Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Στ. Φουντουκίδης: Παρουσίασε πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα για τον Δήμο Πέλλας





Εξέπληξε για άλλη μια φορά ο γνωστός δικηγόρος Στάθης Φουντουκίδης που ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει τον Δήμο Πέλλας ως υποψήφιος Δήμαρχος. Ο κος Φουντουκίδης παρουσίασε πλήρες πρόγραμμα για τον πολιτισμό τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συστέγαση όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης των Γιαννιτσών σε δημοτικό κτήριο. Ακόμη αναφέρθηκε σε ένα αντάμωμα πανελλαδικής εμβέλειας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

 Διαβάστε παρακάτω τις προτάσεις του:

Προτάσεις για τον πολιτισμό

Μετά από συζητήσεις που είχαμε με εκπροσώπους πολιτιστικών σωματείων, καταλήγουμε στα εξής σημεία, που αποτελούν βασικές μας προτάσεις για την πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου Πέλλας.

Φυσικά, πολιτιστική αναβάθμιση δίχως την εύρυθμη λειτουργία των συλλόγων, δεν μπορεί να υπάρξει. Συνεπώς, κάποιες από τις προτάσεις μας, αφορούν στην καλύτερη συνεργασία Δήμου-συλλόγων, όπως:

1. Συστέγαση όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης των Γιαννιτσών που επιθυμούν σε δημοτικό κτίριο στο οποίο θα υπάρχουν χώροι διδασκαλίας και ιματιοθήκης. Ο χώρος αυτός θα λειτουργεί και ως άτυπο λαογραφικό μουσείο. Τα σωματεία εκτός Γιαννιτσών επίσης εφόσον έχουν πρόβλημα στέγασης και επιθυμούν, θα στεγαστούν σε δημοτικούς χώρους.

2. Οι χώροι αυτοί δεν αρκεί να υπάρχουν, αλλά να είναι και λειτουργικοί. Ως Δήμος θα παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη.

3. Ετήσια συγκέντρωση όλων των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Θα γίνεται συζήτηση για τα προβλήματα που τους απασχολούν, τις πιθανές λύσεις, ενώ θα υπάρχει συνεννόηση για να μην συμπέφτουν, όσο αυτό είναι δυνατό, εκδηλώσεις.

4. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συλλόγων από την δημοτική αρχή. Δεν μπορεί αλλού να γίνονται χάρες και αλλού να υπάρχουν κλειστές πόρτες.

5. Υποστήριξη των συλλόγων μας που εξάγουν τον πολιτισμό μας σε άλλα μέρη ή φιλοξενούν συλλόγους στον δήμο μας. Η πολιτισμική εξωστρέφεια είναι σημαντική για εμάς.

Πέρα όμως από τη βελτίωση της λειτουργίας των συλλόγων, επιπρόσθετα σε όσα ήδη πραγματοποιούνται, προτείνουμε:

5. Πανελλήνιο αντάμωμα συλλόγων γηγενών Μακεδόνων στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι σε αντάμωμα γηγενών Μακεδόνων, επειδή η Πέλλα έχει μια ειδική σημειολογία. Προφανώς δεν αποκλείουμε, αντίθετα θα ενισχύσουμε, αντίστοιχες δράσεις από όλους.

6. Διοργάνωση ενός καλοκαιρινού, παγκόσμιου φεστιβάλ πολιτισμού στον παραδοσιακό οικισμό της Κρώμνης. Αντίστοιχα, διοργάνωση χειμερινού, παγκόσμιου φεστιβάλ στο πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών

6. Διοργάνωση διημέρου πολιτιστικού πανηγυριού από όλους τους συλλόγους του δήμου στον χώρο της λαϊκής αγοράς, όπου κάθε σύλλογος θα έχει από ένα περίπτερο που θα μπορεί να παρουσιάσει την ιστορία του,τους χορούς του και διάφορα παραδοσιακά δρώμενα

7. «Πολιτιστικός Αύγουστος» με την διοργάνωση συναυλιών από διάφορα τοπικά συγκροτήματα στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων

8. Από τον Ιούνιο μέχρι την λήξη της εμποροπανήγυρης θερινός κινηματογράφος 2 φορές την εβδομάδα αποκλειστικά με ταινίες για παιδιά, για τους μικρούς μας δημότες

9. Επέκταση του θερινού κινηματογράφου και στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων

10. Πολιτιστική και πολιτισμική αδελφοποίηση με τους δήμους Βεργίνας και Δίου ώστε να λειτουργήσει τουριστικά το τρίπτυχο Πέλλα -Βεργίνα-Δίον.

11. Πολιτιστική προβολή της αρχαίας Πέλλας ως γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

12. Διοργάνωση διήμερου «ανοικτού πολιτισμού» με υπαίθριες δράσεις από ζωγράφους, μουσικούς, χορευτές κλπ

Στόχος μας ένας Δήμος εξωστρεφής, που θα εξάγει πολιτισμό και θα διατηρεί άριστη συνεργασία με τους συλλόγους, ώστε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας και να διατηρήσουμε τον πλούσιο πολιτισμό και λαογραφία μας.

Άλλωστε, αυτό που συναρπάζει σε σχέση με τον Δήμο μας είναι ότι από μια όμορφη ανομοιομορφία δημιουργήσαμε μια υπέροχη και λειτουργική ομοιογένεια. Όλοι μαζί, γηγενείς Μακεδόνες, πρόσφυγες όλων των ειδών, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι κλπ, ζούμε, αναπτυσσόμαστε και δημιουργούμε σε αρμονία, διατηρώντας ο καθένας τα ήθη και έθιμα του.

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more