Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Το πρόβλημα με τους εργάτες και οι τιμές σε Ροδάκινο και Κεράσι


Στο ζενίθ βρίσκονται οι αγροτικές καλλιέργειες της Πέλλας αυτή την εποχή. Για τους επόμενους δυόμησι μήνες, στο αγρόκτημα της Πέλλας οι αγρότες μας θα κάνουν την συγκομιδή στο κεράσι και στο ροδάκινο. Ήδη τα πρώτα πρώιμα κεράσια έχουν μαζευτεί. Αγωνία υπάρχει για τα τερτίπια του καιρού αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χέρια, ή οι αλλοδαποί εργάτες έχουν αυξήσει το κασέ τους με αποτέλεσματα οι καλλιέργειες να γίνονται ασύμφορες. 

Το κεράσι 
Με χαμηλή ζήτηση και πτώση της τιμής ξεκίνησε η σεζόν για το κεράσι στην Πέλλα. Προβλήματα όμως, στην εμπορία αντιμετώπισε και το σπαράγγι.

Ειδικότερα, με την έναρξη της συγκομιδής κερασιού επικρατεί ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, καθώς η είσοδος του προϊόντος στην αγορά δεν συνοδεύτηκε με το αναμενόμενο ύψος τιμών για τους παραγωγούς.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης να δοκιμάζουν τις αντοχές των παραγωγών (αύξηση κόστους παραγωγής), η εν λόγω εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στην γεωπολιτική κρίση και στη διατάραξη των ισορροπιών, που προκαλεί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, οι οποίοι σταδιακά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
παρόμοιο πρόβλημα διάθεσης προϊόντος και χαμηλής τιμής αντιμετώπισαν και οι καλλιεργητές σπαραγγιού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η φετινή χρονιά διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στους παραγωγούς. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβει δράση καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η τιμή στα καλής ποιότητας κεράσια είναι γύρω στα 2 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα κινούνται από 1.30 έως 1.50 που με την ακρίβεια που υπάρχει και έχει φέρει τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής, την κάνει ασύμφορη. 

Το ροδάκινο
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η σεζόν για τα ροδάκινα, ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα νεκταρίνια.

υγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, οι εξαγωγές ροδάκινων ξεκίνησαν αυξημένες κατά 25,4% φτάνοντας τους 2.291 τόνους (ήταν 1.828 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι).

Την ίδια στιγμή τα νεκταρίνια ήταν μειωμένα κατά 32,1% φτάνοντας τους 359 τόνους (ήταν 529 πέρσι).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες κατά 11,9% φτάνοντας τους 6.542 τόνους και των βερίκοκων κατά 50,7% αγγίζοντας τους 4.566


Μειωμένες κατά 18,1% φτάνοντας τους 62.996  τόνους (74.992 τόνοι ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο) είναι οι εξαγωγές των καρπουζιών.

Για άλλη μία χρονιά, συνεχίζεται το ιστορικό ρεκόρ για τις φράουλας, με τις ποσότητες για την περίοδο 1/1 έως 9/6/2022 να ανέρχονται σε 69.984 τόνους (αύξηση 10,8%) έναντι των 63.158 τόνων, που ήταν πέρυσι.

Μείωση για ντομάτα

Αντίστοιχα οι εξαγωγές ντομάτας την περίοδο 1/1-2/6/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά 23,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Να σημειωθεί ότι το 76,3% και 8,6% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα

Παράλληλα οι εισαγωγές ντομάτας από 1/5 έως 9/6/2022 ανήλθαν σε 1.824 τόνους εκ των οποίων και οι 372 τόνοι ήρθαν από την Αλβανία, 409 τόνοι από την Τουρκία και 372 τόνοι από την τόνους. 


Ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή

Το μέγεθος της τυχόν ζημιάς που έχει προκληθεί στην ηρτημένη παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες, εκτιμά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι «η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας – με τις μέχρι σήμερα επικρατήσασες καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί –εκτιμάται ότι θα είναι μια κανονική χρονιά και θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2020 και οι εξαγωγές στο ύψος του 2020 (το 2021 είχαμε λόγω καταστροφών μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων)».

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής «θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο τρίμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)}, εκτιμά ο κ. Πολυχρονάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more