Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Σε κοντινές παραλίες αναμένεται να κάνουν τα μπάνια τους οι κάτοικοι της Πέλλας

 

Οι ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά… καίνε και τον τουρισμό

«Όνειρο» για λίγους φέτος οι μακρινοί προορισμοί!


• Βασικό εμπόδιο η τιμή της αμόλυβδης • Αμφίβολη η επιστροφή των απόδημων στα χωριά τους

PARALIA OMPRELA PAIDAKI

• Δυσβάστακτο είναι το οικονομικό φορτίο που έχουν επωμιστεί το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές, κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων τόσο σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όσο και στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν χτυπήσει κυριολεκτικά «κόκκινο»!

Και καθώς οδεύουμε προς το τέλος του Ιουνίου, οι διακοπές σε μακρινούς προορισμούς για τους περισσότερους μοιάζουν να μετατρέπονται φέτος σε ένα «όνειρο θερινής νυκτός», καθώς το κόστος της μετακίνησης έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα έξοδα που συνεπάγεται ένα μεγάλο ταξίδι, όπως ακτοπλοϊκοί ναύλοι, διόδια κλπ. το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, ενώ όποιοι δεν προνόησαν να κλείσουν εγκαίρως δωμάτια, μάλλον θα τα πληρώσουν πολύ ακριβά!

Κάπως έτσι, οι περισσότεροι κάτοικοι της Πέλλας αναμένεται να επιλέξουν κοντινές παραλίες για τα μπάνια τους, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι απόδημοι θα επιστρέψουν φέτος στα χωριά τους για θερινές διακοπές. Πιερία και Χαλκιδική θα έχουν την τιμητική τους. 

Εμπόδιο τα καύσιμα

Η ανάγκη των Ελλήνων για λίγες έστω ημέρες διακοπών, μετά από δύο δύσκολα καλοκαίρια λόγω κορωνοϊού, αποτυπώνεται και στις αιτήσεις για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, με τη συμμετοχή να σπάει κάθε ρεκόρ. 

Αναμφίβολα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα για φθηνές διακοπές σε αρκετούς συνανθρώπους μας. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι οι τιμές των καυσίμων που στερούν τη δυνατότητα μακρινών μετακινήσεων, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών βάζει βενζίνη με το… σταγονόμετρο, μόνο για να εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες. 

Οι τιμές των καυσίμων που στην περιοχή μας αγγίζουν τα 2,5 ευρώ το λίτρο, είναι ο «νούμερο ένα» ανασταλτικός παράγοντας για μακρινές αποδράσεις, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα διόδια, τα τσουχτερά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εάν η επιλογή είναι τα νησιά του Αιγαίου και φυσικά η διαμονή και το φαγητό. 

 Ακριβά τα δωμάτια

Στο μεταξύ, όσοι δεν έκλεισαν νωρίς δωμάτια μάλλον θα τα… χρυσοπληρώσουν, καθώς οι τιμές σε όλη τη χώρα είναι κατά μέσον όρο 30% ακριβότερες σε σχέση με το 2019 εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια αλλά και του πληθωρισμού εν γένει. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι συμφωνίες με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού για τις φετινές διακοπές έγιναν στις αρχές του περυσινού φθινοπώρου και καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει το εύρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα μεταφορικά κόστη, οι επιχειρήσεις τιμολογούν τα εναπομείναντα διαθέσιμα δωμάτιά τους για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου πολύ ακριβότερα προκειμένου να αντισταθμίσουν τις συμφωνίες κάτω του σημερινού κόστους που έγιναν το φθινόπωρο. 

Διευρύνεται η σεζόν

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας, πέραν των υψηλότερων τιμών που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό και από τα αυξημένα μεταφορικά κόστη λόγω εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, προκαλεί και ευρύτερες δομικές μετατοπίσεις της τουριστικής δραστηριότητας. Μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό προσφεύγουν σε προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικά οφέλη για τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Επιλέγουν δε ημερομηνίες διαμονής που μπορεί να έχουν χαμηλότερο κόστος, διευρύνοντας σταδιακά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Τι θα κάνουν οι απόδημοι;

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι και οι περισσότεροι κάτοικοι της Πέλλας φέτος θα αρκεστούν στις κοντινές παραλίες για τα μπάνια τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν να μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Εξάλλου, το ράλι τιμών στα καύσιμα αναμένεται να επηρεάσει και τα χωριά της Πέλλας , καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί απόδημοι δεν θα καταφέρουν να επισκεφθούν τις πατρογονικές τους εστίες. 

Αν και είναι ακόμη νωρίς, αφού συνήθως μετά τις 20 Ιουλίου παρατηρείται αύξηση της επισκεψιμότητας στα χωριά, με αποκορύφωμα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, οι μόνιμοι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι οι απόδημοι από την Αθήνα και άλλα μακρινά αστικά κέντρα δεν θα πάρουν την απόφαση φέτος να επιστρέψουν, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί, με αποκορύφωμα βέβαια τα καύσιμα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more