Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Παρά το θερμό Εδεσσαϊκό καλοκαίρι, οι ειδήσεις θα βγουν το φθινόπωρο..

 Βρισκόμαστε 1,5 χρόνο περίπου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κάθε μέρα που περνάει το προεκλογικό σκηνικό στον Δήμο Έδεσσας αρχίζει να… φουντώνει.Τον Αύγουστο του 2023 θα πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια και οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα του Οκτωβρίου του 2023. Πρόσφατα όμως οι δημοτικές αρχές και οι αντιπολιτεύσεις συμπλήρωσαν 3 χρόνια από τις εκλογές του 2019.


Με βάση τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα, δεδομένη είναι η πρόθεση του δημάρχου Δημήτρη Γιάννου να διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του από τον λαό της Έδεσσας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με άτομα που το 2019 όχι μόνο δεν ήταν ψηφοφόροι του, αλλά κάποιοι εξ αυτών ήταν και υποψήφιοι με άλλα σχήματα -στάση που δείχνει τη διάθεση για διεύρυνση του εκλογικού του κοινού. Άλλωστε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας υπάρχουν κάποιοι ανεξάρτητοι. 

Την ίδια ώρα η κουβέντα στις τάξεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης βρίσκεται και αυτή σε εξέλιξη, με στόχο να διερευνηθεί εάν μπορεί να συγκροτηθεί ένα μέτωπο από τις λεγόμενες “προοδευτικές δυνάμεις” της πόλης, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τα ηνία του δήμου. Παρότι όλοι ξεκινούν με διάθεση συνεργασίας, όταν η συζήτηση φτάνει στον επικεφαλής όλα κολλάνε.

Από την μια ο κος Τσεπκεντζής δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει τίποτα άλλο εκτός από το να είναι ο ίδιος επικεφαλής. Από την άλλη ο κος Ρυσάφης επιθυμεί και αυτός να ηγηθεί της παράταξης του. Φαίνεται ότι τα παθήματα του 2014 και του 2019 δεν έγιναν μαθήματα. 

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες για προβλήματα στον συνδυασμό του Δημάρχου με Δημοτικούς συμβούλου που φέρονται δυσαρεστημένοι ενώ φαίνεται ότι και ο κος Γιάννης Μουράτογλου ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Κάποιοι λένε πως το ίδιο βέβαια είχε πει και το 2018... Αλλά το 2019 ήταν υποψήφιος. 

Το νέο που φαίνεται στον ορίζοντα έχει να κάνει με ανησυχούντες πολίτες από διάφορους χώρους που προσδοκούν να δημιουργήσουν ένα συνδυασμό γέφυρα, ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή και σταθερή λύση για την επόμενη μέρα. Το πρόσωπο στο οποίο συγκλήνουν είναι ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σόντρας που αντικειμενικά διαθέτει όλα αυτά τα προσόντα ώστε να ηγηθεί ως μια μεταβατική λύση πενταετούς θητείας και ταυτόχρονα να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα μέσα από τον νέο συνδυασμό.  

Η άποψη για αυτή την λύση έχει επικρατήσει στο βωμό πως οι σημερινοί συνδυασμοί δείχνουν ανύμποροι να κάνουν την ανατροπή. Ο κος Σόντρας δεν κρύβει την πρόθεση του να ηγηθεί αν και δεν έχει εκφραστεί δημοσίως. 


Συνομιλίες γίνονται και από άλλη ομάδα της πόλης, που αποτελείται από ενεργούς πολίτες προερχόμενους από τον συντηρητικό χώρο, χωρίς όμως να έχουν οργανωμένη κομματική δραστηριότητα με κεντρικό πόλο τους Άλκη Νουσηκύρου και Χρήστο Τσιβόγλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και υποψήφιος Δήμαρχος Έδεσσας το 1998,2002 και 2006 Ιορδάνης Τσώτσος, είχε δηλώσει παρών αναφορικά με τις εκλογές του 2023. Μια συνέντευξη που είχε δοθεί στην εφημερίδα μας. 
Όπως φαίνεται οι διεργασίες θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, με αρκετούς να συνομιλούν με περισσότερους από έναν επίδοξους υποψηφίους. Δύσκολα πάντως θα έχουμε ξεκάθαρες ανακοινώσεις πριν τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο γιατί όλα είναι συνάρτηση και όσων συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και γιατί δεν έχει αποκλειστεί ακόμα η παράταση της θητείας των δημάρχων κατά ένα χρόνο. Καλό καλοκαίρι λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more