Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Συμβουλές του ιατρού Θ. Φελέκη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού....

 


Με αφορμή την ζέστη, που φτάνει στα όρια του καύσωνα, ο Ειδικός Παθολόγος Θεόδωρος Φελεκης, ενημερώνει τον κόσμο τι πρέπει να προσέχει.

"Δραττοντας της εποχης , καλο θα ειναι να υπενθυμισουμε καποια πραγματα χρησιμα για την υγεια μας.
Το καλοκαιρι παρατηρειται μια μεταβολη της αρτηριακης πιεσης , που συνηθως οδηγει σε πτωση αυτης.
Η αγγειοδιαστολη και η εφιδρωση( απωλεια νατριου) , ως αντιδραση του θερμορυθμιστικου μηχανισμου του οργανισμου , μπορει να οδηγησει σε υποταση και αφυδατωση , ιδιως ατομα που λαμβανουν διουρητικα φαρμακα. Καλο θα ειναι , σε συννενοηση με τον θεραποντα ιατρο , να γινει οπου χρειαζεται η αναγκαια τροποποιηση της αγωγης.
Βεβαια η υποταση και η αφυδατωση χρησιμο ειναι να αποφευχθουν ιδιως σε ατομα μεγαλης ηλικιας και υψηλου καρδιαγγειακου-θρομβοεμβολικου κινδυνου ( ασθενεις με στεφανιαια νοσο , αγγειακο εγκεφαλικο επεισοδιο ,σακχαρωδη διαβητη χρονια νεφρικη νοσο , διαλειπουσα χωλοτητα ,αυτοανοσα νοσηματα , κακοηθειες ..κ.τ.τλ. . Επισης το καλοκαιρι αυξανονται κατακορυφα τα κρουσματα ηλιακου εγκαυματος και μελανωματος .Ατομα με ευαισθητο δερμα ( μωρα , ενηλικες με ανοιχτοχρωμη επιδερμιδα , πολλους σπιλους) θα πρεπει να αποφευγουν την εκθεση στον ηλιο , ιδιως 11.00 πμ -16.00 μμ , και να χρησιμοποιουν αντηλιακο με υψηλο δεικτη προστασιας.
Το μελανωμα ειναι μια κακοηθεια του δερματος που , ειτε . αναπτυσσεται de novo , ειτε , αναπτυσσεται επι εδαφους προυπαρχοντος σπιλου. Τα γενικα μετρα προστασιας , η χαρτογραφηση των σπιλων ( απο ειδικο δερματολογο ) και ο αυτοελεγχος για αλλαγη χρωματος , μεγεθους , υφης ή και αιμορραγιας ειναι απαραιτητος.
Τελος για τις ημερες με πολυ υψηλη θερμοκρασια, που μας επισκεπτεται συχνα τους καλοκαιρινους μηνες θα πρεπει να θυμομαστε : Αποφυγη εκθεσης στον ηλιο απο 11.00 πμ - 17.30. -Αποφυγη εργασιας και εντονης σωματικης . καταπονησης σε ανοιχτους χωρους -Αποφυγη καταναλωσης αλκοολ και μεγαλων και λιπαρων γευματων- Χρηση αντηλιακου , καπελου και ανοιχτοχρωμων ενδυματων - Παραμονη σε σκιερους και κλιματιζομενους χωρους- Προσληψη χυμων , νερου και ελαφρων γευματων. -Εντονη καταβολη , κεφαλαλγια , ταση προς εμετο , υπερπυρεξια , σπασμοι , ολιγουρια ,διαταραχη νοητικων λειτουργιων ,συγχυση , πτωση αρτηριακης πιεσης , ταχυκαρδια ΑΠΑΙΤΟΥΝ αμεση επαφη με τον θεραποντα ιατρο... . Φρονιμη ειναι , η τακτικη επικοινωνια με ηλικωμενα ατομα , για ενημερωση , οταν βρισκομαστε μακρια..." -Υ.Γ. 1 .. αντιστοιχη πρεπει να ειναι και η μεριμνα μας για διποδα-τετραποδα κατοικιδια που τυχον διαθετουμε...Μετα τιμης και ευχομενος ενα ομορφο καλοκαιρι σε ολους...αλλωστε το Ελληνικο Καλοκαιρι ειναι αξιοζηλευτο και ποθητο σε ολο τον πλανητη ...!!! Φελεκης Θεοδωρος Ειδικος Παθολογος
(Το κείμενο, χωρίς τόνους, είναι αυτούσιο, έτσι όπως μας το έστειλε ο γιατρός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more