Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

30 Απριλίου οι πρώτες εκλογές, 28 Μάιου οι δεύτερες…

 


Τα σενάρια για το ΝΑΤΟ

 


Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και οι γκρίνιες

 

 

Μια αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φανέρωσε την ακριβή μέρα των εκλογών. Ο ίδιος ερωτήθηκε για εκλογές και ανασχηματισμό και αποκάλυψε πως δεν πρέπει να γίνει καμία κίνηση μιας και σε εννιά μήνες ποιος μπορεί να μάθε τα δεδομένα σε κάποιο Υπουργείο… Φυσικά η δήλωση αυτή φανέρωσε πλέον την ακριβή ημερομηνία: Ο Απρίλιος του 2023 θα είναι εκλογικός μήνας. Αυτό σημαίνει πως ο ίδιος και η Κυβέρνηση του θα έχει μπροστά του τον πολιτικό χρόνο ώστε στις δεύτερες εκλογές να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Αυτό θα γίνει μόνο αν τα οικονομικά δεδομένα ομαλοποιηθούν, αν υπάρξει νέα γενναία πτώση στην ενέργεια και πέσουν τα καύσιμα. Άλλωστε υπάρχουν σενάρια για πτώση της βενζίνης το  φθινόπωρο στο 1,50 στην βενζίνη ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,70 λεπτά!!!

Το μαξιλάρι από τα καύσιμα

Το Κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πως στα τέλη Οκτωβρίου που κλείνει οριστικά η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, θα υπάρχει αύξηση από την κατανάλωση καυσίμων μέσα από τον ειδικό φόρο τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι στόχος είναι από την 1 Νοεμβρίου έως και τις 15 Μαρτίου να επιδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 1,5 Δις ευρώ ώστε να βγει ο Χειμώνας. Αυτή τη φορά θα γίνει παρέμβαση στην αντλία της βενζίνης με πτώση του ειδικού φόρου καθώς και απευθείας επιδότηση στις επιχειρήσεις από 100 ευρώ το μήνα έως 500 για 5 μήνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από την 1 Ιανουαρίου του 2023 θα δοθεί για πρώτη φορά αύξηση στους συνταξιούχους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους άνω του 5%. Αυτό σημαίνει πως για μια γενναία αύξηση που θα μετρήσει.

Σε εκλογική ετοιμότητα

Ένα δεύτερο σχέδιο είναι η διατήρηση σε εκλογική ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας με περιοδείες σε ολη την Χώρα αλλά και  του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά όπου θα επισκεφτεί όλη την Χώρα και φυσικά και την Πέλλα. Ίσως να τον δούμε το φθινόπωρο όπου θα ανακοινώσει την έναρξη του μεγάλου έργου της οδικής σύνδεσης Έδεσσας-Θεσσαλονίκης καθώς και της κατασκευής του φράγματος Αλμωπαίου. Είναι δυο σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι φήμες για το ΝΑΤΟ

Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν οι φήμες για ενδεχόμενη μετακόμιση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλες και συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ για να αναλάβει την θέση του Γενικού Γραμματέα καθώς ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ  θα συμπληρώσει 9 χρόνια σε αυτή την θέση και είναι πολύ πιθανό τον Οκτώβριο  να αποχωρήσει από αυτή την θέση, μιας και η θητεία του λήγει μετά την διετή παράταση που του δόθηκε. Όλοι θεωρούν πως ο κύκλος του έχει κλείσει ενώ η τοποθέτηση ενός Έλληνα ενεργού πολιτικού θα είναι ένα μήνυμα απέναντι στην Τουρκία από πλευράς ΗΠΑ. Βέβαια δεν είναι μια απλή διαδικασία καθώς θα πρέπει να προταθεί από 29 Συμμαχικές Χώρες ενώ η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, επρόκειτο να ολοκληρώσει την πιο παραδοσιακή τετραετή θητεία το 2020. Και η απόφαση των συμμάχων να παρατείνουν τη θητεία του υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στις πρωτεύουσες των μεγάλων δυνάμεων - Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι. Έτσι η ενεργοποίηση ενός πολιτικού πρώτης γραμμής σε μια κρίσιμη περίοδο όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα δείξει την στροφή της Συμμαχίας στην ενεργή πολιτική και όχι την θεωρητική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζει ως μια λύση πρώτης γραμμής και σαν μια πολυτέλεια για την Συμμαχία.  Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σενάρια αλλά στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ. Τι θα γίνει όμως αν αποχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πολιτική; Σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που είναι το πρώτο κόμμα να εκλέξει τον επόμενο Πρωθυπουργό. Στην συνέχεια να διορίσει το νέο Υπουργικό συμβούλιο και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Φυσικά επειδή θα παραιτηθεί και την Προεδρία της ΝΔ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνουν εκλογές από την Βάση.  Δεν αποκλείεται να δούμε βέβαια τον ορισμό μεταβατικού Πρωθυπουργού για μερικούς μήνες μέχρι να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ηγηθεί των επόμενων Βουλευτικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση το φαβορί για την Πρωθυπουργία μπορεί να είναι ο Παναγιώτης Πικραμένος σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Χώρας τον Μάιο του 2012.  Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είναι ο αναπληρωτής του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η θέση δεν είναι μόνιμη, αλλά δημιουργείται κατά περίσταση και δεν έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Μπορεί να συνδυάζεται με συγκεκριμένο υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ή με την επίβλεψη τομέων της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η οικονομία. Σε ορισμένες περιστάσεις, έχουν συνυπάρξει ταυτόχρονα περισσότεροι από έναν αντιπρόεδρο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ B 2951/2019, ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέθεσε στον σημερινό Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, τις κάτωθι αρμοδιότητες:

·         η αναπλήρωση του Πρωθυπουργού σε απουσία ή κώλυμά του,

·         η εκπλήρωση οποιουδήποτε ειδικού έργου του αναθέτει ο Πρωθυπουργός.

 Σήμερα αν επιλεγεί η λύση εκλογής Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική ομάδα παίζει ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Α. Καραμανλής, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι 157 Βουλευτές της ΝΔ. Σε περίπτωση εκλογής από την βάση, διαδικασία που θέλει τουλάχιστον 2 μήνες για να οργανωθεί καταλήλως, υποψήφιοι μπορεί να είναι εκτός από τους παραπάνω, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει βέβαια ως αρνητικό το γεγονός ότι έχει ασυμβίβαστο για να εκλεγεί Βουλευτής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Οπότε αν εκλεγεί θα είναι εξωκοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο ότι πιστεύουν πως οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα ενώ αν υπάρχουν εξελίξεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ζητήσουν απευθείας εκλογές ώστε να κρίνει η κοινωνία ποιόν θέλουν για Πρωθυπουργό. Στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε χαμόγελα η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse που έδειξε πως η άνοδος του κόμματος, έστω και μικρή, συνεχίζεται σταθερά. Στο ΠΑΣΟΚ η πτώση κατά μία μονάδα χτύπησε ένα καμπανάκι για την πίεση που θα δεχτεί το κόμμα το επόμενο διάστημα λόγω της πόλωσης του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλάκης τελείωσε τη συγγραφή των οικονομικών προτάσεων και με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβούλιου (περίπου σε μία εβδομάδα) θα αρχίσει η διαβούλευση με τα στελέχη. Σχεδιάζεται επίσης μια μεγάλη εκδήλωση, ενδεχομένως στην Κρήτη, για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης του προγράμματος με τους πολίτες. Αν δεν υπάρξει τελικά εκλογικός αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβριο, κομματικές πηγές τονίζουν πως τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα γίνει το «ξαναζέσταμα» της κομματικής βάσης με σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες. Η προγραμματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Είναι δεδομένο πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την συγκρότηση ψηφοδελτίων όπου επιζητούν μεγάλη ανανέωση μιας και χρειάζεται να βοηθήσουν και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του Κόμματος ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κος Γκοτζίας, ο πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Καραμανλή κος Αντώναρος καθώς και ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Για τους δυο πρώτους έκανε και σχετική πρόταση ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιώργος Σγορούδης ο οποίος έκανε ανάρτηση στο facebook. Φυσικά και υπήρξαν αντιδράσεις που όμως θεωρούνται αδικαιολόγητες από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί διεύρυνση.

Πρώτες και δεύτερες εκλογές

Στο Κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν στις 30 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, δυο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Θεωρούν πως η πιο κατάλληλη ημερομηνία μιας οι πολίτες θα έχουν όλο τον χρόνο να κρίνουν την Κυβερνητική πολιτική. Η εκτίμηση αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία θα καταλήξει με το σύστημα της απλής αναλογικής από 110 Βουλευτές έως 130 Βουλευτές. Δεν θα μπει στην διαδικασία να σχηματίσει Κυβέρνηση ποντάροντας στις δεύτερες εκλογές και στην δική της αυτοδυμία. Την Δευτέρα αμέσως μετά τις εκλογές, Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου Κόμματος για να του αναθέσει διερευνητική εντολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα την χρησιμοποιείσει και την επιστρέψει άμεσα. Στην συνέχεια την εντολή θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας οποίος ενδέχεται να την χρησιμοποιήσει όπως έκανε και το 2012 χωρίς βέβαια να υπάρχουν πολλές ελπίδες να σχηματίσει Κυβέρνηση έστω και μειοψηφίας. Τέλος θα δοθεί εντολή και στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος ίσως προσπαθήσει να σχηματίσει Κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αποτύχουν την επομένη μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να διερευνήσει να μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Αν δεν τελεσφορήσουν αυτές οι ενέργειες, τότε θα ορκιστούν οι Βουλευτές, την ίδια μέρα θα εκλεγεί Προεδρείο της Βουλής και την ίδια μέρα η Βουλή θα διαλυθεί ώστε να σχηματιστεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση. ο Σύνταγμα της Ελλάδας, μετά την αναθεώρησή του το 1986, προβλέπει την υπηρεσιακή κυβέρνηση (χωρίς να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όρο), αλλά μόνο σε μία περίπτωση: όταν κανένα κόμμα δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε μετά από εκλογές είτε μετά την απαλλαγή της προηγούμενης κυβέρνησης από τα καθήκοντά της, λόγω παραίτησής της ή απόσυρσης της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αν κανένα κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και διαλύει τη Βουλή. Αν ούτε αυτό καταστεί δυνατόν, τότε αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιον θα διορίσει Πρωθυπουργό ανάμεσα στους Προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του.

Πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989. Σήμερα Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικράτειας είναι η κα Ευαγγελία Νίκα. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η κα Μαρία Γεωργίου και Πρόεδρος του Ελεκτικού Συνεδρίου είναι ο Ιωάννης Σαρμάς. Έτσι η πιθανή διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών με ενισχυμένη αναλογική θα είναι η Κυριακή 28 Μαΐου 2023.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more