Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ..

 

Μόνο ένας στους δυο κατοίκους της Πέλλας θα πάει φέτος
Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 12%, οι τιμές σε καύσιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης τραβούν την ανηφόρα…

LOGARIASMOI KOMPIOYTERAKI

• «Φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζει η παρατεταμένη και με συνεχώς αυξητικές τάσεις ακρίβεια που έχει προκαλέσει η διεθνής ενεργειακή κρίση! Οι τιμές στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν… πετάξει, με τους καταναλωτές να βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα! Η αβέβαιη αυτή κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνει «κόφτης» και στις διακοπές, με τους περισσότερους να περιορίζονται σε μονοήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις και μάλιστα σε κοντινούς προορισμούς, αφού η τιμή της βενζίνης, όπως και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν φθάσει στα ύψη!

Ενδεικτική είναι η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σύμφωνα με την οποία το 48%, δηλώνει ότι δε θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Το 22% δηλώνει ότι θα κάνει, αλλά πιο περιορισμένα και μόλις 13% ότι θα κάνει όπως κάθε χρόνο.

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για διακοπές, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 17%, με την πλειοψηφία 35% να δηλώνει ότι θα μειώσει τη δαπάνη της πάνω από 35%. 

Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις φετινές διακοπές, για το 63% αποτελεί η μείωση εισοδήματος λόγω ανατιμήσεων των προϊόντων και για το 50% η μείωση εισοδήματος λόγω του κόστους ενέργειας. Το αυξημένο κόστος μεταφορικών με 52% αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό παράγονται και για το 23% το κόστος διαμονής.  

Στα ύψη ο πληθωρισμός!

Το ξέφρενο ράλι στις τιμές προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν φαίνεται ότι σύντομα θα ανακοπεί. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 12,1% για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια (!), με την ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να αφήνει έντονα τα σημάδια της στην ελληνική κοινωνία. 

Εκτός από την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν οι καταναλωτές και για τα βασικά αγαθά. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι μια πονεμένη ιστορία, αφού μέρα με τη μέρα οι τιμές των προϊόντων «τσιμπάνε» και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τις ετικέτες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι αυξήσεις φτάνουν το 117,7% στο φυσικό αέριο, το 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα το 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 45,6% στα καύσιμα.

Όσον αφορά στα τρόφιμα 24,9% ακριβότερα είναι τα έλαια, 15,9% το ψωμί και τα δημητριακά, 15% τα κρέατα και 11,3% τα λαχανικά.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μεταφορές με αεροπλάνο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 48,5% και οι μεταφορές με πλοίο με 20,4%. 

Οι συνεχείς ανατιμήσεις, όπως είναι αναμενόμενο, οδηγούν τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. 

Αναλυτικά οι αυξήσεις 

Αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 καταγράφονται σε:

- 12,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

- 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

- 4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

- 31,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

- 6,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

- 0,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

- 25,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

- 1,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, βιβλία.

- 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- 6,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

- 2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Ο μοναδικός κλάδος που καταγράφεται υποχώρηση στις τιμές είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών με πτώση 2,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more