Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΣΕΑΣ Ν. Πέλλας: Ο πλούτος της Πέλλας είναι αδιαπραγμάτευτος! - Όλοι μαζί μπορούμε!



 Με τιμές γύρω στα 4 ευρώ πωλούνται τα κεράσια στο κέντρο των Αθηνών. Σε Μοναστηράκι, Πλάκα, Σύνταγμα και Ομόνοια οι τιμές πλησιάζουν λοιπόν τα 4 ευρώ. Στην παραπάνω τιμή θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι τιμές του παραγωγού, του μεσάζοντα, του εμπόρου και του τελικού  πωλητή.. Το οξύμωρο όμως είναι ότι δεν πρόκειται ούτε για κεράσια Πέλλας ούτε για κεράσια Ημαθίας αλλά για κεράσια Λαμίας και Λάρισας!!! Πλέον όλο και περισσότερες περιοχές βάζουν κεράσια με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθωρισμός αφενός που ρίχνει τις τιμές και αφετέρου κακη ποιότητα καθώς όλες οι περιοχές δεν κάνουν για το κεράσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κεράσια από το χωράφι της Πέλλας σήμερα φεύγει με 1 ευρώ ανά κιλό έως 1,5 σε Αλμωπία και Έδεσσα. Οι τιμές αυτές δεν έχουν σε καμιά περίπτωση καμία σχέση με τις τιμές που είχαν ακουστεί για 30 ευρώ το κιλό!!! Κατά τα φαινόμενα δεν θα έχουμε μια καλή χρονιά για τους αγρότες της Πέλλας. Εξάλλου καταστροφές προκάλεσαν στην περιοχή του κάμπου το έντονο χαλάζι που έπεσε  την Τρίτη το απόγευμα στην περιοχή των Γαλατάδων και της Κρύας Βρύσης. Ο  ΣΕΑΣ Νομού Πέλλας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά τη Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του, Καλλίπολη Σκύδρας, την Τρίτη 17/05/2022 ανακοινώθηκαν τα παρακάτω με την σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων εκπροσώπων οργανώσεων-συνεταιρισμών:

1) όσον αφορά τα ημερομίσθια των εργατών γης να κρατηθούν οι τιμές στα ίδια επίπεδα σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Ν. Πέλλας ( 30 ευρώ πρωινό και 10 ευρώ απογευματινό).

2) Με μεγάλη μας ικανοποίηση σας ανακοινώνουμε πως το φορολογικό των συνεταιριζόμενων αγροτών πήρε τον δρόμο του, μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας του ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ και της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΥΡΗΝΗΟΚΑΡΠΩΝ .

3) Οι συνέπειες των τελευταίων ετών δυστυχώς έχουν επηρεάσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Μας δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να επανεξετάσουμε τους τρόπους διακίνησης των προϊόντων μας. Το κόστος τις δενδροκαλλιέργειας είναι στα ύψη. Εάν δεν αποκτήσουν υπεραξία τα προϊόντα, τα φυσικά μας πρόσωπα θα καταστραφούν. Η διοίκηση του ΣΕΑΣ σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων, σας ενημερώνουν πως θα βρεθούν λύσεις για τα παραγόμενα προϊόντα των συνεταιριζόμενων αγροτών ( δωρεάν διάθεση – χυμοποίηση).

4) Με ικανοποίηση η Γ.Σ. των συν/σμών Πέλλας χαιρετίζει την εξαγγελθείσα απόφαση των βιομηχανιών για τιμή στα συμπύρηνα 0,33€-0,35€ κατά κιλό, βεβαίως η βιομηχανία πολύ σωστά με την τιμή αυτή και δικαιολογημένα ζητά ποιοτικά προϊόντα.

Δυστυχώς όμως από την ανακοίνωση αυτή της ΕΚΕ μέχρι σήμερα υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει ένας καταιγισμός αύξησης του κοστολογίου των παραγωγών μας, κι αυτό έχει να κάνει με τα λιπάσματα-φάρμακα-πετρέλαιο καθώς και με το εργατικό κόστος.
Ζητούμε από τις βιομηχανίες να τηρήσουν την εξαγγελία των 0,35€ με παράλληλη δέσμευση δική μας να τις προμηθεύσουμε με το δυνατόν καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Μέσα από την παραπάνω τιμή γίνεται αντιληπτό θα γίνουν οι κρατήσεις που πρέπει προκειμένου οι οργανώσεις να αντιμετωπίσουν το δικό τους αυξημένο λειτουργικό κόστος.

5) Μετά από πρωτοβουλία του ανιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Τζαμτζή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ, όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα της καρπόπτωσης 2022, σας ενημερώνουμε ότι έχει εκδοθεί δελτίο τύπου στις 15/05/2022 με θέμα « Σύσκεψη στην Π.Ε. Πέλλας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό και την καρπόπτωση».

Πλέον αποφασίστηκε στη Γενική συνέλευση του ΣΕΑΣ πως η Πέλλα θα έχει μια φωνή για το μέλλον της δενδροκαλλιέργειας.

Κλείνοντας, ο ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ θέλει να ευχαριστήσει τους Δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη, όλους τους βουλευτές της Πέλλας, για την συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουν για να αναδείξουν τα προβλήματα της δενδροκαλλιέργειας και συγχρόνως τον πλούτο της Πέλλας.

Με εκτίμηση,
η διοίκηση του ΣΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more