Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!


 • Το στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά τόσο την Κεντρικής Μακεδονία και την Πέλλα όσο και γενικότερα τη χώρα μας. Να γίνουν δηλαδή αναπτυξιακές επενδύσεις με σεβασμό όμως στο φυσικό περιβάλλον που αποτελεί μοναδικό πλούτο και συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας.

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Αμυράς σε ημερίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που διεξήγαγε στα Γιάννενα η Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer - Stiftung e.V.. 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «γκρέμισμα» αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας από την Κυβέρνηση με στόχο να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα «απάτητα βουνά» με τη συμμετοχή 50 ακόμη ορεινών όγκων της χώρας σ’ αυτό. 

Ημερίδα στα Γιάννενα

Τα αποτελέσματα της συνάντησης της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία και η εστίασή τους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων αναλύθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στα Ιωάννινα η Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και  το Ίδρυμα Konrad Adenauer - Stiftung e.V.

Αυτή ήταν ακόμη μία εκδήλωση που διοργανώνεται από τη συγκεκριμένη γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος στα πλαίσια της Δράσης «Επιχειρείτε», στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Το καλωσόρισμα στους παρισταμένους έκαναν ο Γραμματέας των παραγωγικών φορέων Άκης Μπάφας, η Μάρθα Κοντοδαίμων, Project Manager από το ίδρυμα Konrad Adenauer - Stiftung Greece and Cyprus, η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων Λένα Σταμάτη, ενώ χαιρετισμό μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυνε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου.

Μετά τους χαιρετισμούς και την ομιλία του Γ. Αμυρά ακολούθησαν διάφορα θεματικά πάνελ με εκπροσώπους που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις, εταιρίες της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και με εκπροσώπους φορέων. 

Χωρίς αγκυλώσεις…

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει σε καθημερινή βάση ότι χτίζει μια οικονομία φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα πάντα με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Γκρεμίζει αγκυλώσεις και γραφειοκρατία και πλέον πρωταγωνιστές είναι αυτοί που έχουν μοχθήσει και θέλουν να χτίσουν κάτι παραπάνω.

«Μέχρι τώρα χρειαζόταν από πέντε μέχρι 12 χρόνια για την αδειοδότηση ενός έργου ΑΠΕ. Με το νέο νόμο ο χρόνος αδειοδότησης θα περιοριστεί σε 14 μήνες ενώ ενισχύεται σημαντικά η διαφάνεια μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Αμυράς φέρνοντας ως  παράδειγμα  το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόσθεσε πώς η βιωσιμότητα και η αειφορία βρίσκονται πλέον στο κέντρο της επιχειρηματικότητας, ενώ τα βήματα της κυβέρνησης είναι σταθερά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Για το ταμείο ανάκαμψης ο Υφυπουργός ανέφερε ότι συρρέει ήδη στην ελληνική οικονομία μέρος από τα 36 δις., ενώ από τον ΕΣΠΑ μόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν 5 δις ευρώ. Αναφορικά με την Ήπειρο, είπε πώς υπάρχει το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που θα απορροφήσει 426 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε δε πως «έρευνα και καινοτομία είναι μία πολύ καλή πλατφόρμα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση». 

Τα απάτητα βουνά…

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα «απάτητα βουνά» επεκτείνεται, καθώς άμεσα παίρνουν θέση σε αυτό τα Άγραφα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα πενήντα περίπου όρη σε όλη τη χώρα, όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιώργος Αμυράς. 

Ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα απάτητα βουνά είναι μία καινοτομία για την Ευρώπη που αποσκοπεί στην προστασία των περιοχών απαγορεύοντας περαιτέρω δραστηριότητες και στηρίζοντας τις ήπιες μορφές ανάπτυξης. Εκμεταλλευόμενη τον συνδυασμό της μοναδικής άγριας ορνιθοπανίδας και των απάτητων βουνών, η Κεντρική Μακεδονία μπορεί, να σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη και στον τομέα του τουρισμού και δίνεται έτσι ένα τεράστιο κίνητρο σε κύματα τουριστών να επισκεφθούν τα παρθένα μέρη. Ας μην ξεχνάμε πως και η Πέλλα έχει το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας καθώς και το Πάικο.  Τέλος, έκανε μνεία στη «γαλάζια οικονομία» και στο γεγονός ότι θα τεθεί σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών θαλασσων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more