Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Τεχνητές αναπνοές σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις από την επιδότηση στον ηλεκτρισμό!

 

Στενάζουν από τους  φουσκωμένους λογαριασμούς…


Στα 15 – 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα οι τελικές τιμές καταναλωτή για τον Αύγουστο • Πόσο ελαφρύνονται σπίτια, εμπορικά, αγρότες 


REYMA XRHMATA

 

Ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που κυριολεκτικά στέναξαν τους προηγούμενους μήνες από τους φουσκωμένους λογαριασμός ρεύματος επιχειρεί να δώσει η Κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού. 

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι νέες επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικού του Αυγούστου οι οποίες επεκτείνονται. Από αυτές προκύπτει ότι οι τελικές τιμές καταναλωτή για την κιλοβατώρα θα κυμαίνονται στα 15 – 17 λεπτά με την απορρόφηση των αυξήσεων να αγγίζει το 90% στους οικιακούς καταναλωτές και να είναι ακόμα υψηλότερη σε δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και ελαφρώς χαμηλότερη για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, η οποία όμως είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχει και συνέχεια.

Στο μεταξύ, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, η οποία αφενός θα είναι αυξημένη και αφετέρου θα δοθεί σε περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Οι επιδοτήσεις

Στα 337 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ορίστηκε η επιδότηση για όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τονίζει χθες πως «απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15 - 17 λεπτών».

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης, ενώ για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA, δηλαδή για εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Με αυτό το ποσό απορροφάται έως και το 80% της ανατίμησης.

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης, στους βιομηχανικούς καταναλωτές θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης, ενώ για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh. Συνολικά το κονδύλι των επιδοτήσεων θα φθάσει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ.

«Όλα είναι διαφανή…»

Σε 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του τόνισε χθες ο Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας πως ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο Υπουργός.

Πού πάει η κιλοβατώρα

Τι γίνεται όμως στο «μέτωπο» των προμηθευτών ενέργειας; Όπως ανακοίνωσαν χθες οι περισσότεροι, τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο διαμορφώνονται κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι τελικές τιμές καταναλωτή θα προκύψουν μετά την γνωστοποίηση των επιδοτήσεων της Πολιτείας, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495 ευρώ/kWh είναι το τιμολόγιο της «Ήρων» για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 ευρώ/kWh της «Protergia», ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. 

Υπενθυμίζεται πως, με βάση το νέο πλαίσιο, τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Όσο για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, αυτά θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Ανοίγει το Fuel Pass 2

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 που αφορά στην επιδότηση των καυσίμων. Η δεύτερη φάση θα έχει κάποιες διαφορές από την πρώτη, καθώς υπάρχουν νέα κριτήρια και δικαιούχοι.

Η πλατφόρμα, πάντως, θα είναι διαθέσιμη για αιτήσεις μέσα στην εβδομάδα και ο τρόπος θα είναι ο ίδιος με την προηγούμενη φορά. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στο vouchers.gov.gr, να επιλέξουν το Fuel Pass 2 και να μπουν στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα βάλουν τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet. Μετά την αίτηση, τα χρήματα θα μπουν σε τρεις εργάσιμες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση θα γίνει ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ, όπως και την πρώτη φορά.

Οι νέοι δικαιούχοι

Στο πρώτο επίδομα καυσίμων, δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Στο νέο Fuel Pass, ωστόσο, αναμένεται να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τα 45.000 ευρώ. 

Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά το τρίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος – Σεπτέμβριος και από την επιδότηση θα επωφεληθούν συνολικά 3,1 εκατ. δυνητικοί δικαιούχοι, οι οποίοι πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο.

…Και τα ποσά

Στο Fuel Pass 2 με ψηφιακή κάρτα στο κινητό οι δικαιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά, 70 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά, 60 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα και 80 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως αν επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα που δίνει το μπόνους 15 ευρώ, τότε θα λάβουν 85 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά, 55 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά, 45 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα και 65 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more