Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης από τα τέλη Ιουλίου

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος χάσει το κινητό

Στα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου θα είναι διαθέσιμη στο κινητό τηλέφωνο η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος. 

Τόσο η ταυτότητα όσο και το δίπλωμα θα είναι διαθέσιμα σε wallet στο κινητό, εφαρμογή παρόμοια με εκείνη που είχε δημιουργηθεί για τα πιστοποιητικά Covid, την οποία θα μπορούν να κατεβάζουν οι πολίτες. 

Θα γίνεται μια διπλή αυθεντικοποίηση, μέσω των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ή του web banking, εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. Η ταυτότητα θα έχει και το QR code, για οποιονδήποτε έλεγχο. 

Σε περίπτωση που κάποιος χάσει το κινητό του, θα μπορεί να μπει στο gov.gr και να ακυρώσει αυτόματα τα πιστοποιητικά που είχε κατεβάσει, επεσήμανε. Επίσης, σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας ή του διπλώματος οδήγησης στην «κλασική» μορφή τους, ο πολίτης κάνει δήλωση και αυτά ακυρώνονται και μόλις εκδοθούν τα νέα ξανακάνει τη διαδικασία και τα κατεβάζει στο κινητό του. 

Ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ακόμη ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτου. Επιπλέον, επεσήμανε τις αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, όπως η ενοποίηση των πιστοποιητικών κληρονομιάς σε ένα, την ένταξη του επιδόματος λοχείας στην ψηφιακή δήλωση γέννησης και η κατάργηση του μητρώου αρρένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more