Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΡΑΛΙ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ!

 

Οι συνεχείς ανατιμήσεις «γονάτισαν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις…


Καλπάζουν καθημερινά οι αυξήσεις και η Κυβέρνηση σπεύδει να λάβει μέτρα «εξπρές» για να προλάβει κατάρρευση 


BENZINH KAYSIMA ANTLIES

• Οι 300.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το απόγευμα και αυτές μόνο για όσους είχαν λήγοντα ΑΦΜ σε 1 ή 2, για την επιστροφή χρημάτων από την επιπλέον χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της  ρήτρας αναπροσαρμογής,  δείχνει  το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά από τις συνεχόμενες αυξήσεις από τον περασμένο χειμώνα μέχρι και σήμερα. 

Από χθες το απόγευμα δόθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων και για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 3 και 4, οπότε ο αριθμός θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο και δεν αποκλείεται στο τέλος του μήνα να ξεπεράσουν ακόμη και τα 2 εκ. όσοι προσμένουν μικρή ελάφρυνση της τεράστιας επιβάρυνσης που επωμίστηκαν. 

To κόστος της ηλεκτρικής  ενέργειας είναι ο ένας από τους δύο καθημερινούς «πονοκέφαλους» των καταναλωτών. Ο άλλος έχει να κάνει με την εκτίναξη των καυσίμων, στα οποία επίσης έχει χαθεί ο έλεγχος, «γονατίζοντας» όσους πρέπει να μετακινούνται συχνά, τα μεταφορικά αυξάνουν το κόστος παραγωγής και  θέτοντας  ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων αντιμέτωπο με ζητήματα βιωσιμότητας. 

Τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια, όσο και για τα καύσιμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία ασφαλών προβλέψεων για την επόμενη χρονική περίοδο. Οι αγορές  είναι ιδιαίτερα «νευρικές» και επηρεάζονται άμεσα και σχεδόν πάντα ανοδικά ακόμη και από μεμονωμένα συμβάντα. Αν και στην ηλεκτρική ενέργεια με τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, διαφαίνεται μια ελπίδα τεχνητής συγκράτησης της τιμής, στα καύσιμα όποιος σχεδιασμός και αν γίνεται τη μία ημέρα, «τινάζεται στον αέρα» τις επόμενες. 

«Καίει» η αμόλυβδη στην Πέλλα

Τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να υπάρχει μια σχετική στασιμότητα των τιμών, όμως ο κίνδυνος για εκτίναξη της αμόλυβδης στα επίπεδα των 3 ευρώ παραμένει. Και οι εκτιμήσεις περί μικρής αποκλιμάκωσης της τιμής που είχαν γίνει χθες  προς το παρόν δεν φαίνεται να επαληθεύονται, καθώς σε πολλά πρατήρια -και στο νομό Πέλλας- η τιμή έχει ξεπεράσει τα 2, 5 ευρώ το λίτρο, με την ανώτερη που καταγράφεται στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης να ανέρχεται σε 2,539 ευρώ με χθεσινή ανάρτηση, ενώ υπάρχουν πρατήρια με ακόμη υψηλότερη που αφορούν όμως παραλαβές προηγούμενων ημερών. Σε ένα μεγάλο αριθμό πρατηρίων η τιμή κινείται λίγο πάνω από τα 2,4 ευρώ, τιμή ασφαλώς επίσης πολύ υψηλή για τα «βαλάντια» των νοικοκυριών. 


Περιορισμένοι πόροι 

Οι διαθέσιμοι πόροι βέβαια της Κυβέρνησης είναι περιορισμένοι και εκτός όλων των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που δεν επιτρέπουν νέα οικονομικά ανοίγματα, Μέχρι τώρα πάντως από  το Νοέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο,  είχε διαθέσει, κυρίως από τα έσοδα από το Ταμείο των Ρύπων, περίπου 4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Τις τελευταίες ημέρες έχει ενεργοποιήσει τις δύο από τις τρεις φάσεις της μεγάλης παρέμβασης στα τιμολόγια του ρεύματος. 

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη  η αυξημένη επιδότηση για καταναλώσεις και πάνω από 300MWH για τον Μάϊο και τον Ιούνιο και από την 1η Ιουλίου, μπαίνει σε λειτουργία και η τρίτη φάση του σχεδίου,  με την οποία θα  γίνει έμμεση αναστολή,  της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Με το Fuel Pass 2 και την επέκταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ ως το τέλος τους χρόνου για την εστίαση,  τον τουρισμό,  τις μεταφορές, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού,  εξαντλείται και ο πρόσθετος "δημοσιονομικός χώρος" των περίπου 500 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από τα έσοδα το πρώτο μισό του χρόνου. 

Επιταγή «ακρίβειας» 

Η ακρίβεια όμως στα καθημερινά είδη ανάγκης «τσακίζει» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα ευάλωτα νοικοκυριά και ήδη στην Κυβέρνηση εξετάζεται και ένα ακόμη πρόσθετο μέτρο για την οικονομική τους ενίσχυση, αντίστοιχη αυτής της "επιταγής ακρίβειας" των 200 ευρώ, που θα κάλυπτε ένα μέρος της ακρίβειας από το ράφι των σούπερ μάρκετ. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όμως από τη στιγμή που άρχισε να δημοσιοποιείται ως πρόθεση, το πλέον πιθανό είναι να μετουσιωθεί και σε πράξη. Η «μάχη κατά της ακρίβειας» δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα όμως ενόσω διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενόσω δεν επανέρχονται σε φυσιολογικά πλαίσια οι τιμές ενέργειας. Η ανησυχία δε θα μεγαλώνει όσο θα πλησιάζουμε προς το χειμώνα και θα απαιτείται αυξημένο κόστος για τη θέρμανση, η οποία από τώρα αποτελεί έναν… εφιάλτη για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more