρνηση θα πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Και θα βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ερ. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων. Έτσι, εξειδικεύοντας στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας, οι αγρότες – παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι καλούνται ν’ ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των βασικών «εργαλείων» του επαγγέλματός τους, όπως τα λιπάσματα, τα φάρμακα και τις ζωοτροφές. Οι ανατιμήσεις αυτές σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική κατάσταση αλλά και την απώλεια μεγάλου μέρους  της περσινής παραγωγής λόγω παγετού συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.


Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τους παραγωγούς μας; Τα κρίνετε επαρκή;


 


Απ. Φυσικά η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει άμεση επίπτωση στο κόστος παραγωγής αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα από την παραγωγή, ως την κατανάλωση. Ασφαλώς, οι πρώτες παρεμβάσεις που έγιναν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως: Η επιστροφή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου- που είχε καταργηθεί το 2016- και που με πρότασή μου επεκτάθηκε σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στην αναστολή του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που η προηγούμενη Κυβέρνηση την αύξησε από το 2,2% στο 10%. Στην στήριξη των κτηνοτρόφων με 50 εκατομμύρια. Στην επιδότηση κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Στη μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές… Είμαι δε απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.


Επειδή Τάσο αναφέρεσαι στον περσινό παγετό να θυμίσω ότι για πρώτη φορά δόθηκαν προκαταβολές και εξόφληση στο ακέραιο με δίκαιες αποζημιώσεις. Να προσθέσω ότι ο Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, ενίσχυσε τον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια που οφείλονταν από το 2010 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


Υπάρχει όμως και μια εκκρεμότητα. Αφορά τους δενδροκαλλιεργητές που από τον ίδιο παγετό υπέστησαν ζημιές στο προανθικό στάδιο. Είχα εξ αρχής επισημάνει ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από πλευράς ΕΛΓΑ δεν ήταν η ενδεδειγμένη και, δυστυχώς, δικαιώθηκα εκ των πραγμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι θα δρομολογηθούν λύσεις πάνω στις προτάσεις που έχω καταθέσει, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που ήδη έχουν πρόβλημα επιβίωσης.


 


Ερ. Τελευταία γίνεται, όλο και πιο συχνά, λόγος για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου φορέα (ΣΔΙΤ) σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς, που ακούγεται, είναι και το αγροτικό νερό. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα βάρη στους παραγωγούς και κατ’ επέκταση στην παραγωγή και όλη τη μετέπειτα αλυσίδα. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σ’ ένα τέτοιο σενάριο;


 


Απ. Είναι βέβαιο ότι στο εγγύς μέλλον μαζί με την κλιματική κρίση θα αντιμετωπίσουμε και την κρίση στο νερό που, πέραν από πηγή ζωής, αποτελεί και το καταλύτη για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Και αυτό προϋποθέτει σημαντικά έργα για τη συλλογή και την αποταμίευσή του. Γι’ αυτό ως Υπουργός είχα κάνει το Μέτρο-Πρόγραμμα 4.3.1. για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, ταμιευτήρων, αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων, προϋπολογισμού 436 εκατομμυρίων. Πέραν δε αυτού εκχώρησα – για πρώτη φορά – το 2014 1δις 800 εκατομμύρια στην Αυτοδιοίκηση για συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων μικρά αρδευτικά έργα.


Όσον αφορά στα έργα που θα γίνουν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα έργο υποδομής Αγροτικής Ανάπτυξης που θα υλοποιηθεί μέσω αυτού του Προγράμματος δεν θα παραδοθεί σε ιδιώτες. Άλλωστε θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0. χωρίς κανένα κόστος  για τους αγρότες, καθώς και για την κατασκευή, για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, οι πληρωμές θα γίνονται από το Δημόσιο. 


 


 


    


Ερ. Ως Βουλευτής και πρώην Υπουργός έχετε συμβάλλει καθοριστικά σε διάφορα θέματα του τόπου και ειδικότερα του Νομού μας. Παρατηρώντας κανείς τις δράσεις σας βλέπει έναν άνθρωπο αεικίνητο, με καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τους πολίτες και τις κοινότητές τους. Ποιες παρεμβάσεις «τρέχετε» αυτό το διάστημα;


 


Απ. Θα ξεκινήσω με το Φράγμα Αλμωπαίου, το μεγαλύτερο αρδευτικό φράγμα στην Ελλάδα, έργο τεράστιας σημασίας για το Νομό μας και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη: Άρδευση πάνω από 150.000 στρεμμάτων αλλά και σημαντικό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα ακόμη και σε περιοχές που δεν θα αρδευτούν άμεσα, με τεράστια περιβαλλοντική συνεισφορά, αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών κατά μήκος της Περιφερειακής Τάφρου 66. Δημιουργία χώρων αναψυχής γύρω από την λίμνη η οποία θα προκύψει από το φράγμα. Και το σημαντικότερο: Με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα του το έργο θα ¨ρίξει¨ στην οικονομία του Νομού γύρω στα 500 εκατομμύρια και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Με αυτό το έργο έχω ταυτιστεί και ως βουλευτής και ως Υπουργός και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη.


Επίσης, τον οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας που βρίσκεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες, αφού πέρασε μέσα από συμπληγάδες εμποδίων, σκόπιμων καθυστερήσεων, ενός τεράστιου σκανδάλου με την υφαρπαγή 120 εκατομμυρίων – και όχι μόνον – που προορίζονταν για την κατασκευή του και, τελικά, δρομολογήθηκε με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού που ενημερώθηκε λεπτομερώς σε συνάντηση που είχα μαζί του το 2017. Σ’ αυτό το σημείο να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι οι μελέτες για το έργο ήταν ώριμες από το 2012. Και αυτό το επιβεβαιώνουν τρεις Υπουργοί – ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.  


Έχουμε και τα Δικαστικά Μέγαρα Έδεσσας και Γιαννιτσών, το Αθλητικό Κέντρο Έδεσσας, το Νηπιαγωγείο Προμάχων, το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, το Ναυταθλητικό Κέντρο του Λουδία….


Πέρα από αυτά έχουμε και μια σειρά άλλων θεμάτων και εκκρεμοτήτων που ¨τρέχουμε¨ όπως τις διακατεχόμενες εκτάσεις, "έργα στους Δήμους, καθώς και ζητήματα υγείας, κοινωνικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, αγροτικά κλπ.   

 

Ερ. Δεδομένου ότι η παρούσα κυβερνητική θητεία οδεύει προς το κλείσιμο τού κύκλου της θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι προσωπικές σας προθέσεις. Θα είστε ξανά υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα;


 


Απ. Ασφαλώς και θα είμαι. Οι συνθήκες επιβάλουν να παρακολουθώ βήμα με βήμα την εξέλιξη στα έργα που με μύρια βάσανα έχουν δρομολογηθεί. Να παρεμβαίνω σε οποιοδήποτε πρόβλημα που ενδεχομένως θα παρεμβληθεί. Θεωρώ ότι η πολυετής εμπειρία με την οποία με έχει ¨οπλίσει¨ η εμπιστοσύνη του λαού της Πέλλας είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Δεν προσδόκησα ποτέ και δεν αποκόμισα από την πολιτική οφέλη άλλα εκτός από την μεγάλη ικανοποίηση να υπηρετώ τα συμφέροντα του Νομού μας και των ανθρώπων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more